Kokemuksiini tuli viime viikolla kolme kojuyötä lisää Martinselkosessa Suomussalmella. Keskiviikkona oli kaiken kaikkiaan 16. kojukerta, ja nyt vasta tuli ensimmäinen sadekeli. Torstaina menin MS:n eräkeskuksen uudelle lampipaikalle, ja kokemus oli liikoja lokkeja lukuunottamatta erittäin miellyttävä, vaikka karhut eivät juuri herkullisimmilla hetkillä poseeraamassa olleetkaan. Perjantaina tuli sitten keräämäni ryhmä paikalle, Mustosen Hannu meidän seurastamme mukana (kuten kuvista näkyi). Itse olin pienessä metsäkojussa, Hannu kuvasi kaverinsa kanssa viereisessä. Uutena kokemuksena siellä oli erään karhumamman aktiiviset erauttamistoimenpiteet, siinä saivat pennut kovaa kyytiä! Ryhmäläiset olivat tyytyväisiä kokemaansa, ja toinenkin yö oli kuulema mennyt positiivisissa merkeissä. Itse ajelin jo lauantaina takaisin, kun tyttäreni rippijuhla oli sunnuntaina. Seuraavana esimerkkejä otoksistani.
Hienoja kuvia! Eritoten tuo lokeista otettu aikavalotus ja karhu lammen rannalla ovat mukavaa katseltavaa. Lisää tämmöistä! 🙂
Ilkalta taas kelpo sarja. Hauskaa, että jaksat leikkiä näillä formaateilla ja erilaisilla leikkauksilla. Vieläkö Bodari oli maisemissa?
Kiitos kommenteista!
Bodari ei ollut valitettavasti paikalla, mutta sitä on kyllä nähty tänä kesänä jälleen. Ja vanhus on ollut peräti paremmassa kunnossa kuin viime kesänä, ei ole ontunut nyt ja turkkikin on ollut hyväkuntoinen. Hienoa!
Nousukastakaan ei nyt näkynyt, vallassa kuuluu kuitenkin tiukasti olevan!
Hieno kuvasarja karhuista (ja lokeista) Ilkalta! 🙂
Hienoja kuvia! Metsässä otetuissa kuvissa suljin on auennut useassa kuvassa melko samaan aikaan molemmissa kojuissa.
Taas idearikas ja vaihteleva kuvasarja kojureissulta. Tässä vain päällimmäisiä kommentteja minuun eniten kolahtaneista kuvista.
Otso kevyessä aamu-usvassa pintaheijastuksineen on todella tunnelmallinen ja taustan erämainen suonäkymä antaa tunteen, että karhu olisi kohdattu erämaassa ihan vaan ex tempore. Aattelin, että kuva voisi toimia myös pystykuvana, kun tuo otson ilmekin on tuumivainen kuin aamu-uinnille aikovalla. Mahtava ”I love birds” -kuva, kyllä linnut ovat kuvauksellisia! Näppärä toteutus ja liihottelijat kuin aamun haamuja. Neliörajauskin tuossa pelittää. Tuossa olisi voinut vielä yrittää ottaa pystykuvaa silleen, että veden pintaa olisi tullut enemmän esille ja haamujen pintaheijastumia olisi näin tullut mukaan enemmän. Kaikkea ei tietty ehdi ottaa huomioon, kun tilanne on päällä.
Ilkan bravuureja ovat nämä superkapeat rajaukset ja seiskakuvaan tuo ahtaus taas puree. Aamuhämyssä kuvassa on samalla mukava kakofonia, rehevän lintujärven maskottilintu naurulokki äärikarun erämaan kelokäkkänän nokassa, vastaavaa kuin kerrostalon tv-antennilla nököttäisi kuukkeli. Ysikuvan sivukuvapotretti on sommitteluineen, taustoineen ja kaikkineen vaan kaunis ja siinä on symmetriaa – kolme kolmiota muodostuen kropan, pään ja korvan ääriviivoista. Valo piirtää hienosti ääriviivat turkin yksityiskohtien lisäksi. Jos jotain olis vielä voinut toivoa, olisi tausta voinut olla varjoisampi, tummempi, jolloin hahmo olisi piirtynyt ehkä vieläkin komeammin, mutta erittäin hieno kuva näinkin.
Kuvassa 11 olevan otuksen typertyneestä ilmeestä päätellen häiriön taustalla on selkeesti Nikonisti paukkuvine suljinäänineen 🙂 Kuvan 13 ”Uneksija” on hellyttävä. Miettii vaan, että mitäs siinä nuorukainen miettiikään. Harmillisesti kuvan keskelle pääkohteen eteen on jäänyt jokin lehtipuun vesa, joskin onneksi voimakkaasti epäterävänä.
Kuvan 17 pienokaisen naamavärkissä on jotakin tuttuun poliitikkoomme viittaavaa. Hauska kuva kaikkiaan. Seuraava kuva on upea mallikuva metsän kuninkaasta. Neliörajaus toimii hyvin ja valot ovat kohillaan, korostaen turkin kiiltävän kunnon ja pääalueen kullanruskean värityksen. Taustakin jää hienosti varjoon korostaen tallustelijan taustastaan. En voi mitään, mutta ilme tuo minun mieleen väkisin Paavo Lipposen. Just samanlainen yrmy ja päättäväinen ilme.
”Lapsuuden loppu” -kuvassa (kuva 21) on säpäkkää toimintaa. Varsinkin tuo ylimmäinen menijä on jäänyt mainioon asentoon kuvassa. Jo vain ovat ketteriä kapuajia, eipä passaa tosiaan kiivetä puuhun karhua karkuun.
Kiitos kommenteista. Etenkin Markulle tuosta taitavasta, luovasta sanamaalailusta jälleen!
Lampipaikalla ei valitettavasti saanut suurempaa vesiosuutta esiin, kun lähemmän rannan varvut hyökkäsivät kuvaan mukaan. Heijastuksen kautta tosiaan nuo haamut olisivat olleet vielä visuaalisempia.
Heh, mainio tuo kuukkeli antennilla-vertaus! Kun nuoruudessani paljon Puruvedellä kalastelin, niin muistan kerran, kun kovasti ihmettelin nähtyäni lokin puussa. Näillä kojupaikoilla sellainen on kyllästymiseen asti tuttua rutiinia, kun samassa puussa saattaa istua kymmeniäkin lokkeja!
Joopa, ”uneksijassa” pikkupihlajan tuhovaikutuksen onneksi pelastaa sen välimatka pääkohteesta, jolloin puu jää onneksi sen verran epäteräväksi, että kokonaisuus vielä toimii. Mustavalkoisessa versiossa haitta vielä pienenee ja omasta mielestäni on jo hyvin siedettävällä tasolla.
Niin, pikkunallen voisi hyvin ristiä Paavoksi. Tosin tällä perusteella varmaankin puolet karhuista olisi Väyrysiä, niin yleistä tällainen karsastusilmiö lajilla näyttäisi olevan.
Kyllä, karhun kiipeämisnopeus ainakin tuollaista oksatonta männynrunkoa pitkin on hämmästyttävä, varmaankin kymmenkertainen ihmiseen verrattuna (siis taitavaan ihmiskiipijään verraten). Tuo pentu saavutti n. 15m:n korkeuden muutamassa sekunnissa!
Hieno kuvasarja. Mukava nähdä erilaisia rajauksia. Lampikuvissa hyvä tunnelma.
Mahtava kuvasarja ja kekseliäät kuvanimet! Kuvat ”pää ja puu, pieni ja iso ja lepohetki illan valossa” erottuvat erilaisien näkökulmien ansiosta. Hyvin osattu katsoa sekä hyödyntää tälläiset tilanteet toimiviksi valokuviksi. Ja tuo lokkikuva on mykistävä…parhaimmistoa ehdottomasti!
Heh, hyvä kun lokkikuva herättää myönteisiä mielteitä. Itse tosiaan vielä sitä mustavalkoiseksi vääntäessäkin melkein etoi noiden aiheuttama haitta itse pääkohteen suhteen. Mutta onneksi tulin ajatelleeksi tuota pitkän valotuksen käyttöä, että jotain positiivista sai riesasta irti. Aikaa kun kuluu, niin saattaa tuo kuva alkaa näyttämään omaan silmäänkin vielä paremmalta!