Yllytettynä näin:

Tapsan ystävällisen potkiskelun innostamana katsastelin vähän varastoja, ja päädyin valitsemaan näytille muutamia kaarnakuvia. Luulisi tällaista kohdetta erittäin helpoksi makroiltavaksi: ei ole itse vilkasliikkeinen, tuulikaan ei sitä heiluttele, jalustankin saa monesti oikein hyvin aseteltua.

Mutta saalista selaillessa saa yleensä punaista rastia klikkailla ahkerasti. Useimmiten tietysti syynä on makro-objektiivin pieni syväterävyys isommilla suurennussuhteilla(vaikka käyttäisikin pientä aukkoa). Kohteen ulottuvuudet ovat olleet monesti liian laajat, että haluamansa sommitelman olisi saanut toistumaan kokonaan terävänä. Tällaisissa tilanteissa on käynyt monta kertaa mielessä, että pitäisiköhän varustukseen hommata vielä hyvälaatuinen pokkarikin, jonka pikkukennolla homma olisi hallittavissa järkkäriä paremmin. Liian jyrkässä valossa on myös turha yritellä kunnon tulosta, onneksi kuitenkin kuvaamaan yleensä voi siirtyä puun varjopuolelle.

kaarnan pintaakaarnaa auringon laskiessakuvioita-kaarnassalohjennut kaarnaTässä viimeisessä kuvassa en yrittänytkään kaikkea teräväksi, vaan halusin alemmalla tasolla olevan kaarnan osan toistuvan sopivan epäterävänä kertoen näin tuon ulottuvuuseron.

Kohteet on kuvattu Vänärillä, missä onkin erittäin runsaasti vanhoja, ilmeikkäitä mäntyjä. Suosittelen! Ja kyllähän näistä kohteista mielenkiintoisia kuvia saa ilman makro-objektiiviakin, mutta tietysti sommitteluvara on tällöin huomattavasti suppeampi.