10 vastausta artikkeliin ”Uusi näyttö kuvankäsittelyyn.

 1. Ilkka Kokkonen

  Itselläni on 22 tuuman Viewsonic, ja hinnat ovat kyllä tippuneet niin paljon, etten kyllä pienempää enää mietiskelisi.Taitaa mennä monikin malli jo alle 200?:n!

 2. HeikkiP

  Samoilla linjoilla Ilkan ja Antin kanssa. Itse hankin pari viikkoa sitten ”Samsung Syncmaster 2493” 24-tuumaisen ja jopas alkoi kuvat näyttämään joltain. Resoluutiotakin löytyy 1920 x 1200. Maksoi tosin melkein 400 egeä Verkkokaupassa.
  -hp

 3. MjP

  Tuo yllä mainittu samsung lienee paras näyttö mitä tässä +-500e kategoriassa löytyy.

  Ongelma näissä halvemmissa näytöissä on lähinnä näyttöpaneelin tekniikka. Usein nämä halvemmat näytöt perustuvat TN tai VA (MVA/PVA/) tekniikoihin.

  TN-paneelin heikkous on rajotiettu väriavaruus, koska yhtä väriä esitetään vain 6 bitillä, mutta näissä on sitten vasteaika nopeampi. Myös näytön kontrasti ja värien lämpötilat yms vaihtelevat katselukulman mukaan aika voimakkaasti.

  VA-tekniikassa taas värejä on enemmän ja se yhdistää TN-paneelin ja IPS paneelin hyvät puolet. Myös VA-tekniikassa on myös katselukulman muutos aiheuttaa aiheuttaa kontrasti vääristymiä, muttei niin häiritsevästi kuin TN paneelissa. Hyvä VA paneeli (s-pva) soveltuu jo kuvankäsitteelyynkin.

  IPS-paneelit (s-ips) ovat parhaimmistoa ja tämä näkyy myös hinnassa. Kovat katselukulmat ja värien toisto samansävyisenä kulmasta riippumatta. Ongelmia voi olla mustantoistossa. Soveltuu kuvankäsittelyyn ja softa vedostukseen, joskin tähän soveltuvat näytöt maksavat siinä 3-5k? pintaan. Toistavat adobe rgb väriavaruuden.

  Toki nyt saa näitä 24″-näyttöjä halvalla, mutta jos haluat hyvän näytön niin voi olla että sellaisen saa 20-22″ kategoriasta vähän halvemmalla kuin 24″ tuumaisena. 20-22 tuumaisissa on resoluutio 1600×1200. On myös huomioitavaa, että 24″ näyttö vaatii enemmän konetehoa koska tuossa resoluutio kasvaa.

  Itselläni on kaksi näyttöä joista toinen on s-PVA (eizo coloredge) paneelilla ja toinen todännäköisesti vanha VA-paneeli tai TN-paneeli (lacie photon vision). Ja ero on sitten melkoinen. Todettakoon kuitenkin tähän väliin vielä se, että esim. yllä mainittu samnsung tuottaa parempaa kuvaa kuin tuo minun vanha Lacie, joka toimii kakkosnäyttönä, mutta osa noista uusista halvoista 24″ häviää kyllä katselukulmien osalta tuolle vanhalle lacielle mitä olen vertaillut noita kaupan tiskillä. Tietokonelehden tämän vuoden 5 numerossa on arvosteltu 24″ näytöt halvimmassa ja seuraavaksi kalliimmassa sarjassa, joten se kannattaa lukaista läpi. Sen voi lukea suoraan http://www.tiekone.fi kuhan rekisteröityy sinne ja selaa lehtiarkistoa.

 4. tapion

  Kaverilla on tuollainen kallis eizo, todella upea kuva mutta aivan liian kallista meikeläiselle. Ja sitten on vielä sekin että kamera (pentax K10D + laseja) ei kestä vertailua noiden kalliiden Canonien ja Nikonien rinnalla. Mutta kuvanlaatu riittää minulle oikein hyvin, siihen laatuun mitä olivat Cibachromet tai projisoitu dia ei enää kohtuukustannuksilla taida päästä. Silloin filmiaikana 6.000 markalla sai hyvän rungon ja siihen hyvän zoomin sekä varsin hyvän projektorin. Nyt se 1.000? ei riitä lähellekään samantasoiseen kuvanlaatuun. Ikävä kyllä….

  Tapsa

 5. MjP

  Näinhän se vähän on, että valokuvaharrastus ei ole ikinä ollut näin kallista kuin se nykypäivänä on, vaikkakin filmikustannukset on jääneet pois kuvasta. Tätä aihetta voisi pitemmälläkin mietiskellä, että missä vaiheessa se lopullinen digikuva syntyy (kamera, monitori, printteri, cd-levy laatikon pohjalla) ja minkä osan vaikutus on kuvaan se oleellisin kunkin omien kuvaus mieltymysten kannalta (jpeg-kuvaus, raw-kuvaus, kuvat mahdollisimman valmiiksi ennen otosta, kuvat valmiiksi photarissa, kuvat vain arkistointiin, kuvat syntyvät siinä vaiheessa kun ne tulostetaan fineart papereille jne..).

  Mutta tuo tietokonelehden artikkeli noista 24″ monitoreista on hyvä ja siitä saa käsityksen hyvin mitä milläkin rahalla saa (artikkeli keskittyy 300- 1000e monitoreihin).

 6. Tapsa

  No nyt on näyttö hankittu. Ostin 24″ Benq:n. Eipä tarvitse enää tihrustella, näkyy kaikki selkeästi. RAW:t näyttävät kyllä hyviltä, pienemmissä kuvissa alkavat pikselit erottua turhankin selvästi. Mutta se korjaantuu kun vetää penkkiä taaksepäin:) Kuvanlaatuun otan kantaa jahka saan säädöt kohdalleen. Mutta ihan alkuun tuntuu paremmalta kuin entinen.

  Kiitoksia opastuksesta, kyllä tämä 24″ on ihan sopivan kokoinen Heikille iso kiitos tuesta kun viime metreillä alkoin vielä usko horjua.

  Tapsa

 7. AnttiK

  Bueno homma, nyt on mukavoo kahtoa niitä kuvia. Lightroom käsittelykin on paljon mukavempaa kun on tilloo paleteille ja pensseleille.. männööhän se myös televiisiosta ku ostoo virittimen ..

  A

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *