Lightroom?

Osaako kukaan sanoa onko mitä ja mitään tehtävissä? Kesken kuvien laiton windows alkoi käynnistellä itseään uudelleen ja sen jälkeen LR on ilmoitellut omaavansa ongelmia cachen kanssa ja ohjelma pitää sulkea. Yrittää korjata uudelleen avaamisen yhteydessä. Ei korjennut ensimmäisellä eikä toisella kerralla. Onko ainoa vaihtoehto asentaa LR uudelleen (ja samalla menettää kaikki metadata- ja käsittelytiedot)?

8 vastausta artikkeliin ”Lightroom?

 1. Ilkka Kokkonen

  Välitän Mikon vastauksen, ja jos Tommi tosiaan antaisi vielä oman tukensa asiaan:

  Moi,

  Nyt en ihan tarkkaan pc:n sielunelämää voi kommentoida. Mutta jos se cachesta herjaa niin uskoisin, että poistamalla cache kuvat homma rupeaa toimimaan jälleen. Tästä en ole nyt 100% varma, mutta kannattaa kopasta. Eli kansio jossa lightroomin katalogi on (yleensä koneella kuvat kansiossa). Löytyy seuraavat tiedostot jos kyseessä on uusin lightroom cc mahd. myös vanhemmassa versiossa on sama.
  (voi olla pc:ssä eri nimset loppuosat)
  – Lightroom Catalog Previews.lrdata
  – Lightroom Catalog.lrcat
  – Lightroom Catalog.lrcat-journal
  – Lightroom Catalog.lrcat.lock

  Noista tärkein on siis tuo ”lghtroom catalog.lrcat ja journal” muut käsittääkseni enemmän tai vähemmän väliaikaisia tiedostoja jotka voi poistaa. Ota ensiksi kopio ko. tiedostoista ja sen jälkeen poistat ekaks tuon previews tiedoston ja sitten lock:n (lockia ei pitäisi olla jo lightroom on sammunut jossain välissä oikein jos ei niin poista vaan). Periaatteessa tuon catalog.lrcat:n voi kopioida toiseen paikkaan ja käynnistää lightroomin myös sillä (lightroom käyntiin alt pohjassa muistaakseni niin se kysyy mitä katalogia käytetään ja sit etsii ko. tiedoston joka on eri paikassa kun tuo vioittunut previews.lrdata tiedosto.

  Tommi on leikkinyt enemmänkin tuon katalogin kanssa (tehnyt pakkausohjelma ko. hommaan), joten Tommi osaa kommentoida tarkemmin mitä nuo ovat syöneet. Mutta käsittääkseni tuo pelkkä lrcat loppuinen tiedosto on juurikin se missä kaikki metatiedot on tallessa.

  Disclaimer: Voi mennä myös täysin mäntyyn :).

  t: Mikko

 2. henrye

  Kiitoksia tiedoista.
  Valitettavasti kaikki tuo on minulle melkoista hepreaa. Tietotekniikan suhteen peukaloni on aika lähellä otsaa, ei siis edes keskellä kämmentä.

 3. jiitee

  Tärkein tiedosto on juuri tuo .lrcat -päätteinen. Siitä kannattaa ottaa kopio varmaan paikkaan ennen kuin aloittaa katalogin elvyttämisen. Tämä on siis se varsinainen katalogin sisältö. Ei haittaa vaikka muistakin saman hakemiston sisällä olevista tiedostoista ottaisi kopion ennen elvytystä varmuuden vuoksi.

  Yleensä Windows -koneella katalogi(t) löytyy hakemistosta C:\Users\\Pictures\Lightroom tai vast.

  Kannattaa tarkistaa myös että Lightroomin automaattibackuppi on ollut päällä. Normaalisti tuo varmuuskopio menee hakemistorakenteessa Backups -nimiseen alihakemistoon, ja sen alle päivämäärän mukaan nimettyyn hakemistoon. Kannattaa siis vilkaista jos sieltä löytyy tuoretta varmuuskopiota jos tuo Mikon ohje ei mitenkään onnistu (oletuksena näitä varmuuskopioita tehdään kerran viikossa)

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *