Kuunpimennys 15.-16. pvä kuluvaa kuuta

Seuraavan täydenkuun aikoihin on kuunpimennys, tarkka ajankohta on 15. kesäkuuta klo 23 eteenpäin. Pimennys alkaa vähän aikaisemmin, mutta Siilinjärven korkeudella Kuu nousee vasta n. klo 23, pimennyksen syvin kohta ajoittuu samoille hetkille. Saattaa olla että Kuu ei noustessaan näy ollenkaan koska on pimennyksen täysvarjovaiheen aikaan vaaleata kesäyön taustataivasta tummmepi. Pimennys loppuu käytännössä klo 24 kun Kuu lipuu pois täysvarjosta puolivarjoon.

Jos haluaa kuvata tai katsella pimennystä niin kannattaa etsiä joku korkea paikka josta on hyvä näkyvyys kaakko/etelähorisonttiin, Siilinjärvellä tälläinen paikka on ainakin Patakukkulan mäki. Uskoisin että Kuopion tähtitornillakin on säiden salliessa jotain ohjelmaa aiheeseen liittyen.

Jos haluaa nähdä vaivaa voi ajaa parisataa kilometriä etelämmäksi, tämä tarkoittaa sitä että Kuu näkyy tällöin pari astetta korkeammalla taivaalla (~100km etelämpään = ~yksi aste taivaalla ylös) ja pääsee isomman osan pimennyksestä näkemään.

Vaaleat kesäyöt helpottavat kuvaamista, koska Kuun ja maaston välinen kontrastisuhde on paljon pienempi kuin esim. talvella, eikä tarvitse värjötellä pakkasessa.

Linkkejä

* Ursan taivaalla tapahtuu-osio, sis. mm. tarkat kellonajat pimennykselle
* Kuvausvinkit kuunpimennykselle