Oletko kartalla?

Olen Kuopion Suunnistajien suunnistuskoulun ohjaaja. Minulla oli muutama viikko sitten vastuu vuoro Huuhalle (suunnittelin alkuverryttelyn ja suunnistusradat). Alkuverryttelyyn kehittelin uuden peliä, jota voi soveltaa mm. viestissä, muistipelissä jne. Sen pelin kuvat ovat tuossa alla. En itse päässyt silloin harjoitukseen, koska minulla oli koeviikko. Kuulema alkuverryttely oli mennyt todella hyvin.

Tehtävänä olisi yhdistää oikea maaston kuva oikeaan karttamerkkiin. Esim. 2 B. Kuvien nimet pitäisi näkyä kuvan nimenä. Kartan kuvat ovat numeroilla ja maaston kuvat ovat kirjaimilla. Kaikille kuville pitäisi löytyä parit.

A B C D E

F G H

Ja sitten kartat.

1 2 3 4 5

6 7 8

15 vastausta artikkeliin ”Oletko kartalla?

 1. JuusoJ

  Yritystä, yritystä.
  Kannattaa pohtia maaston kohteiden mm. muotoa, miltä ne ”näyttäisisivät” ilmasta katsottuna. Jotkut kohteet toistuvat useammassa kuvassa (esim. kartoissa). Siinä on vähän vinkkiä.

 2. Ilkka Kokkonen

  Tämä on ihan mukava sovellus valokuvauksen hyväksikäytössä ja mielenkiintoista pähkäiltävää. Luulisin, että oikea rivi selvisi. Tuo muurahaispesäkuva on kyllä melko paha yhdistää karttakohtaan, se selvisikin poislukemalla, kun muut pystyi yhdistämään.

 3. Ilkka Kokkonen

  Rivini on: 1B, 2F, 3E, 4G, 5A, 6H, 7C ja 8D.
  Ainakaan ykkösessä ja seiskassa karttojen kuvakulmat eivät ole valokuvien kanssa vastaavat (tai sitten toisin päin) ollenkaan, liekö sitten näin ollut jostakin syystä tarkoituksesikin? Kolmoskartassakin, kartan mukaan, kuvauspaikka olisi ollut tieuralla tai hieman sen oikeassa reunassa, jolloin noiden rakennusten väli ei olisi valokuvassa auennut näkyviin ollenkaan.

  Liekö tosiaan mielessäsi ollut, että teet tehtävästä vaikeamman, kun suunnat kartoissa ja valokuvissa eivät täsmää. Tämä onkin varmaan alan harrastajille suunnatussa pelissä perusteltua. Mutta joka tapauksessa, tämä on todella HIENO IDEA sinulta ja tehtävä toimii sekä alan harrastajien, että kenen tahansa muiden kanssa!
  Teknisesti ajatellen kaikki valokuvat olisi hyvä kuvata samalla polttovälillä, että etäisyyksien vertaileminen olisi mahdollista. Tai jälleen, halutessa selvästi vaikeampaa tehtävää, polttovälejä voisi vaihdella. Kuvat olet varmaankin ottanut jalustalta, pientä aukkoa käyttäen, vai…

  Kiitos vielä tästä kuvatehtävästä!

 4. Ilkka Kokkonen

  Jaahas, kerkesi näköjään Jannekin vastaamaan, ja ihan oikean rivin viritteli! Janne teki rivin Juuson sanallisen tehtävänannon mukaan, minä taas annetun esimerkin mukaisesti, samapa tuo!

 5. JuusoJ

  Kiitos vastauksista Janne ja Ilkka! Paljastan oikeat vastaukset torstaina tai perjantaina, jos joku haluaa vielä vastata.

  En tiedä, onko tähtitornilla remonttia. Silloin ei tainnut olla.

  Kiitos Ilkka palautteesta! Siitä on hyötyä tämän uuden suunnistusopetustyylin ja -tehtävien tekemisessä. Maastosta kuvaamani kuvat olen ainoastaan kuvannut paikan päällä. Karttamerkit olen kuvannut kotona. Kotona oli parempi pyöritellä karttaa hyvällä alustalla.

  Joo kohteet olen kuvannut eripolttoväleillä ilman jalustaa ja yhtä kuvaa olen rajannut, jotta kysytty kohde tulee paremmin esille. Tämä oli ensimmäinen kerta, kun tein tätä suunnitelmaani. Eli kuvaustekniikka tähän on kehittymässä pikkuhiljaa, kun teen kuvia uusille alueille. Jalustan jätin kotiin, koska samalla kertaa suunnittelin rastipisteiden paikkoja. Silloin taisi olla lähellä 24 astetta lämmintä ja suunnittelussa meni useampi tunti.

  Tehtävässä oli oleellista karttamerkki ja sen hahmottaminen maastosta. Sen takia kaikki kuvat kartasta ja maastosta eivät ole aivan ”samoilta jalansijoilta”. Olen suunnistuskoulussa ohjaajana n. 7-10 ikävuosille pääsääntöisesti.

 6. JuusoJ

  Siis jalustan käyttö unohtui silloin, koska minun piti saada harjoitussuunnitelmat valmiiksi samana päivänä tulostuksia myöten (kova kiire). Siitä seuraavana päivänä vein ne toiselle ohjaajalle, joka piti harjoituksen koeviikkoni takia. Ja samana päivänä aloitin lukemaan koeviikkoa varten, koska se alkoi siitä seuraavalla viikolla.

 7. JuusoJ

  Ei näköjään muita ehdotuksia tule, joten tässä tulee oikeat vastaukset:
  Janne ja Ilkka vastasivat oikein. Hyvä! 🙂

  Tehtävässä esiintyi muurahaispesä ja sen karttamerkki X. Muurahaispesiä ei yleensä merkitä karttaa, mutta huomattavan kookkaat pesät merkitään. Tämä pesä on sellainen.

 8. Ilkka Kokkonen

  Tuo olikin uutta minulle, vai että iso muurahaispesä pääsee ihan kartalle asti. Ihmettelinkin sitä punaista rastia ja tuumailin, että Juusoko on tehnyt kartaan omia merkintöjään. No, nyt ollaan sitten hiukan sivistyneempiä taas. Kiitos, Juuso, tämä oli oikein hyvä tehtävä. Seuraavassa vastaavassa sitten jalusta käytössä ja kiire pois, niin tulee vielä vakuuttavampaa jälkeä.

 9. JuusoJ

  Se ison muurahaispesän merkintä on ruskealla rastilla.
  Onneksi kesälomalla on enemmän aikaa, joten pystyy tekämään tälläisiä tehtäviä huolellisemmin.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *