Keitäs me ollaan / Janne Ulvinen

Olen yksi seuran ulkosiilinjärveläisistä jäsenistä, Kuopion Puijonlaaksossa asuva 32-vuotias perheenisä. Valokuvauksessa kiinnostuksen kohteet ovat pääasiassa henkilökuvauksessa sekä ns. strobistitouhuissa. Syvällisempi perehtyminen studiokamppeisiin kiinnostaisi, joten jos tällä teemalla olisi kurssitusta luvassa niin kiinnostusta olisi kyllä. Samoin ”edistynyt kuvankäsittely” voisi olla kiinnostava koulutusaihe, vaikka harvoin harrastankin rankempaa kuvanmuokkausta ja suurin osa kuvista tulee käsiteltyä ainoastaan Lightroomissa.

Omakuvasta käy ilmi toinen armas harrastus eli moottoripyöräily. Perheellistyttyä kaksipyöräisellä ei ole juuri tullut tehtyä pitempiä retkiä vaan harrastus keskittyy lähinnä ympyrän kiertämiseen eli moottoriratojen hankaamiseen – sekä tietysti tallihommiin. Samoin valokuvauksessa tuntuu kaikki askartelu, pipertely ja tekniikka kiinnostavan ja siihenhän tuo pikkusalamoilla touhuilu on omiaan.

”Strobismiin” kuuluu oleellisena osana kuvan valaisutietojen esittely, puiminen ja päättely. Joten olkoon omakuva nyt sitten helppo kuva-arvoitus: miten tämä on valaistu? 😉

Janne Ulvinen

8 vastausta artikkeliin ”Keitäs me ollaan / Janne Ulvinen

 1. TeroP

  Seitsemäs esittäytyjä, kiitokset!! Itselläni ei ole aavistustakaan, miten kuva on valaistu. Mutta salamatyöskentelyyn perehtyneet, yrittäkää päätellä asiaa. Päättelyä saattaa helpottaa Hondan tankista näkyvät heijastukset.

 2. ilkkak

  Sydämellisesti tervetuloa toimintaamme, Janne!

  Kuten monesti todettua, niin salamahommiin en todellakaan ole saanut muutamasta yrityksestä huolimatta syttyjä. Mutta yritänpä huvin vuoksi jotain vähän päätellä tästä. Näyttäisi siltä, että ainakin kaksi salamaa on ollut käytössä, molemmat etuviistosti ylhäältä pään molemmilta puolin. Jannesta päin katsottuna vasemmalla olevassa salamassa välähdysteho on ollut hieman voimakkaampi (tai sitten se on ollut lähempänä kasvoja).

 3. MarkkuU

  Minullekin salamointi on ihan outoa fotopuuhastelua, vaikka sukunimestäni voisi toisin luullakin. Joten en ala arvailemaan kuvan valaistustekniikkaa.

  Omasta puolestani myös tervetuloa firmaan. Hyvä saada porukkaan mukaan kuvaan dokumentoitunut Hondamies, nehän kulkevat ihan omia polkujaan ja muut seuraavat sitten perässä 🙂

 4. jiitee

  Tervetuloa.

  Kaksi salamaa tuossa näyttäisi olevan. Etuviistosta kameran molemmin puolin ja kohtuullisen ylhäältä. Olisiko kameran oikealla puolella olevassa salamassa jonkinlainen valonmuokkain? Sateenvarjo tms. Kameran vasemmalla puolella oleva salama ilman lisävarusteita.

 5. Tapsa

  Tervetuloa seuraan.

  On mukavaa että porukkaan tulee monipuolista osaamista ja mielenkiintoa. Tuosta salamoitten sijoittelusta en osaa sanoa mitään, kuten Ilkkakin, en ole koskaan oikein oppinut niitä hyödyntämään.

 6. mirjaliisa

  On tässä varmaankin ollut ainakin pari salamaa tai muuta kirkasta valonlähdettä. Nyrkin puoleinen on kova ja melko korkealla ehkä vähän kauempanakin, mielestäni siitä kertoo poskipoimun ja hihan jyrkkä varjo ja nyrkin vaaleus. Kuinka moottorimiehellä voikaan olla noin vaaleat kädet? Päästä jää kevyt varjo taustaan aika alas, eli veikkaisin, että edestä katsottuna oikealta kasvoihin ja taustaan tulee melko läheltä varjolla pehmennetty salama. Joko näin tai sitten ihan jotain muuta 🙂
  Mutta komea on mies ja komea näyttäisi olevan menopelikin, joten tervetuloa joukkoon, meitä” Ulko-Siilijärveläisiä” on porukassa monta!

 7. JanneU Artikkelin kirjoittaja

  Kiitoksia kommentoijille ja arvuuttelijoille. Kuva on tosiaan valaistu tavallisilla Canonin pikkusalamoilla, kamerasta oikealla on heijastava sateenvarjo ja vasemmalla suoran salaman päällä ns. hunajakenno eli gridi. Kuvan heijastuksista (silmät, heijastavat pinnat eli tässä tankki) ja varjoistahan (suunta, koko, reuna-alueen terävyys) noita valaisutapoja käydään arvuuttelemaan.

  Tarkoitus oli alunperin valaista tuolla kennotetulla salamalla taustaa, mutta kaksipyöräinen oli syvyyssuunnassa niin ahtaassa paikassa, että eihän siitä mitään tullut. Kokeilinpa sitten gridin ja sontsan tasapainottamista, ensin mainittu tarvitsee siis vähemmän tehoa mutta antaa vähän jyrkempää valoa. Tämä ei sinänsä ole mikään hyvä esimerkki potrettikuvan valaisusta, koska valolla ei tässä ole yhtenäistä ”suuntaa”. Olkoon vaikkapa näyte siitä, miten siirtämällä salama(t) pois samasta linjasta kameran kanssa saadaan heti korostettua muotojen kolmiulotteisuutta.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *