testikuvia canon 50mm 1.8 II

Kuvasin nyt muutaman testikuvan tuolla 50 mm putkella. Kuvat on otettu peräperään jalustalata Av-asetuksella ja manuuaalitarkennuksella niin, että muutin niiden välillä vain aukkoa.

Kuva1: ISO100, F1.8, 1/3s

Kuva2: ISO100, F2.8, 0,6s

Kuva3: ISO100, F4.5, 2s

Olen rajannut ja skaalannut kuvat, muuten ovat käsittelemättömiä. Minusta tarkennuspiste näyttää terävöityvän kuva kuvalta. Mitä muut sanotte?

t.  Hanna

7 vastausta artikkeliin ”testikuvia canon 50mm 1.8 II

 1. Ilkka Kokkonen

  Jos kuvauksen tekniikka on jokaisessa kuvassa pysynyt täydellisesti samana, ja tarkennus on osunut joka kerran täysin samaan kohti, niin terävöityminen juuri tuossa tarkennuspisteessä ei ole kovin silmiinpistävää tällaisessa kuvakoossa. Tässä esimerkissä suurin osa tätä sinänsä ihan oikeasta vaikutelmasta syntyy siitä, että aukon pienentyessä terävyysalue kasvaa syvyyssuunnassa.

  Toki täydeltä aukolta himmennettäessä tapahtuu kaikissa objektiiveissa myös piirron paranemista asteettain niin, että paras kuvanlaatu löytyy yleensä aina välillä 5,6-8. Sen jälkeen himmennettäessä piirto taas huononee. Piirto on kaikilla objektiiveilla paras keskellä, reuna-alueita kohti piirto huononee, hyvillä objektiiveilla vähemmän, huonoilla dramaattisesti.

 2. Hanna

  Kamera oli jalustalla, tarkensin manuaalilla ennen eka kuvaa ja otin kaikki kolme peräkkäin muuttaen niiden välillä vain ja ainoastaan aukkoa. Eli tekniikka on sama.

 3. Ilkka Kokkonen

  Eli silloin terävyys juuri TARKENNUSPISTEESSÄ pitäisi olla käytännössä samaa luokkaa kaikissa kuvissa (tässä koossa katsottuna). Ja näin ollen suurin tekijä sille, että kuvat näyttävät terävöityvän tarkennuspisteessä, on syväterävyyden lisääntyminen.
  Jos otat vertailukuvat tasossa olevasta kohteesta noilla aukoilla, niin silloin terävyydessä ei näytä olevan niin kovin suurta eroa. Koko isolla näytöllä olevasta kuvasta eron selvemmin kyllä huomaa.

 4. Tapsa

  Näen terävyysalueen kasvun vasemmalla ja oikealla olevien avainten urituksissa. Samoin piirto paranee hieman siirryttäessä aukosta 1,8 aukkoo 2,8 ja aukolla 4 piirto on napakkaa. Piirron paranemisen näen avainlenkin yksityiskohtien paranemisessa ja mustien muoviosien terävöitymisessä.

  Photozone toteaa että kyseinen objektiivi piirtää hyvin aukolla 1,8 ja aukolla 2,8 reuna-alueiden piirto paranee. Aukosta 4 lähtien piirto on erinomaista koko kuva-alueella.

 5. jiitee

  Pari tähän viestiin kirjoitettua kommenttia oli merkitty spammiksi. Varmaankin sen takia että niissä oli linkkejä. Kommentti näytti kuitenkin tulleen näkyville parin yrityksen jälkeen.

 6. Hanna

  Kiitos kommenteista! Itse tarkkailin tuota punertavaa pientä rinkulaa, johon olin tarkentavinani. Kuvan kohde ei kuitenkaan ole tismalleen rajaamattoman kuvan keskellä, joten täytyisi ottaa näiden kommenttien valossa uusi kuvasarja, jossa tarkuutta pystyy vertailemaan kuvan keskialueelta. Jos nyt saivartelemaan haluaa ryhtyä…

 7. Tapsa

  Tuossa läheltä kuvaamisessa tulee vastaan raja jossa alkaa jo tarvita makroa. Jos koekuvailet niin kuvaa jotakin vähän suurempaa kohdetta ja hieman kauempaa niin 50mm lasin ominaisuudet pääsevät oikeuksiinsa. Ihan lähikuviin ei tavallisen 50mm lasin piirto ole parhaimmillaan.

  Ihan noiden edellä olevien kuvien perusteella uskallan sanoa että jos tarkennus on kohdallaan eik tule liike-epäterävyyttä on jälki varsin hyvää täydellä aukolla ja paranee erinomaiseksi aukosta 4 lähtien.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *