Joulukuun juhlanäyttelyä kohti!

Hyvät jäsenet, juhlavuotemme kunniaksi iskemme Artsissa joulukuun näyttelyssämme tavallista näyttävämmin. Näyttelyä on viime aikoina suunniteltu kiihkeästi useammallakin työryhmällä, ja mielestäni meno näyttää erittäin lupaavalta, kiireestä huolimatta. Tätä näyttelyä tehostamme käyttämällä eri kuvakokoja ja -muotoja, ei vain niitä 40×50 kuvakehyksiin sopivia, kuten ennen. Kuvia laitetaan esille myös entistä  enemmän, käyttäen tässä apuna sermejä. Yhdelle seinäosiolle tulee seuran historiakatsaus.

Teema näyttelyssä on ”Ihminen” ja ”Luonto”, juuri näin kaksiosaisena. Saa tietysti esiintyä myös nuo kaksi teemaa yhdistäviä kuvia! Jurytus näyttelyyn tehdään kaksivaiheisesti, mahdollisimman laadukas lopputulos ankarana tavoitteena. Tällä kertaa järjestetään mielenkiintoinen, demokraattinen esikarsinta, jossa jokainen seuran jäsen voi vaikuttaa tulokseen. Tämä tapahtuu kätevästi kuvat.fi-sivustolla, minne ehdokaskuvat kukin lataa ja sitten niille jokaiselle annetaan tähtipisteytys 0-5 -asteikolla. Sopiva määrä kuvien pisteparhaimmistoa jatkaa sitten loppujurytukseen, missä tuomariston tavoitteena on mahdollisimman yhtenäinen, laadukkaasti toimiva näyttelykokonaisuus (vain esikarsintasarjojen teeman mukaisilla ykköskuvilla on automaattinen pääsy näyttelyyn).

Näyttelyn tehokkaana keihäänkärkenä toimii Karppisen Antille Vuoden Muotokuvaaja -tittelin tuonut kuvasarja. Sattuipa sekin menestys kohtalokkaasti seuran kannalta mitä mainioimpaan ajankohtaan!

Kuvia esikarsintaan voivat ladata yhdeksän kappaletta sellaiset jäsenet, jotka ovat saaneet kuvan/kuvia läpi johonkin piirikisanäyttelyyn. Muut voivat osallistua esikarsintaan viidellä kuvalla. Kunkin esikarsintakuvat saavat jakaantua vapaasti teemaosioiden (”Ihminen” tai ”Luonto”) kesken. Loppujurytuksessa tuomaristo pyrkii siihen, että jokaiselta osallistujalta olisi näyttelyssä ainakin yksi teos (tässä kohdin voidaan esikarsinnan pisteytys ohittaa). Esikarsintaan voi ladata varastostaan millaisen kuvan tahansa, mitään rajoituksia kuvan iän, aiemman menestyksen tms. suhteen ei ole. ”Ihminen”-sarjassa tosin täytyy jokaisen miettiä tarkasti, että onko kuvan esittämiselle näyttelyssä lupa/laillinen mahdollisuus. Tässä asiassa jokainen kuvaaja on henkilökohtaisessa vastuussa, ei seura, eikä tuomaristo!

Ensimmäiseen kommenttiin kirjoittelen tämän prosessin ohjeellisen aikataulun. Tiirikaisen Jarkko laittaa pian tänne eri juttuun (ja jokaiselle sähköpostiin) pätevään tapaansa selkeät ohjeet kuvien lataamisesta esikarsintaan kuvat.fi -sivustolle, sekä niiden pisteytyksestä siellä. Tämä on jo testattu pienellä koeporukalla, ja systeemi toimii todella hyvin ja helposti! Nyt vain teeman mukaisia kuvia valitsemaan. Monellahan äskeinen piirikisaponnistus saattaa auttaa tässä asiassa suuresti, samaa materiaalia saa halutessaan siis nytkin käyttää. Antoisia hetkiä kaikille tämän projektin parissa!