7 vastausta artikkeliin ”rawi vastaan jpeg

 1. Tapsa

  Ihan alussa tahtoo RAW-kuvista tulla ”huonompia” kuin JPEG:stä. Näyttää siltä että hallitset työnkulun varsin mainiosti, minä en eroa löydä.

  Tarkennuksena ettei synny väärinkäsityksiä: En tarkoita tätä RAW/JPEG asiaa miksikään oikein/väärin asetteluksi vaan ensisijaisesti yhdeksi vaihtoehdoksi tehdä sävykkäitä kuvia. Hyvin valotettu JPEG puolustaa monella tapaa paikkaansa.

 2. phan

  Niin tuo raw- kuva ei oikeastaan ole mikään rinnakkainen vaihtoehto jpeg- kuvalle. Raw-kuva sisältää raaka-aineet valmistaa siitä valokuva, jonka voi sitten säädöt tehtyään tallentaa vaikkapa jpeg-kuvaksi.

  Siihen asti raw- kuva on vain raw-muuntimen ehdottama näyttöversio sitä, minkälaiseksi kuvan voisi tallentaa. Jos raw- kuvan tallentaa niillä oletusasetuksilla, minkä raw- muunnin (tai raw- muuntimen kehittänyt insinööri) on ehdottanut, varsinkin pienenä versiona erot jpeg- kuvaan ovat yleensä varsin pieniä.

  Kun sitten raw- kuvaa alkaa säätämään, siinä onkin moninverroin enemmän tavaraa kuin jpeg-kuvassa, mutta sitä varten niitä raw- kuvia otetaankin. Jos ei ole aikeita suuremmin tehdä säätöjä, niin yksinkertaisempaa on ottaa jpeg- kuva.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *