makrotestejä

Hei!

Kauppoja tehdään Ilkan kanssa makro-objektiivista. Testailin sitä vähän kotona. Mikan mielestä se on hyvä. Minulla taitaa olla vähän ongelmia tuon tarkennuksen kanssa. Linssissä ei ole vikaa, koskapa Mika sai ihan tarkkoja kuvia. Huomaan, että mun on helpompi tarkentaa manuaalilla. Automaatilla tarkennus on aina pielessä. Ehkä en osaa liikuttaa kameraa tismalleen sivulle kun sommittelen kuvan tarkennuksen jälkeen. Laitan tähän muutaman testiotoksen.

testi1

testi2
testi3
Niin ja Ilkalle vielä tarkennus siitä piirikilpailusta. Kaksi sarjaa, tulostettavat ja heijastettavat. Heijastettaviin kuuluvat sekä digi- että diakuvat. Ja kumpaankin sarjaan max 6 teosta. Minusta tuntui, että asiasta jäi vähän väärä kuva keskusteltuamme…  Korjatkaa joku, jos olen ymmärtänyt asian väärin.
t. Hanna (joka itsekriitisenä selailee pientä kuvagalleriaansa  ja miettii kehtaako niitä laittaa kilpailuun…)

8 vastausta artikkeliin ”makrotestejä

 1. Raija

  Viehkeitä vihreitä sävyjä!

  Minä ymmärsin, että voin tulla siikalaisten kuvien katselmukseen 30.-31.8. mukanani 12 kpl kuvia ja niistä sitten ”kollektiivijury” ottaa ja/tai jättää.

 2. hannap Artikkelin kirjoittaja

  Ai, kiva kuulla Raija. Minä kun luulin että minulla itselläni pitäisi olla arvostelukykyä. Tämä helpottaa kovasti.

 3. Ilkka Kokkonen

  Niin, harvapa se pääsee kerskumaan ensimmäisillä makro-otoksillaan täysin palkein. Mutta kun harjoittelee, niin makron kanssa voi sitten työskennelläkin tosi luovasti!
  Arvaankohan oikein, että tykkäät käyttää suurimmaksi osaksi keskimmäistä tarkennuspistettä. Tarkennat, ja sen jälkeen teet lopullisen rajauksen. Silloin tapahtuu monesti pieni, mutta riittävä muutos matkassa kennolta tarkaksi haluttuun pisteeseen. Ja kun makroillessa ei ole käytössä kuin hyvin ohut syväterävyysalue, niin epäterävyysongelma vaanii aina ovella. Parhaiten tämä on vältettävissä niin, että koetat sommitella mahdollisimman valmiiksi ja valitset sen mukaan parhaan mahdollisen tarkennuspisteen, jolloin selviät mahdollisimman pienellä kameran liikuttamisella lopullisen rajauksen hienosäädössä. Joskus tosin tulee ongelmia, kun nuo muut tarkennuspisteet eivät kunnolla lukitu kontrastittomaan kohtaan.
  Eli näin ollen käsin tarkentaminen makroillessa suurilla suurennossuhteilla on aivan hyvä ratkaisu. Itsekin käytän sitä paljon, kohteen mukaan tietysti! Äärimmäisessä makro-objektiivissa, Canonin MP-E:ssähän ei ole olemassakaan automaattitarkennusta.

 4. Ilkka Kokkonen

  Mitä aukkoja muuten käytit noissa kuvissa? Ilmeisesti et kovinkaan pieniä.
  Näkyy olevan kennolla muutamia roskia, oletko yrittänyt niitä väristellä pois miten aktiivisesti?

 5. HeikkiP

  Ensinnäkin hienoja macroja Hannalta. Tuo Ilkan neuvo tarkennuksesta pitää hyvin paikkansa. Makroillessa puhutaan 1mm ja alle terävyysalueista. Siinä ei kameran tarvitse paljon liikkua, kun ollaan jo pielessä.
  Piirikilpailusta sen verran, että sinne voidaan jokainen lähettää 6 teosta kummassakin sarjassa. Tuohon katselmukseen kannattaa kyllä tuoda enempi kuin 12 kuvaa, muuten ei voi valita (=karsia vähemmän hyviä pois).
  Katselmusaika on vielä hieman avoin. SiiKalla on tilauskuvauskeikka la 30.8. klo 11-15 nuorisotalolla. Sen jälkeen voisimme katsella niitä valintoja. Onnistuuko porukalta tulla nuorisotalolle 30.8. klo 15-?
  -hp

 6. Hanna

  Ensimmäisessä kuvassa aukko F8, kahdessa viimeisessä F4. Herkkyys kaikissa ISO100. Ja ne roskat… Olen käyttänyt automaattista kennonpuhdistusta, mutta eiväthän ne sillä kaikki näköjään lähteneet. Jehu näytti mulle nyt käsinpuhdistuksen, kun en aiemmin itse osannut ja näyttäisi siltä että nyt roskat ovat poissa. Kiva saada vinkkejä tuohon tarkennukseen niin ei tarvitse ruutu toisensa jälkeen turhautuneena yrittää saada terävää kuvaa. Lopulta se sieltä aina tulee, mutta jos saisi jatkossa jo ensimmäisillä kerroilla.

 7. MjP

  Macrolinsseissä automaattitarkennus toimii yleensä hyvin jos ei puhuta varsinaisista macrokuvista. Kun lähestytään 1:1 kuvaa ei automaattitarkennuksella tee yhtään mitään, koska tällöin ei kameraa juurikaan pysty enää liikuttamaan ja jalusta pitää olla tosi tukevasti ja painoilla höystetty jos meinaan tarkan kuvan saada. Tällöinkin monesti syvyysterävyys ei ole siellä missä sen pitäisi olla:). Itse olen macro linssillä kuvattuani huomannut sen, että alle f8 aukon on juuri yrittää kuvailla koska syvyysterävyys on liian pieni jos ollaan todella lähellä kohdetta. Aukot 16-22 toimivat kyllä parhaiten ainakin omien testailujen perusteella. Kun lähestytään 1:1 suurennusta tai enempää muodostuu seuraavaksi ongelmaksi valo ja sen riittävyys. Koska tällöin pitää yleensä olla kohtalaisen lähellä kohdetta, mutta valoa pitäisi saada lisää. Rengassalama on hyvä, mutta se ei tee kohteesta täysin luonnollisen näköistä, koska kohde valaistuu jokapuolelta tasaisesti. Kaksi salamaa linssin molemmin puolin taas aiheuttaa omanlaiset varjot kuviin. Paras viritys lienee sellainen jossa on useita salamoita+heijastinlevyjä säädettävien varsien päässä kameran jalustassa kiinni. Tällaista on hieman hankala sitten tarkentaa enää normaalikeinoin jos kamaa on linssin lähellä paljon 🙂 (manfrotolla on esim. saatavilla macro tarkennuskiskoja tällaisia virityksiä varten).

  Yksi manuaali tarkennusta helpttava kikka (canonin kameran omistajille) on se että kun kamera on linssi on manuaali tilassa niin painaa laukaisimen puoleenväliin jolloin kamera piippaa kun kuva on sen mielestä valitun tarkennuspisteen kohdalta terävä (kun siis samalla käsin tarkentaa). Tätä menetelmää käytän usein esim tuon tilt shift linssin kanssa koska siinä ei ole automaatti tarkennusta ja aina ei voi olla täysin varman onko kuva terävä pelkän etsimen perusteella.

  Hienoja macrokuvia kannattaa käydä vilkaisemassa tästä foorumista:
  http://www.fredmiranda.com/forum/board/45

  Varsinkin Tom Hicks nimisen kirjoittan kuvat ovat todella hienoja.

  t: Mikko

 8. Hanna

  Mikko, kävin nopsaan katselemassa noita sivuja. Täytyy tutustua ajan kanssa tarkemmin. Sen verran sattui silmään, että kaverilla, jonka nimi on Burk Young, on suorastaan hurjan näköinen kuva iiriksestä. Siinä näyttäisi näkyvän jopa pupillin laajentaja- ja supistajalihas. Olen jonkun verran selaillut anatomian oppikirjoja ja en todellakaan tiennyt että se näyttää tuolta…:) Hassua, että ötökät näyttävät suorastaan söpöiltä ihmisen silmän rinnalla!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *