Muotokuvia pajalta

Marraskuun salamatyöpajalla oli toisena mallina Ina. Harjoittelin hänen kanssaan paria hieman erilaista valaisua kasvojen osalta. Perusvalaisun nimi on perhosvalo. Nimi tulee nenän alla olevan varjon symmetrisestä muodosta. Alla olevat kuvat on otettu tuota perusvaloa hieman varioiden.
1a 1b

1. Valaisu on tehty yhdellä studiosalamalla valkoisen sateenvarjon läpi. Valo on suoraan mallin edessä ja melko korkealla, reilusti alaviistoon suunnattuna. Kuvan alareunan alapuolella on valkoinen heijastin vaakatasossa. Heijastin täyttää varjokohtia ja loiventaa kuvan kokonaiskontrastia.

2

2. Muuten sama kuin edellä, mutta tähän on lisätty taustavalo. Tausta on valaistu mallin vieressä olevalla studiosalamalla, jossa kiinni hunajakenno/gridi. Gridi tekee taustan keskelle valoisan alueen, jonka raja himmenee pehmeästi.

3

3. Mukaan on otettu kuvaajan pakollinen lisävaruste, eli VAWM (Voice Activated Wind Machine). Tuulikoneena on siis assari, joka heiluttelee levyheijastinta mallin vieressä (vrt. ulkokuvauksissa usein käytetty VALS, Voice Activated Lightstand). Heijastin piti laittaa tuon tuulettimen takia alemmas. Koska heijastin on kauempana, se vaihdettiin voimakkaammin heijastavaan hopeiseen väriin.

4

4. Kahteen viimeiseen kuvaan otettiin mukaan vielä lisää valoja mallin takapuolelle. Takana kaksi studiosalamaa hopeisen varjon kanssa symmetrisesti mallin molemmin puolin. Näillä tulee lisää valoa mallin kasvojen sivuille ja hiuksiin. Taustavaloa ei ole enää mukana, koska sopivan kokoiset valaisimet alkoivat loppua kesken. Monesta suunnasta tulevaa valoa on vielä korostettu kohtuullisen voimakkaalla käsittelyllä.

5

5. Valaisu sama kuin edellä. Käsittely hieman eri tyylillä.

Making of

Tässä vielä setuppikuva lopullisesta tilanteesta. Kiitos kaikille mukana olleille. Erityisesti upealle mallillemme!

4 vastausta artikkeliin ”Muotokuvia pajalta

 1. Ilkka Kokkonen

  Jees, mainiota jälkeä on Jarkko saanut pajassa/koneella aikaan! Erittäin hyödyllistä tuo valaisuratkaisujen kuvaileminen, hyvää työtä siis tuokin!
  Ina oli todella mainio malli, lupasinkin soitella hänelle samoilla asioilla vastakin! Kolmoskuva on minustakin miellyttävästä sarjasta miellyttävin.
  Kummallista, minulla ei salamakuvia kennolle tässäkään pajassa tarttunut, vähäinenkin luonnonvalo veti taas tehokkaammin ääreensä. Mutta Jarkon ja muiden ideointia salamoiden kanssa oli kyllä inspiroivaa katsella, sen myönnän! Näitä sydeemeitä pitää jatkaa…

 2. jiitee

  Kiitos kommenteista. Seuraavaan pajaan sitten laitetaan kaikki ikkunat kiinni ja teipataan Ilkan ISO-säädin arvoon 100. Jospa sieltä salamakuvakin tulisi 🙂

  Laitoin muuten kaikki tähän tilaisuuteen liittyvät postaukset tagin ’salamatyöpaja’ alle. Löytyy kaikki touhu yhdestä paikasta (ks. linkki). Näitä voisi käyttää enemmänkin.

 3. MarkkuU

  Jepulis, eipä noihin osaa allekirjoittanut muuta visertää kuin että välkyttelyt pelittävät taidokkaasti. Näyttävä kuvasetti kaikkinensa ja hyvänä lisänä opettavainen opastus toimenpiteistä. Ehdottoman iloinen ja kuvauksellinen malli.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *