Makrokuvia

Hankin tuossa taannoin loittorengassetin satunnaiseen lähelle tarkentamisen tarpeeseen. Oikealle makro-optiikalle en keksinyt perusteluja, joten tällä tulee nyt sitten kokeiltua uusia asioita.

Ensimmäisissä kuvissa on terassilasissa olevia jääkiteitä. Näitä taitaa löytyä itse kunkin levyn nurkalta. Loittoa näissä oli käytössä 31-52mm. Optiikkana EF50f1.8II. Tuolla 52mm loitolla käsittääkseni suurennussuhde on hieman yli 1:1. Tummemmissa kuvissa on käytetty kohteen takana tummaa varjostinta. Esim kuvat 2 ja 3 ovat täsmälleen samasta kohteesta, mutta toisessa on ollut tumma tausta mukana. Sama juttu kuvissa 6 ja 7. Liveview:llä on helppo nähdä valon muutos kun varjostinta pyörittelee. Joissakin kuvissa kokeilin myös valaista kohdetta ledilampulla. Sävytykset Lightroomilla.

Toisessa setissä on kuvattu veden pinnalla olevia öljypisaroita. Vettä laakeaan lasiastiaan ja jotain värikästä astian alle. Veden pinnalle muutama tippa ruokaöljyä. Valaisu yhdellä käsisalamalla astian vierestä erilaisista kulmista. Kuvissa 11-15 vesiastia on nostettu irti alustasta ja taustaksi on vaihdettu valkea paperi. Värit ovat sitten peräisin salamassa olleesta värikalvosta. Loittoa 21-52mm, optiikka sama kuin edellä.

Kuvassa yhdeksän olevat pallot ovat vesiastian pohjaan tarttuneita ilmakuplia. Tarkennus on tarkoituksella reilusti pielessä.

4 vastausta artikkeliin ”Makrokuvia

 1. Janne Ulvinen

  Öljylauttojen geometria miellytti omaa silmää tällä kertaa (vielä) enemmän kuin jääkiteet. Niissäkin esim. nelosessa on kyllä mainiot sävyt ja hyvin kolmiuloitteisuutta. Kympissä on jo pelkistykset kohdillaan, vain alhaalla olevan tumman osan heijastushäröilyt vievät hiukan huomiota. Ysikin on mainio, kauniit sävyt ja hienot efektit.

 2. MarkkuU

  Rasvapisarat tottelevat vedessä säntillisesti fysiikan lakeja ja symmetriaa. Värilliset taustat väriliukumineen piristävät kokonaisuutta. Välillä pisarat muotoutuvat aivojeni sopukoissa kupliksi, välillä kuopiksi. Kaikki pisarakuvat ovat väritaustoituksineen luovia toteutuksia. Jääkuviokuvista 3, 4 ja 7 ovat iskevimpiä – tumma tausta tuo kuvioiden yksityiskohdat jämäkimmin esiin.

 3. Ilkka Kokkonen

  ”Oikealle makro-optiikalle en keksinyt perusteluja, joten tällä tulee nyt sitten kokeiltua uusia asioita.”
  Aikansahan kukin kokeilee loitoilla aluksi, tämä on luonnollinen juttu (niin minäkin, ihan vähän aikaa, tein). Mutta jo tämän setin laatutaso tuo esille siinä määrin noita perusteluja, että minä ainakin ennustan Jarkon mielen vielä muuttuvan. Sillä onhan oikealla makro-optiikalla kuitenkin ihan eri joustavaa käydä pienten yksityiskohtien kimppuun verrattuna loittojen käyttöön.
  Joopa, minunkin mielestäni jäät tummalla taustalla ovat tehokkaampia.
  Öljypisarat väritaustoilla höystettyinä näyttävät tyylikkäiltä. Sommittelu pelaa ja sävytyskäsittely on taiten tehtyä. Ysin pieleentarkennus on luovaa meininkiä ja lopputulos mielenkiintoinen. Kaiken kaikkiaan sarja on taitavaa toteutusta!
  Väittäisin kuitenkin, että oikealla makro-optiikalla kuviin olisi tullut vielä jonkinlaista lisäiskua! Paljon jää meiltä näkemättä, jos Jarkon taidoilla oleva kuvaaja toimii tällä sektorilla ilman optimivarusteita. Kuvanlaadun lisäksi tällä viittaan loittojen käytön hankaluuteen – en usko, että niitä tulisi pitkän päälle viriteltyä käyttöön tarpeeksi usein. Mutta toivottavasti joka tapauksessa näemme lisää tätä lajia Jarkolta, oli käytössä olevat laitteet sitten mitkä tahansa!

 4. Tero Pelkonen

  No, on taidolla kuvattuja jääkuvioita! Vaikea valita suosikkikuvaa, kun kaikki ovat niin makoisia. Pallokuvat ovat myös erinomaisesti hallittuja.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *