Softaesittely: Raw Therapee

Muutamaan kertaan olen kuvankatseluiltamissa ja muuallakin mainostanut mainiota ilmaisohjelmaa nimeltään Raw Therapee. Raw Therapee – tai lyhyemmin RT – on raakakuvien eli rawien kääntösofta, samaan tapaan kuin Lightroom, Bibble, ja moni muu. Se mikä RT:stä uupuu ovat erilaiset kirjasto- ja katalogiominaisuudet, alueelliset säädöt (LR:n adjustment brush) – ja hintalappu. Softa on avointa lähdekoodia ja toimiikin Wintoosalla, Mäkillä, Linuksilla, vaikka BSD:llä.

Tiedostoselaimessa (kuva 1) avataan hakemistollinen kuvia, niitä voi plärätä esim. tiedostojen EXIF-tagien mukaan tai ryhmitellä kuvia omiin värikoodattuihin joukkoihinsa. IPTC-tageihin voi tallennella omia asiasanojaan yms. kivaa. Suoraan tiedostoselaimesta voi kuvia käsitellä – vaikka sataa kuvaa kerrallaan – eli niitä ei välttämättä tarvitse avata itse editorin puolelle ollenkaan, tosin tämä ei ole suositeltavaa esikatselukuvien epätarkkuuden takia.

Raw Therapee avaa liki kaikkien tunnettujen kameramallien ja -merkkien raakakuvat, esim. uunituoreen D800:n raakakuvat avautuivat oikein mainiosti, samaten minkä tahansa keskaridigin tai pokkarin raakakuvat. Kuvien kirkkautta, värikylläisyyttä, valkotasapainoa, kontrastia, terävöitystä voi säätää (kuva 2). Löytyy toisto-, L*ab-, HSV- ja RGB-käyrät värien ja sävyjen hienosäätöön, parikin työkalua dynamiikan hallintaan, jne. Lightroomin clarity-työkalua vastaava toimintokin löytyy, on jopa parempi koska RT:n vastaava työkalu ei tuota rumia haloja teräville kontrastirajoille.

Softan varsinaisena erikoisuutena on kuitenkin se että itse raw-konversiota voi hallita haluamillaan tavoilla: väri-interpolaation voi vaihtaa lennossa (parempi kuin Lightroomin, katso vaikka kuva 4), kuvista voi vähentää darkin (eli pitkien valotusten kohinanvaimennus tai vastaava on tämä toiminto nimeltään kameroissa), on flättikorjaus vinjetoinnin ja kennon roskien poistoon (kuva 3), täysautomaattinen objektiivin väriaberraatioiden poisto, jne. Ohjelman koko prosessointiketju toimii 32-bittisillä liukuluvuilla eli kuvanlaatu ei sen vuoksi kärsi vaikka miten veivaisi kuvaa. Moniydinprosessoreista otetaan kaikki mehu irti, omalla koneella tuo pörrää ihan kivasti kun on kuusi ydintä käytössä.

Tiedostoselain Kuvaikkuna Flättiruudun käyttö Eräajona kuvien tallennus Lightroom väri-interpolointi vs RT4, huomaa punaisen tolpan sahalaidat mitkä Raw Therapeessa puuttuvat

Tätä kirjoittaessa uusin versio on 4.0.7, sen voi ladata täältä. Olenkin raapustellut blögiini pienimuotoisen käyttöohjeen, siihen kuuluu kolme osaa jotka käyvät läpi kuvaselaimen, raakakuvien kehittämisen ja raw-asetukset sekä vielä erikseen flättiruudut ja niiden käytön ja kuvaamisen.