Kuukausiarvoitus

kuva 1, klo 15.25kuva 2, klo 15.43kuva 3, klo 17.02kuva 4, klo 18.03kuva 5, klo 14.55kuva 6, klo 12.06kuva 7, klo 4.26kuva 8, klo 15.56kuva 9, klo 12.01kuva 10, klo 15.27

Kokeillaanpas tällaista koronakevään kuva-arvoitusta. Kymmenen kuvaa, joista pitäisi arvata/tietää oikea kuukausi, jolloin kuva on napattu. Jokaisesta virhekuukaudesta rapsahtaa miinuspiste (esim. jos kuva on otettu elokuussa ja veikkaat lokakuuta, miinustilisi karttuu kahdella miinuspisteellä ja vastaavasti toukokuuarvauksella miinustat kolme pistettä jne.). Kisan maksimipinnamäärä on nolla pistettä, jos kaikki kuvat osuvat oikealle kuukaudelle. Kaikki kuvat ovat Pohjois-Savosta ja kuvan yhteydessä on mainittu kuvanottohetken kellonaika, josko siitäkin olisi jotakin apua. Useampi kuva voi olla samalta kuukaudelta. Teenpä sitten aikanaan ranking-listan kisailijoista. Ei haitanne, vaikka näette toistenne vastaukset.

10 vastausta artikkeliin ”Kuukausiarvoitus

 1. terop

  Kuva1 marraskuu, kuva2 elokuu, kuva3 lokakuu, kuva4 marraskuu, kuva5 syyskuu, kuva6 maaliskuu, kuva7 kesäkuu, kuva8 huhtikuu, kuva9 huhtikuu, kuva10 lokakuu.

 2. MarkkuU

  Vain neljä rohkeaa uskaltautui arvailemaan kuvien ottohetken kuukautta. Miten kuvasta olisi saattanut voida päätellä kuukautta?

  Kuva 1. Kuurakuva, jossa lehtipuut ovat lehdettömiä, voisi olla keväältä tai myöhäissyksyltä. Kun aluskasvillisuus ei näyttäisi olevan lumen painamaa eikä luntakaan näy, tuntuu loppusyksy todennäköisemmältä kuten kisailijat ovatkin tuumineet. Joulukuun alussakin klo 15.25 olisi jo melkoisen hämärää toisin kuin kuvassa. Oikea vastaus on marraskuu (kuva 1.11.2014 Siilinjärvi).
  Kuva 2. Loppukesän fiilis pitäisi syntyä täyteen pituuteensa venähtäneistä, vihreistä ja kukintoröyhyisistä järviruoista. Etualan osmankäämeilläkin on jo kypsät ”siemenpamput”. Taka-alan rantakoivussa vivahtaa jo ensiaavistus syksyn kellerryksestä. Harmaahaikarat ovat maakunnassamme tyypillisiä heinä- ja elokuun lintuja ja harmaahaikaroiden määrät ovat meillä suurimmillaan yleensä elokuussa. Oikea vastaus on elokuu (kuva 10.8.2018 Siilinjärvi).
  Kuva 3. Kisan vaikein kuva. Lumisade ja sateen suttaamien koivujen hämäävän kellahtavanvihreä väritys vie ajatuksia helposti syksyyn. Mutta etualan pajujen vajaamittaiset ja alkukesänvihreät lehdet, pajun kukinnot sekä koivujen vihreän heleä sävy eivät sovi syksyyn. Ruskeaksi lakastuneita edellisvuoden kasveja (etualalla oikealla) on näytillä kevätpuolellakin. Lunta voi sataa meillä kesälläkin. Oikea vastaus on kesäkuu (kuva 1.6.2017 Siilinjärvi).
  Kuva 4. Seuranäyttelyähän kuvassa viimeistellään Artsin tiloissa tuttujen hahmojen toimesta. Yleensä seuranäyttely on ollut esillä marraskuussa ja lisää kuvia samaisesta näyttelyn pystytyksestä olisi ollut nähtävissä tämän sivuston vanhemmissa kuvissa, jos niitä älysi sieltä selailla. Oikea vastaus on marraskuu (kuva 1.11.2017 Siilinjärvi).
  Kuva 5. Pilven raosta paistava aurinko on valaissut pystyssä olevan ja keltaiseksi jo kulahtaneen järviruoikon, jossa on nähtävillä vielä paljon vihreää väriä joten kuva ei voi olla keväältä jäiden lähdön jälkeen. Syksyyn viittaa myös varjoon jääneen taustametsän pari keltaista lehtipuuta. Taustametsää kannattaa katsoa tarkemmin sillä keltaista väriä on jäljellä enää niiden parin lehtipuun latvaosissa ja suurin osa lehtipuista on jo kokonaan lehdettömiä, mitkä piirteet eivät sovi syyskuun ruskapuihin. Oikea vastaus on lokakuu (kuva 15.10.2017 Siilinjärvi).
  Kuva 6. Kuvan kaltaista hankiaislumipintaa ja puunrunkojen tyvien ympärille syntyneitä auringon sulattamia kuoppia muodostuu tyypillisesti maaliskuussa. Keskipäivän aurinkokin on jo varsin korkealla. Oikea vastaus on maaliskuu (20.3.2015 Siilinjärvi).
  Kuva 7. Helppo kuva. Klo 4.26 aurinko on kivunnut aamuauringoksi jo korkealle. Samoin suon pinnan ruskean värin määrä yhdessä lakan kukkien ja tupasvillan kukintojen kanssa vihjaa vahvasti kesäkuuhun. Oikea vastaus on kesäkuu (9.6.2015 Rautavaara).
  Kuva 8. Vuodenajat heittelevät nykyisin kupperiskeikkaa ja kuvassa onkin – lumen vähyydestä huolimatta – talvinen(!) harjupolku. Tällaisia kai ne ovat tulevaisuuden keskitalvimaisemat. Oikea vastaus on helmikuu (kuva 19.2.2020 Siilinjärvi).
  Kuva 9. Pulmunen on maakunnassamme tyypillinen maaliskuun ja huhtikuun muuttolintu (voi niitä tavata vähälukuisena loka-marraskuussakin). Lumen pinnan likaisuus ja kuivunut tienpinta viittaavat kevääseen. Noiden kahden kuukauden väliltä pitäisi veikata ja oikea vastaus oli maaliskuu (kuva 23.3.2017 Maaninka).
  Kuva 10. Kylmempään vuodenaikaan viittaa kävelijän pipo ja villapaita. Männikön seassa oikella vilahtaa vihjaavasti ruskakoivu ja vielä vihreää esittelevä lehtipuu, joten syyskuusta täytynee olla kyse. Oikea vastaus on syyskuu (21.9.2016 Lapinlahti).

  Kisailussa laskettiin miinuspisteitä ja tavoitteena oli kerätä niitä mahdollisimman vähän. Miinuspisteitä karttui kisailijoille näin (toivottavasti laskin oikein):
  Ilkka: 1+1+4+0+1+0+0+2+0+0 = 9
  Tero: 0+0+4+0+1+0+0+2+1+1 = 9
  Juuso: 0+1+4+0+1+0+0+2+1+0 = 9
  Lea: 1+2+1+1+0+1+0+3+0+0 = 9

  Joten tässä leikkimielisessä kisassa voittivat kaikki osallistujat! Onnittelut voittajille.

 3. Ilkka Kokkonen

  No jopas oli tasainen kisa, ollaanpa me hyviä!

  Todella mainio keksintö Markulta tällainen, kiitos! Ja sitten vielä nuo tuomarointiosion mainiot kuvaselitteet, vaivaa olit nähnyt. Ne oli mielenkiintoista käydä läpi.

  Saat ihan mielellään joskus jatkossa järjestää samanlaisen, jos vain suinkin…

  Kiitos!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *