8 vastausta artikkeliin ”Kärpäsistä klappeihin…

 1. JuusoJ

  Kuvasitko makrokuvat jalustalta vai ilman?
  Mukavia kuvia! Olisiko viimeisessä kuvassa vesikuplia? Kuvasin kevättalvella olleella luontokuvauskurssin kuvauskerralla samantyyppisiä vesikuplakuvia jäästä.

 2. MarkkuU

  Olin mukana seuraamassa uuden makroputken koeponniststa ja makroilukohteita löysit sujuvasti. Tuolle ykköskuvan hauskalle helikopterilentäjälle, jota ammuttiin kameroilla ihan joukolla, löysin netistä nimenkin – ampiaisvieras (Volucella pellucens).

 3. VilleM

  Itse mietin samaa, että voisi olla ampiaisvieras, tosin kun en noihin Dipteroihin ole kauheammin perehtynyt, niin oli hieman ongelmallista tuo määritys. Mutta muut kuvaamani hyönteiset kerkesinkin jo määrittää, kuvien jäärät ovat viherkukkajääriä (Leptura virens).

  Kiitokset kommenteista!

 4. JuusoJ

  Noita ampiaisvieraita on paljon meidän mökillä. Viime kesänä niitä tunnistelin. Mukavia kuvattavia hyönteisiä. Välillä haastetta: ovat välillä lennähtäneet kameran tai maastopuvun päälle.

 5. TeroP

  Ykköskuvan pitkällä putkella kuvattu valeampiainen on jäänyt epätarkaksi. Jalustan käyttö olisi saattanut helpottaa tilannetta siinä määrin, ettei kuvaustilanteessa olisi tarvinnut keskittyä paljon muuhun kuin käsintarkennukseen. Ötökkä kun surrasi pitkät tovit paikoillaan. Muunlaisissa tilanteissa liikkuvien kohteiden kuvaaminen on yleensä käsivaralta kätevämpää. Itselläni tuli myös epätarkkoja otoksia samasta tilanteesta ja tuurilla yksi kuva oli melkein tarkka. Kameran näytöllä se oli tarkka, mutta lopulta isonäyttö ei anna mitään anteeksi. Eli läheltä piti muttei ihan riittänyt.

  Mitenkähän taitava ötökkäkuvaaja Villestä vielä kehkeytyykään, jos nämä olivat ensimmäiset makrokokeilut. Kakkoskuvassa on hieno idea kuvan taustan suhteen. Kolmoskuva jää minusta kaipaamaan jotain. Nelos- ja vitoskuvissa kohteet ovat hienosti terävyysalueella eikä kuvien taustoissa ole valittamista. Lemmikkikuva on niin hieno etten itse pystyisi samaan edes jalustan kanssa. Kyllä on kukinnot siinä niin hyvin tasossa…todella taitavasti kuvattu!! Horsmakuva toimisi ehkä paremmin yksityiskohtaisemmin sommiteltuna, mutta vaikea se on jokatapauksessa. Puupinokuvassa on kyllä ideaa, mutta vaikeimmasta päästä kuvattava kohde se kieltämättä on.

 6. Ilkka Kokkonen

  Joopa, kyllä näistä lähtökuopista kelpaa ponnistaa eteenpäin makroilun maailmassa!
  Kakkoskuva on oma suosikkini, siinä ilkeäilmeinen hyönteinen on mukavasti sommiteltu kuva-alalle, huomioiden samalla kasvin muodot.
  Jatkossa tosiaankin on hyvä pitää nöyryys ja jalusta mukana taistelussa hyvien lähikuvien saamiseksi!

 7. VilleM

  Heh, jalusta tosiaan unohtui autoon, ja tietenkin mamma kerkesi lähteä mustikkaan… Mutta joo, tosiaan tuo ykköskuva ei mennyt ihan putkeen juuri tuon manuaalitarkennuksen käytön takia. Mutta laitoinpa tänne silti, ihan vertailun ja keskustelun vuoksi. Tosiaan jännä ajatella, etten ole koskaan edes kokeillut makrolla kuvata, juurikaan mitään, yllätyin itsekkin.

  Kiitokset kommenteista!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *