Täplä kuvassa

Hei apua!

Huomasin eilen, että ottamaani kuvaan jää harmaa täplä. Kuvassa näkyvä täplä oikealla ylhäällä. Onkohan kennossa likaa tms? Tämä on ihan uusi juttu, täplä on tullut eilisestä alkaen. Voinkohan tehdä itse mitään? Olen käyttänyt kameran kennonpuhdistus-toimintoa, mutta se ei auta.

Kyselee Marjo

täplä

 

9 vastausta artikkeliin ”Täplä kuvassa

 1. Ilkka Kokkonen

  Apua tulee:
  1. Käytä kameran kennonpuhdistustoimintoa useamman kerran (lienet jo näin tehnytkin).
  2. Aseta valikosta kennonpuhdistus (varmista ensin, että sinulla on akussa hyvin virtaa). Ota objektiivi pois ja puhalla käsipuhaltimella (jos sellainen löytyy) kennolle, kameraa mieluusti ylösalaisin pitäen. Toinen keino on imuroida (voi käyttää ihan kunnon imutehoa, kun vain tuo kennonpuhdistus on VARMASTI valittuna) objektiiviaukon suulta. Sitten ota vaaleaa taustaa vasten pienellä aukolla testikuvat, ja toivo hässäkän hävinneen.
  3. Jos roska yhä näkyy, voit toistaa kakkoskohdan toimenpiteet halutessasi useammankin kerran.
  4. Jos muutosta ei tapahdu, ei auta muu kuin MÄRKÄPUHDISTUS. Jos rohkeutta riittää, sen voi ihan huolellisesti tehdä itse, toimenpide ei ole mitään rakettitiedettä (netistä löytyy ohjeita).
  5. Jos em. arastuttaa (useimmilla ensimmäisellä kerralla on näin), niin voit ottaa kameran mukaan seuraavaan kuvankatseluun, siellä voin märkäpuhdistuksen ”kädestä pitäen” opettaa. Voit mielellään hankkia omat välineet kennonpuhdistusta varten (esim: http://www.digitarvike.fi/12kpl_ccd_swab_+_photographic_solutions_eclipse), se on hyvä investointi, jolla pärjää normaalisti vuosikausia.

 2. VilleM

  Kennolla se jokatapauksessa on, kun noinkin terävänä ja isona näkyy. Joskus voi olla myös objektiivin takalinssissä, mutta usein ne näkyvät paljon pienempänä ja sumeampana. Kannattaa tuo märkäpuhdistus opetella jonkun kokeneemman kanssa, vaikkapa tuolla kuvankatselussa jos ei muilla konstein lähde. Usein kennon reunalla on öljyä ja sen voi onnistua suhaamaan kennon päälle jos ei tee oikein. Tästä hyviä esimerkkejä löytyy seurasta ainakin kaksi kappaletta, mukaanlukien minä. 🙂

  -V

 3. Marjo Mälkönen

  Tilasin jo putsausnesteen ja muita tarvikkeita, mutta en ole uskaltanut käyttää niitä 🙂 Kävin eilen kuvailemassa ja kahden kuvan jälkeen roska katosi kuvista! Olen puhdistanut kuvakennoa tiuhaan kameran kennonpuhdistus-toimenpiteella, muuta en ole tehnyt. Ehkä roska siirtyi itsestään pois näkyviltä. …

  Marjo

 4. Janne Ulvinen

  Pumpetin käytössä tai etenkin varastoinnissa on sitten muistettava huomioida se, että pumpun sisäänkin kertyy pölyä. Eli pumppu esim. Minigrip-pussiin ja aina hyvä tovi ilmaan puhaltelua ennen varsinaista käyttöä. Muuten voi kuvat näyttää esim. 🙂

 5. jiitee

  Ainakin omalla (admin) tunnarilla pääsee muokkaamaan kaikkia kommentteja ihan normaalisti. Samasta paikasta kuin artikkeleitakin muokataan. Siellä ei tuon spammifiltterin pitäisi muutenkaan vaikuttaa mihinkään.

  (Se on muuten paras filtteri tähän mennessä. Täällä olisi kommenteissa 71000 pilleri- ja pikavippimainosta ilman sitä. Tähän saakka ainut miinus on ollut että sisäänkirjaantuneena kommentointi ei onnistu. Ratkaisu on uloskirjautuminen 🙂 )

 6. Janne Ulvinen

  Viittasin juuri tuohon että koska kommentit joutuu nykyisellä filtterillä kirjoittamaan uloskirjautuneena, myöskään kommentin editointi ei onnistu (paitsi adminilla). Mielestäni aiemmin oli mahdollista. Eipä tuo nyt iso käpynen ole, nyt^ vain olisi ollut tarvetta 🙂

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *