Kone kuvankäsittelyyn…

…näin se nälkä kasvaa syödessä. Eli tuon piirtopöydän kaveriksi pitää saada riittävän suorituskykyinen tietokone joka jaksaisi varmasti pyörittää Photoshop CS4-luokan piirto-ohjelmia ja kuvakäsittelyä,  sekä Lightroomia takkuilematta.  Koneen ensisijainen käyttö on siis kuvankäsittelyssä, niiden tallentamisessa ja kuvien liikuttelu netissä.

Osaatteko suositella mitään valmista pakettia tai osaako joku rakentaa riittävän tehokkaan koneen?  Näytöksi tulee 24″ full hd (ehkä se benq).

Ja hintaahan ei tarvitse olla juuri yhtään 😯

12 vastausta artikkeliin ”Kone kuvankäsittelyyn…

 1. Hynynen Juhani

  No tässä olisi sellanen että varmasti pyörii nopeasti ohjelmat ja siihen vielä ulkoinen teranen kiintolevy varmistamaan. Minulla on olut tuo kohta vuoden. Minulla on useita kuvankäsittely ja muitakin ohjelmia eikä tosiaan ole hidastellut. Tuo kun on 8GT(4x2GT) keskusmuistilla siinä riittää tilaa tallennella kun nuo kuvatiedostotkin on aina vain kasvamassa ja vaatii aina enemmän ja enemmän tilaa. Tässä tosin kannattaa varmistaa että jo olevat ohjelmat pyörivät tuossa 64 Bittisessä Windowsissa. Ihan kaikki ohjelmat ei tuosa pyöri. Veikon Koneesta tuo löytyy ainakin tuolla kokoonpanolla. Maksoi silloin 1000e joten tuo hintakin on tippunut parisataa siitä.

  No tuo nyt on vain minun vinkki saattaahan toisilla olla parempiakin vaihtoehtoja tiedossa.

  Acer Aspire M5201
  Hinta 799 e
  M5201 muotoilu ja paranneltu ergonominen toteutus yhdistävät sorituskyvyn, ensiluokkaiseen ilmeeseen sekä viimeisimmän tekniikan. Uskomattoman tehokkaan nVidia GeForce GT130 näytönohjaimen ja uusimman AMD Phenom II neliydinprosessorin, 8Gt keskusmuistin sekä aidon 64Bit Windows Vista käyttöjärjestelmän ansiosta uusimmatkin pelit toimivat moitteettomasti. Aspire M5201 on todellinen multimedia tehopakkaus. Uusi Aspire M5201:ssa on Dolby Home Theatre Virtual Surround äänijärjestelmä, joka tarjoaa ensiluokkaisen äänielämyksen ja lyömättömän viihdekokemuksen niin peleissä kuin Blu-Ray elokuvissa.
  Iso kuva Valitse vertailuun

  Tekniset tiedot:
  Prosessori: AMD Phenom II X4 805
  Keskusmuisti: 8Gt (4x2Gt)
  Muistipaikkojen määrä: 4
  Kiintolevy: 1000 Gt
  Äänikortti: HD audio
  Näytönohjain: nVidia GeForce GT130 1,5Gt muistilla
  TV-ulostlo: HDMI
  Verkkokortti: kyllä
  Toistava DVD asema: kyllä
  Tallentava DVD asema: kyllä
  Muistikortinlukija: kyllä
  Käyttöjärjestelmä: Windows Vista Home Premium 64Bit
  Takuu: 1 vuosi
  Lisätiedot: Blu-Ray asema

 2. jiitee

  En lähde suosittelemaan mitään tiettyä konetta tai edes osia, mutta jotain yleistä pohdintaa Photoshop-koneesta. Kun käyttöjärjestelmää ei ole erikseen mainittu niin se lienee Windows?

  Photoshop tykkää siitä että koneessa on nopea prosessori ja paljon muistia. Nykyisissä versioissa on ilmeisen hyvä tuki myös useamman ytimen prosessoreille, ja mihinkään muuhunkaan käyttöön nykypäivänä ei kannata ostaa alle kahden ytimen malleja. Prosessoriksi siis neliytiminen malli. Ei kannata ostaa sitä kaikkein nopeinta/kalleinta vaan siitä pari pykälää alempaa. Siellä hinta kohtaa ominaisuudet paremmin.

  Muistia (RAM:ia) pitäisi olla paljon, sitä ei tosin koskaan ole liikaa. Kannattanee ostaa tällaiseen käyttöön vähintään 4GB mieluummin 8GB, ihan budjetin mukaan. 4GB säästömallissa kannattaa tarkistaa että pari muistipaikkaa jää vielä vapaaksi. Pääsee sitten halvemmalla tulevaisuudessa kun ostaa lisää. Muistiahan tarvitaan siihen että kone pystyy käsittelemään kerrallaan avoinna olevat ohjelmat tiedostoineen. Työtiedostot kasvavat äkkiä melko isoiksi kun käyttää photarissa runsaasti layereitä 16bit -tilassa. Tallennuksen ja datan säilytyksen kanssa muistin määrällä ei ole mitään tekemistä. Koska muistia on paljon niin käyttöjärjestelmän pitää silloin olla 64 bittinen. Windows 7 on tämän päivän valinta. Tarkempi versio sitten ominaisuuksien perusteella.

  Kovalevyä kannattaa ostaa sen mukaan miten paljon niitä kuvia on tarkoitus säilyttää. Levyjen hinta suhteessa kokoon laskee jatkuvasti. Lisäksi kovalevyjä on helppo lisätä jälkeenpäin sekä koneen sisään että ulkopuolelle. Liikaa ei siis kannata ostaa. Tuollainen 1TB levy lienee ihan hyvä ratkaisu. Jos mielessä on myös hd-videoiden käsittely, niin sitten kaikki ylimääräinen, plus lainatut rahat kannattaa käyttää kovalevyihin.

  Photoshop käyttöä varten kannattaa harkita toisen kovalevyn ostamista pelkästään photarin ”scratch disk” käyttöön. Tuo scratch on eräänlainen muistin jatke, jonne photari kirjoittaa esim avoinna olevan tiedoston käsittelyhistoriaa takaisin palaamisen varalta. Erillisen scratch -levyn valinnassa tärkeintä on että se on nopea, kapasiteetti voi sitten olla hyvinkin pieni. Rahamies ostaa scratch -levyksi puolijohteisiin perustuvan SSD-levyn, mutta tavallinenkin nopea kovalevy tuo vauhtia kunhan se vaan on pyhitetty tuohon scratch-käyttöön.

  CS4-versiossa on tullut mukaan myös näytönohjaimen prosessorin (GPU) hyödyntäminen photarin käyttöliittymän piirtämisessä. Tästä ei minulla kuitenkaan ole kovin tarkkaa tietoa. Aikaisemmin kaikki kuorma on mennyt tietokoneen prosessorille (CPU), eikä näytönohjaimella ollut niin väliä. Nyt siis pitää valita vaikkapa joku kevyemmän pään pelikäyttön tarkoitettu ohjain. Tärkeää on että tuki photarin ominaisuuksille löytyy. Halvalla ohjaimella voi tässä tilanteessa pärjätä paremmin kuin 1000e maksavalla, pelkästään pelikäyttöön suunnitellulla näytönohjaimella.

  Lisää vinkkejä voi katsella vaikkapa adoben dokumentista ”Optimize performance of Photoshop CS4 on Windows XP and Vista” http://kb2.adobe.com/cps/404/kb404439.html Aika moni asia tuossa pätee myös Windows 7:aan.

 3. Ilkka Kokkonen

  Tällainen on nannaa, että kuka vain voi heittää askarruttavia asioita kehiin ja saada aukkoja tiedoissa paikatuiksi ystävällisellä ohjauksella. Kylläpä Jarkko perehtyi asiaan ja selkeällä tavalla toi neuvoja esille. Tuon kun vielä kaiken ymmärtäisi yhtä hyvin kun neuvottiin! Kiitoksia!

 4. MjP

  Kone millä cs4:nen tai siis tuleva cs5:nen pyörii… Edellisessä kommentissa olikin aika hyvin jo tietoa miten siihen koneeseen saa potkua. Ratkaisevin tekijä summassa on kuitenkin se minkä kokoisia kuvia koneella pitää käsitellä. 10-15 megapikselin kuvat pyörivät aivan eri vauhdilla kuin esim. 20-25 megapikselin kuvat. Itsellä ainaskin meni kone uusiksi kun 21 megan kuvat tulivat käyttöön. Esim. meillä kuopion studiolla vanhemmilla mäkeillä ei ole toivoakaan käsitellä noita 21 megan tiedostoja mutta 12 megaset tiedostot toimivat vallan hyvin.

  Itsellä on tällainen kokoonpano ja tällä nyt ainaskin cs4 + lightroom + 21 megapikselin kuvat pyörii. Konehan on siis about kaks vuotta vanha, joten ei nykymittapuulla ehkä kovin tykki, mutta ostettaessa taisi olla nopeinta mitä rahalla sai. Käyttöikää jälellä 1-2 vuotta, mikäli mekapikselimäärät ei kasva hirveästi kameroissa sillä välin.

  – Windows 7 64 bittinen versio
  – Windows asennettu omalle Western Digitalin raptor levylle jonka hakuaika on noin 2.8-3ms tms luokkaa. Tämä levyhän maksaa noin 3-4 kertaa enemmän kuin normi levy, mutta on nopeampikin tietty. Velociraptor on uudempi tuosta. Melua tulee hirveästi, joten se pitää sellaiseen erikseen hankittavaan 5 1/4″ paikkaan menemään hiljennus kehikkoon laittaan. Tällä on suuri merkitys koko järjestelmän toimintaan. Vieläkin nopeammaksi homman saisi SSD levyllä.
  – prossuna on joku intelin 3.2ghz nopeudella toimiva neliydin prossu, ei mikään kallein malli, mutta sellainen pykälää hitaampi.
  – Photarilla oma swappilevy (joku 500giganen seagate), periaatteessa ssd levy voisi tässä nopeuttaa, mutta kun koneessa on riittävästi muistia niin tälläkin pärjää.
  – Cas latency 4 muistipiirit jotka ovat jossain 880mhz kellotaajuudella tms, lienevät jotain Gigahertzin palikoita. 8 gigaa muistia siis yhteensä.
  – Työlevyinä seagaten terasia levyjä useita ja pari teraa usbilla lisää. Yhteensä koneessa siis 6 sisäistä levyä ja kaks ulkoista levyä.
  – Näytönohjaimena Nvidian 8800 gts näyttis. Photoshop CS4 käyttää jo näytönohjaimen kiihdytystä, mutta käsittääkseni ei vielä kuitenkaan ihan kaikessa, vaan vasta cs5:nen toisi varsinaisen nopeuslisän. Nyt cs4 käyttää kiihdytystä lähinä kuvan pyörittämiseen ja zoomailuun (lisää infoa: http://kb2.adobe.com/cps/404/kb404898.html )
  – Virtalähde joka jaksaa puskea virtaa tasaisesti. Minulla taitaa olla joku zalmanin 800wattinen monsteri tuossa jottei kone kaatuile virran puutteen vuoksi ja pysyy hiljaisena.

  Eli käytönnössä photari pyörii sellaisella koneella millä suosityin tämän hetkinen 3d räiskintäpelikin:). Muistia kannattaa ostaa se 8 gigaa suorilla ja 64 bittinen käyttöjärjestelmä niin saa muistit hyötykäyttöön. Photari hyytyy yleensä siinä vaiheessa tässä koneessa kun kuvatiedoston koko nousee 1,5 gigatavuun (20-30 layeria kuvassa).

 5. ilkkak

  Ja siinä sitten ammattilaisen ohjeet päälle, niin vot! On se näiden erinäisten tekniikkaneuvojen puolestakin hieno homma, että Mikko on joukossamme. Ja että tosiaan auliisti meitä tavan tallaajia neuvoo!

 6. ulla

  Just, joo, pojat!
  Aivan tässä alkaa poskia punottamaan, kun kattelee, että otin tuossa kuvan vanhalla ixuksella ja kokoa sillä on VAIN 2 megaa. Silti hyvä ja kone pyörii.
  Ei millään pahalla …

 7. tapsa

  Tuo piirto-ohjelma tuottaa kymmenien megojen tiedostoja joten ruutia on oltava ihan eri tavalla kuin näiden maksimissaan parinkymmenen megan kuvan käsittelyssä Siksi laitoinkin kyselyn kun kone jolla photari ja lightroom pyörivät nikottelematta alkaa jumia piirto-ohjelmilla ihan toistuvasti. Ja vastauksia + ymmärrystä on tullut kiitettävästi, on taas kerran mahtavaa olla tällaisen, moni-ulotteisen seuran jäsen.

 8. ilkkak

  …sanoo jäsen, joka meinasi vielä vuosi sitten näyttää meille kantapäitään ja kaikota kokonaan seikkailemaan sinne runouden ruusuisille rannoille!
  Onneksi kuitenkin järkevä ihminen voi tekemiään päätöksiä uudelleenarvioida ja sen jälkeen tehdä uusia, parempia päätöksiä! Loistavaa, että olet joukossamme, Tapsa!

 9. MjP

  Huomioida kannattaa myös se, että esim. 21 megapikselin kamerakin tuottaa jo yli 100 megasen pakkaamattoman kuvan helposti. Eli ei kannata verrata raw formatin kokoa vaan esim. tiff tai psd tiedoston kokoa tai oikeata pikseli määrää niin saat selville minkä kokoista fileä se piirto-ohjelma oikeasti tuottaa.

 10. Hynynen Juhani

  Noin se tuo tieto lisääntyy maallikollakin, harmi etten huomannut aikanaan kysyä täällä sivuilla, en tosin tainnut olla silloin edes jäsenenä vielä tässä seurassa. Minúlla kun entinen kone alkoi hidastelemaan viimetalvena siirryttyäni täysikennoiseen runkoon. Yritin kysellä koneita myyvistä liikkeistä mutta sielläkin oli aika niukasti tietoa myyjillä mitä kuvankäsittelyssä koneelta ja näytöltä vaaditaan. Nyt kun katson noita vastauksianne huomaan että eihän tuo minunkaan konevalintani kovin pahasti ole pieleen mennyt. Minun käytössäni on riittävä tällä hetkellä ja pyörittelee ihan hyvin. Pistin tuon vaihtoehdon vain kun itse en ainakaan olisi välittänyt kierrellä kaupoissa kyselemässä, huomaan että onhan täällä tietoa vaikka millä mitalla.

 11. AnttiL

  Vaihdoin vähän aikaa sitten käyttöjärjestelmäksi Linux Ubuntun, siihen loppuikin sitten kaikenlainen windowsin mukanaan tuoma tökkiminen,arpominen ja säätäminen. Prosessorina on 3,6 gigahertsinen tuplaydin prossu ja ram-muistia 2 gigaa. Windowsia kone availi aika tovin, samoin ohjelmien kanssa oli toisinaan hidastelua, mut nyt ei.

  Kone avautuu ja toimii todella nopeasti, kuvankäsittely toimii tökkimättä sen mitä mitä tarvin tuolla Gimp-ohjelmalla oikein hyvin.

  Bonuksena ilmaisessa Linuxissa on tietysti se, että käyttis ja open source ohjelmista on saatavilla jatkuvat ja toimivat päivitykset, eikä virusohjelmia tai palomuureja tarvitse lainkaan.

  Mukavaa on myös se, että voi kytkeä kameran koneeseen ja alkaa toimimaan ilman asennuslevyjä tai mitään muutakaan säätämistä, käyttis tunnistaa ja hoitaa kaiken kuntoon itse. Sama pätee tulostimiin ja muihinkin ulkoisiin laitteisiin.

 12. AnttiL

  ooops…näppäilyvirhe ratkaisevassa kohtaa. Suoritin on siis 1,6 gigahertsiä ei 3,6 (kuten ehkä halusin kirjoittaa). Ei se mitään kun postin pointtina oli kumminkin tuo Linux. Uuujee!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *