Mustankalpeaa

SaraVähän säädetty kuvaLauraTeemuYhteiskuva

Tällaista jälkeä tuli päivänä kuuman elokuun. Ikävä kyllä en saanut enää tilaisuutta keskittyä yhteen malliin kerrallaan, olisi voinut paneutua enemmän tuohon persoonallisuuden esiintuomiseen. Mutta hyvä näinkin, sainpahan tilaisuuden pitkästä aikaa leikkiä kuvankäsittelyllä ja tehdä mv:tä.Ja ennen kaikkea, pitkän tinkimisen jälkeen malleilta luvan laittaa kuvia esille.

Tapsa

15 vastausta artikkeliin ”Mustankalpeaa

 1. Ilkka Kokkonen

  Hyvä Tapsa, mielenkiintoista jälkeä! Keskimmäisessä pojan katse on…vaikea kuvailla… tykkään joka tapauksessa. Olipa mukava, että julkaisulupa irtosi!

 2. TeroP

  Voi harmi, pidin kovasti siitä ryhmäpotretista. Kuvista en löydä minkäänlaista moitittavaa, vaikka kuinka yritin kaivella jotain. Mielestäni jokaisessa otoksessa mallin ”poseeraus”, katse ja ilme ovat hyvin luonnollisia ja mutkattomia. Näköjään luonnonlahjakkuuksia tai kuvaajalta hyvin ohjattuja tai molempia. Pojan katse on aika särmä ja jämy sekä heinäpelto traktorin munineen sopii hienosti tähän kuvaan.

 3. Ilkka Kokkonen

  No niin, Tapsa, kylläpä toimii tuo uusin kuva!
  Tuo taustalla näkyvä rengas ottaa minulla hieman silmään, ja muutenkin mietityttää tuo yläosa…olisikohan mallia voinut tuossa tilanteessa hieman kyykyttää (kirjaimellisesti ottaen), että olisi tullut yhtenäinen tausta. Epänormaalissa asennossa tosin saattaisi sitten ei-ammattilaisella mallilla ilmepuoli kärsiä, joten rajoitetulla aikataululla ainakin parempi näin.
  Uumoilisin, että tuossa on sitä persoonallisuutta saatu kuvaan mukaan aikalailla! Hyvä, Tapsa, hyvä!
  Ja tarkemmin katsoen taitaa Laura tuossa jo poseeratakin kyykyllään, että kovin vaikeaksi olisi tainnut matalampi asento jo mennä!

 4. Ilkka Kokkonen

  Vieläkin pitää kommentoida tuota kolmatta kuvaa ja etenkin pojan katsetta. Se on jotenkin…sanoisinko tutkimattoman totinen…ei iloinen, ei surullinen, ei levollinen, ei levoton, ei utelias, ei mietiskelevä, ei kyllästynyt, ei innokas…tosiaankin vangitsevan vaikeatulkintainen! Tuli ihan mieleeni, että tässä kuvassa ehkä tuo heinäkin suussa taitaa olla liikaelementti, pitäisi olla vain tuo KATSE! Todella mielenkiintoinen kuva! Koetahan Tapsa saada kuville kilpailulupakin!

 5. Tapsa

  Kiitoksia kommenteista, tuntuu hyvältä.

  Voi olla että laitan sen ryhmäkuvankin esille jos saan siihen luvan. Teemun katseessa näen hyvän miehisyyden idun, määrätietoisuuden siemenen jonka soisin kaikessa rauhassa kypsyvän elämässä eteenpäin kantavaksi itseluottamukseksi.
  Tuo rengas Lauran kuvassa häiritsee minuakin, en saanut sitä kunnialla pois kuvankäsittelyssä. Tausta on myös levoton mutta olen tyytyväinen siihen miten sain tallennettua jotakin Lauran viehättävyydestä.

  Muutoin kokeilin kuvissa erilaisia tekniikoita, oppaana Philip Andrewsin Photoshop Elements: Vaativa kuvankäsittely.
  Teemu on lievä high-key, Sarassa hain koko sävykirjoa ja Lauran kuva on polaroid-jäljitelmä johon on yhdistetty kahden sävyn spli tone-tekniikka.

 6. TeroP

  Siinähän se ryhmäkuva taas komeilee. Vaikka kuvassa vähän poseerataankin kameralle (tytöt), niin tiettyä aitoutta, ilmekkyyttä ja luonnollisuutta välittyy tästä tilanteesta. Pojalla on päättäväinen erisuuntaan kohdistuva katse, mikä sopii kyllä. Mietin tuota vaaleaa neliötä vas. puolella (joku katto, vai mikä?), mutta en osaa oikein päättää häiritseekö se. Teknisesti tottakai hieno valokuva, joka lisäksi se saa ainakin minut hyvälle tuulelle.

 7. Ilkka Kokkonen

  Ryhmäkuvassa kaksi vasemmanpuoleista mallia on hyvin ja vahvasti esillä, mutta oikeanpuoleiselle tytölle jää mielestäni tässä asetelmassa liian pieni tila. Lisäksi siellä tulee mielestäni käsiongelmia. Kun oikean käden olkavarsi jää täysin peittoon ja kyynärvarsi ilmestyy pään päältä…Ja pojan pään sekä tytön vasemman käden väliin olisi hyvä jäädä rakoa selvästi, eikö vain.
  Taas tykkään pojan katseesta. Olisiko vielä parempi, että katse olisi kameraan päin…en tiedä. Lieneekö oikeanpuoleisen tytön silmien kiinniololla jotain sanomaa, vai sattumaako se lienee? Varmaankin näkisin mieluummin katsetta sielläkin.
  Näissä muotokuvausasioissa olisi hienoa saada koulutusta meidän koulutuksessa olevilta, sekä käytännön kokemusta paljon omaavilta ammattilaisiltamme. Ei siis pelkkää valaisupuolta, vaan myös mallin ohjausta ja asentoja. Harmi, ettei se kesäksi ajateltu käsisalamapaja sitten toteutunut!

 8. Antti

  Mro!

  Pistetääns näistä itsekin vähän kommenttia kun vaihteeksi on muotokuvaa tarjolla 🙂 Todella mukava nähdä, että näihin kuviin on lähdetty hakemaan käsittelyllä ja tyylillä syvyyttä ja fiilistä lisää.

  Eniten näistä kuvista tykkään paljon tuosta toisesta kuvasta, jossa kasvoille tuleva valo on aika loistava, ja kuvassa muutenkin nyttää olevan sopivasti otetta. Pari asiaa siinä on kuitenkin mitkä häiritsee, toinen on tuo pään läpi menevä poikkilinja ja sitten taemman käden katkeaminen ja varsinkin se, että se menee kameran suunnassa taaksepäin, joten näyttää hieman tyngältä. Vähän kävelemällä vasemmalle niin tämä oisi voinut saada korjattua ja käsikin olisi mahtunut kuvaan. Mutta tuo valo on todella hieno, noin kovassa valossa kuvaaminen on kyllä todella haasteellista.

  Kolmannen kuvan pojan ilmeestä tykkään myös kovasti, hieman tuossa on upotuksia pään yläosassa, mutta ei niin paljoa, että häiritsisi koko kuvan fiilistä.

  Ensimmäisessä kuvassa myös on hyvä tunnelma, mutta kuva on aavistuksen harmaa kauttaaltaan. Katsoin vähän käyriä läpi ja kuvan alaosa on hyvin kohdillaan mutta sitten taas tytön kasvoilla on aika paljon harmautta ja kontrastittomuutta, jota voisi hieman virittää. Laitan tähän mukaan hieman korjatun version miten itse tuota tekisin eteenpäin.

  Mutta kaiken kaikkiaan upeita kuvia, joissa hyvä fiilis ja teknisestikin varsin onnistuineita otoksia vaativissa olosuhteissa ..

 9. Tapsa

  Kiitoksia paljon kommenteista ja vaivannäöstä. Sommittelut ontuvat jonkin verran, osin nopeasta temposta johtuen. Mutta tämä on selitys, enemmän kuvaamalla alkaisi sommittelukin saada ryhtiä ilman näin paljoa haarukointia. Näkisi nopeammin kokonaisuuden.Mieluusti olisin palannut teemoihin uudelleen, yksi kerrallaan kun olisi ollut mahdollisuus. Mutta hyvä näinkin. Oman lisänsä toi valo joka oli otollista vain hetkittäin kun ohut pilvi peitti auringon. Muutoin kontrastia oli ihan simona.

  Tekniikka ontuu edelleenkin, mustavalkoisen säätö etsityttää mutta on näköjään vaivan arvoista. Näemmä se onnistuu myös digikuvissa.
  RAW:lle olen paljosta kiitollinen, pelivaraa löytyi kuvista kovasta valosta huolimatta. JPEG:llä olisi homma ollut ihan toivotonta.

  Nautin kun saan kuviin tuollaisia polaroid ym. fiiliksiä,vanha mies tykkää vanhoista jutuista.

  Ps. Pään yläosan upotukset ovat kallon muotoa, luulin aluksi että kyse on tekniikkavirheestä.

 10. Hanna

  Hienoja kuvia kaikki. Erityisesti pidän tuosta ryhmäkuvasta. Tässä kohti oon Ilkan kanssa eri mieltä tuosta sen sommitelusta, asennoista ja ilmeistä. Lienee niin, ettei ainoaa oikeaa ratkaisua ole tässäkään asiassa olemassa, vain erilaisia näkemyksiä – vai kuinka? Minusta tuo oikeanpuoleisen tytön asento, silmien suljettu ilme ja paikka lähellä pojan olkapäätä tuo sekä kuvan rytmiin että tunnelmaan mukavaa kontrastia ja”tiiviyttä”. Kuvan rytmi ja tunnelma ikäänkuin kasvaa ja avautuu oikealta vasemmalle. Ja oikeanpuoleisen tytön kosketusetäisyys poikaan liittää sulkee kuvaa oikelta reunalta ja korostaa avautumisliikettä entisestään. Tapsan oppiin olisi joskus kiva päästä tällä mustavalkokuvan saralla!!

 11. Ilkka Kokkonen

  Laitoin kommenttiini tälläkin kerralla, että ”mielestäni”, mikään totuuden torvi en ole. Täysin makuasioitahan nämä jutut tietysti ovat, se on selvä.
  Yleisesti katsotaan (ja opetetaan) meillä länsimaissa, että kuvaa, kuten tekstiäkin, ihmiset tapaavat lähteä ”lukemaan” vasemmalta oikealle päin. Kuvan kyseessä ollen tilanteeseen vaikuttavia tekijöitä on enemmän kuin tekstin kohdalla. Terävyysalueet, värien vahvuudet, valaistuserot, kohteiden merkityserot yms. Mutta kyllä tämä yleistosiasia on syytä monessa tilanteessa ottaa huomioon kuvallisessa ilmaisussa ja sommittelussa!

 12. Hanna

  Juuri näin Ilkka ymmärsinkin, että mielipiteistä on kyse. Siksi uskalsin omanikin esittää, vaikkei se noudatakaan välttämättä aina noita yleisiä sääntöjä ja ”tapoja”. 🙂

 13. Tapsa

  Hienoa että kuvat herättävät keskustelua ja myös eriäviä näkemyksiä, niin sen pitää ollakin. Silloin ollaan alueella josta puhutaan luovuutena tai henkilökohtaisena näkemyksenä. Itse olen tuohon ryhmäkuvan sommitteluun tyytyväinen, mallit ovat itsensä oloisia.

  Ei kun polkaistaan kokoon joko työpaja tai mustavalkopäivä jossa paneudutaan tähän sektoriin. Oletan että kiinnostusta ja asiantuntemusta löytyisi laajemmaltikin? Itselleni tuo digitaalinen sävynhaku on uutta, negalla ja paperivedoksilla aloin siihen oppia.
  Mutta…vaikka pimiössä olikin oma viehätyksensä niin ei se tuntikausien turaaminen kemikaalien hajussa aina ollut niin ihanaa. Koneella tämä käy kätevämmin. Ja voihan sen punaisen valon tuohon kattolamppuun laittaa jos nostalgiaa kaipaa. Ja kaataa etikkaa kuppiin fiilistä lisäämään.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *