Keväistä ilmailua

Kävin lentämässä pienkoneen kyydissä viime sunnuntaina, kuten täällä oli aiemmin puhetta. Reissu oli hieno ja sääkin sattui olemaan juuri parhaimmillaan. Pienkone oli tosiaankin minulle ihan uusi tuttavuus. Kiitoksia vielä käytännön vinkeistä Pasille!

Istuskelin yksinäni takapenkillä ja pystyin siitä tähystelemään molempiin suuntiin. Sen verran kuin turvavyöt antoivat periksi. Kalustona oli 17-50 ja 70-200 milliset optiikat. Molemmissa näyttää olevan omat puolensa myös tällaisessa käytössä. Lentosuunnitelma oli aika vapaa ja sainkin välillä antaa pilotille suoraan tarkempia ohjeita mikrofonin kautta, kun mukava kohde oli tähtäimessä. Muuten reitti kulki välillä Rissala-Kuopio-Siilinjärvi-Tahkovuori-Rissala. Aikaa tuohon lenkkiin meni n. tunnin verran ja matkaa kertyi vähän vajaa 200km, kun keskusta ja Tahko kierrettiin ympäri.

Tuossa muutamia erilaisia kuvia näytteeksi. Lisää löytyy osoitteesta http://jt.galleria.fi/kuvat/Kuopio%20ilmasta

Jos koneesta löytyy Google Earth -ohjelma, niin saman reissun voi tehdä myös virtuaalisesti lentämällä. Juttu onnistuu kun avaat tämän linkin kyseisessä ohjelmassa. Avautuva näkymä on tällainen

Lentämään pääsee vasemman laidan valikosta kohdasta ”Virtuaalinen lentomatka”. Nopeutta voi lisätä aikajanan vieressä olevilla napeilla. Punainen viiva kartalla näyttää reitin ja lentokorkeuden. Valokuvia klikkaamalla ne avautuvat isommaksi. Ruudun alareunassa on ed. kuvassa näkyvissä myös reitin korkeusprofiili.

Jos Google Earthia ei löydy, niin reitin kuvineen voi tarkastaa myös nettiselaimella osoitteessa http://g.co/maps/8zauv

Huomaa että kuvat ovat kartalla siinä pisteessä jossa lentokone oli kuvaa ottaessa. Ei siellä minne kamera osoitti.

5 vastausta artikkeliin ”Keväistä ilmailua

 1. Ilkka Kokkonen

  Kyllä on makea bongaus ja toteutus tuo ”sydän”, todella hieno kuva! Kannattanee tallettaa kilpailukuvien kansioon! Moottoritie ja ykköskuva miellyttävät lähinnä seuraavina, kaupunkinäkymien sommittelut ovat myös jämäkkiä. Kiitos mielenkiintoisesta sarjasta!

 2. Phan

  Jep, olen nyt matkaluurin varassa, mutta tältäkin näytöltä tuo moottoritie on kyllä hieno, samoin vanha paloasema.

  Ilmeisesti ette käyneet Tahkolla laskeutumassa, sinnehän on tehty kiitorata lähes joka talvi ja nytkin se näkyy tuossa Tahkon lahdella oleva pitkä suora on kiitorataa.

  Hyvä että kelit osuivat nappiin, aina se ei ole mitenkään itsestään selvää, vaikka pikaisesti ikkunasta katsottuna keli näyttäisikin upealle.

  Pitää vielä katsoa nuo kaikki kuvat kun isolle ruudulle ehdin.

 3. jiitee

  Tahkolla oli tosiaan kiitorata jäällä mutta emme sinne laskeutuneet. Kuskin mukaan noita jäälle laskuja pitää tehdä harkiten kun paikassa ei ole minkäänlaista valvontaa. Siellä voi kelkkailija tai hiihtäjä päästä yllättämään lentäjän. Jää on kuulemma myös todella liukas alusta laskeutua (yllättäen).

  Alunperin oli tarkoitus lentää päivää aiemmin lauantaina (vesisadetta). Mutta onneksi varasuunnitelma oli valmiina sunnuntaille.

  Tuo sydämen muotoinen saari tuli kohdalle todella yllättäen koneen kaartaessa, ja näkyi siis sisäkurvin puolelta melkein suoraan koneen alapuolella. Lyhyempi putki oli kiinni kamerassa, ja jouduinkin tuota rajaamaan kohtuullisen paljon kun kuvakulma jäi vähän leveäksi.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *