Terävyysalueen hallinta

Laitan tänne pari kuvaa kun en tänään pääse Ahmolle. Aiheena siis Ilkan pyynnön mukaan terävyysalue ja tällä kertaa sen lyhentäminen. Nämä ovat niitä kuuluisia testikuvia, joten ei arvostella taiteellisuutta vaan mieluummin tekniikkaa.

Polttoväli 70mm ja aukko f/2,8. Kuville on tehty vain tavanomainen raw-muunnos, ei muuta käsittelyä. Objektiivin tunnistamisesta saa isot aplodit 🙂

10 vastausta artikkeliin ”Terävyysalueen hallinta

 1. Ilkka Kokkonenil

  Joku erikoisväänneltävähän tämä kuitenkin on. Olisikohan joku niistä Lensbabyn tuotteista (lieneekö niitä enemmänkin, en tiedä, en ole koskaan livenä tavannut)?

 2. Tapsa

  Veikkaan suurennuskoneen objektiivia, en vain muista kellä oli 70mm, olisiko Opemus?
  Tuo pieni syväterävyysalue on hyvin tarkka/ tiukkarajainen, löytyykö noin tiukkaa kameroiden objektiiveista?

 3. jiitee

  Ei ole lensbaby. Koska Tapsa tiesi/arvasi jo sen verran että kameraobjektiivista ei ole kyse, niin paljastetaan että nämä on otettu diaprojektorin objektiivilla. Malli on ”Schneider Kreuznach AV-VARIO-XENOTAR 2,8/70-120 MC HFT”. Löytyi roskiin heitetystä Leica P150 projektorista.

  Tuo objektiivi ei siis ole yhteensopiva Canoniin, eikä mihinkään muuhunkaan kameraan mekaanisesti ajatellen. Objektiivi kuitenkin piirtää tarkan kuvan sen verran kauas takalinssistä että sillä saa tarkan kuvan myös kameralla.

  Ylläolevat kuvat on otettu niin että objektiivi on vasemmassa kädessä, ja kamera oikeassa. Kameran bajonetin ja objektiivin väli on noin 1cm. Välissä oleva ilmarako on tiivistetty etusormella/peukalonhangalla. Varsinainen manuaaliobjektiivi siis! Tarkennus tapahtuu liikuttamalla objektiivia eteen/taakse kameran edessä ja vino syväterävyysalue saadaan kääntämällä objektiivia vinoon kameran suhteen. Mielestäni tämä piirsi yllättävän hyvin tuollaisella virityksellä, eikä alkanut edes vinjetoimaan vaikka kummassakin kuvassa terävyysalue on lähes kohtisuorassa normaaliin nähden.

  Suunnitelma Canon EF-kiinnityksen rakentamiseksi on jo olemassa. Tarvikkeet vielä puuttuvat. Olisiko jollain ylimääräistä EF-bajonettia vaikka hajonneesta objektiivista? Voin myös vaihtaa ilman välirahaa Antin mainitsemaan 45mm TS-E f 2.8 objektiiviin (muistakin TS-E objektiiveista voidaan neuvotella samoilla ehdoilla).

 4. Ilkka Kokkonen

  Tuossa on jo kunnon kokeilumeininkiä, hyvä Jarkko! Kannattaa varmaankin jatkaa modaamista, että saa hauskuutta jatkossa paremmin vielä kontrolloitua. Tulee vielä melkoinen tilt/shift-tykki!

 5. Tapsa

  Jess (tuleeko kaksi ässää?) Tämä digiaika antaa mahdollisuuden nähdä erilaisten kokeilujen tulokset heti kuten tässäkin. Siksipä, jälleen kerran ystävät, kuvatkaa.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *