Web-kuvien pienentäminen/väriprofiili

Kun laitatte kuvia tänne sivustolle näytille, kuvat varmaan kannattaa pienentää valmiiksi oikeaan kokoon, koska tämä wordpressin kuvien käpistelijä ei kauhean hyvä ole. Ongelmana yleensä kuvaa pienennettäessä on se, että sen tarkkuus kärsii aika paljon vaikka käyttäisikin photoshopin asetuksia jotka on tarkoitettu kuvan pienentämiseen. Eilen tuli nettiä selatessa tällainen vinkki vastaan jolla pienennyksistä saa huomattavasti paremman näköisiä kuin esim. suoraan phototarilla pienentämällä tai käyttämällä tätä wordpressin omaa kuvankäsittelijää (eli antaa esim. wordpressin pienetää kuvan).

Ohjeen pitäisi toimi myös photoshop elementsissä käsittääkseni.

1. Avaa täysi kuva ja pienennä se siten että pisin sivu on esimerkiksi 1500 pikseliä

2. Filter -> sharpen –> sharpen

3. Toista kohta 2. 0-2 kertaa, kunnes kuva näyttää todellakin yli terävältä. Tätä uutta terävöitystä voi tehdä myös paikallisesti jos ei halua kaikkea terävksi.

4. Pienennä terävöitetty kuva lopulliseen kokoonsa (esim. pisin sivu 750 pikseliä).

5. Terävöitä paikkallisesti terävöitys työkalulla/kynällä (sharpen brush)

Oheinen esimerkki on vähän liian yli tehty, mutta idea selviää tuosta paremmin.

Vinkki on peräisin tällaiselta hepulta kuin Marc Adamus : http://photo.net/photodb/member-photos?user_id=1353935 , jonka maisemakuvat ovat kyllä aivan huippuluokkaa. Alkuperäinen ohje löytyy osoitteesta: http://pacificnw.naturephotographers.net/tips/photoshop.htm

Toinen asia mikä kannattaa muistaa kuvia tänne laittaessa on se, että kuvat täytyy laittaa SRGB profiiliin tai firefoxiin tulee asentaa Color Management plugini (https://addons.mozilla.org/en-US/firefox/addon/6891). Pluginin asennus on mielestäni suositeltavaa varsinkin jos monitori on kalibroitu niin firefox osaa näyttää kuvien värit oikein.

3 vastausta artikkeliin ”Web-kuvien pienentäminen/väriprofiili

 1. anttik

  Tätä terävöitystä käytiinkin läpi hieman kun oltiin tossa meillä, minun oma anti oli, että kuva pitää aina terävöittää pienennyksen jälkeen. Ja terävöitystä ei koskaan liian yli, vaan luottakaa näyttöönne ja silmiinne mikä näyttää hyvältä.

  Itse en ole koskaan noihin tiettyihin arvoihin perustuvaa työkulkua opetellut jne. koska homma on aina niin tapauskohtaista ja kiinni siitä mitä haluaa.

  Mutta hyvä vinkki Mikko .. auttaa varmaan paljonkin.

 2. MjP Artikkelin kirjoittaja

  Tietenkin jokainen kuva on erilainen ja vaatii hiukan eri verran terävöitystä, mutta tuossa on yksi esimerkki lähtökohta asialle. Ongelmana loppullisesti piennentyn kuvan terävöittämisessä on se, että terävöitystä varten ei ole enää pikseleitä niin paljoa jäljellaä kuin tuossa ns. välivaiheessa on. Tietenkin loppullista kokoa täytyy myös terävöittää, mutta tällöin se pitää aika ”hennolla” kädellä tehdä. Näitä terävöitys tapoja on erittäin monia ja ne vaikuttavat kuvien väreihin eri tavoin. Itse käytän melkein aina seuraavan mallista terävöitystä täyden resoluution kuviin kun käyttökohde ei ole tiedossa.

  1. Tehdään kuvasta duplikaatti taso (duplicate layer)
  2. Ajataan tasolla High Pass filtteri arvolla 3,5-4 riippuen vähän kuvasta.
  3. Laitetaan layerin moodi overlay tilaan.
  4. Vähennetään tason läpinäkyvyys jonnekin 20% tietämille (tai mitenkä paljon sitä terävöitystä halutaankaan).

  Toinen tapa mikä toimii myös on :
  1. Kuva Lab tilaan
  2. Sharpen valikosta joku terävöitys filtteri (esim. unsharp mask)
  3. Tämän jälkeen edit –> fade –> valitaan blending mode lightness

  Tällöin terävöitys vaikuttaa vain lightness kanavaan. Mikäli kuvassa on paljon sävyjä lähellä valkeaa päätä aiheuttaa lightness kanavaan tapahtuva terävöitys sitä, että sävyt saattavat palaa puhki. Tämä on yksi syy miksi käytän itse melkein aina tuota highpass suodin terävöitystä.

  Prinntaukseen menevien kuvien terävöitys on sitten oma maailmansa, josta minulla ei ole mitään käsitystä:).

 3. Ilkka Kokkonen

  Kiitoksia, kaverit, nöyrät kiitokset! Todella hienoa, että saa käytännössä kokeiltua tietoa näistä asioista.Sitten kun vielä jaksaisi kaikki hyvät opit ottaa käyttöönsä! Mutta täytyy yrittää…

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *