Maalailua

Mökki Kuusi Rantakivi Rantaheiniä Tunneli Peto Pullo

Tuossapa muutama valomaalauskuva joulun ja uudenvuoden ajalta. Näillä yhdistävänä tekijänä on valaisu taskulampulla. Kaikissa kuvissa lähtökohtana on yksi raw-valotus. Säädöt on tehty Lightroomilla melko maltillisesti. Tai tuo traktori ei nyt oikeastaan ole ihan luonnollisimmillaan. Nämä ovat myöskin kokeilua Olympuksen rungosta löytyvällä Live Composite -valotusmoodilla. Runko on ollut mukana kesästä asti, mutta tämä uutuus on jäänyt vielä kokeilematta.

Tuo Live composite tekee kamerassa saman asian kuin useamman tavallisen pitkän valotuksen yhdistäminen esim photoshopissa (useita valojuova/maalaus -valotuksia päällekkäin eri tasoille. Sekoitustilaksi ”lighten”. Tällöin kustakin osakuvasta jää näkyville vain sellaiset pikselit, jotka ovat valoisampia kuin aikaisempi kuva.) Itse olen tuolla tavalla yhdistänyt esim autojen valojuovia ja tähtiviiruja.

Tämä Live composite siis valottaa monta lyhyempää valotusta päällekkäin samaan raw-ruutuun. Näistä valotuksista jää näkyville edellistä valoisammat kohdat (lampulla valaistut). Esikatselu päivittyy kameran takanäytöllä aina tuon lyhyen valotuksen valmistuttua ja tulosta voi siinä tarkastella. Bulb-valotusta voi käyttää samoissa tilanteissa, mutta siinä vaarana on puhkipolttaminen jos suljin jää liian pitkäksi aikaa auki.

Tuo mökkikuva on ensimmäinen ruutu mitä tällä tavalla olen valottanut. Ja ainakin omasta mielestä toimi ihan ok. Säädin perusvalotuksen noin kaksi aukkoa alle valotusmittarin näyttämän. Silloin taivaaseen tulee kunnon sininen väri ja ympäristö jää tummaksi. Valaisin ensin yhden seinän. Tarkistin tuloksen kameran takana ja jatkoin sitten toisen seinän maalausta. Takanäytöltä näkee helposti paikat jotka on jääneet valaisematta, ja niihin voi sohia lampulla lisää valoa. Esimerkkikuvissa tuo osavalotus on ollut 0,5s – 1s. Kokonaisuudessaan valotusaikaa kuvilla on jotain yhden ja viiden minuutin väliltä (exif-tiedoissa näkyy vain tuo osavalotuksen kesto. Valotuksen aikana kello on näkyvissä näytöllä. Siitä näkee kokonaiskeston.)

Muita sovelluksia tälle ovat yleisesti sellaiset tilanteet missä jotakin ympäristöä vaaleampaa liikkuu jollain tavalla. Esim virtaava vesi näiden lisäksi. Itseltä jäi uudenvuoden raketit nyt kuvaamatta. Tällä olisi kyllä valottanut vaikka koko yön raketit yhteen ruutuun.

Tästä tekniikasta löytyy juttua myös esim Pekka Potkan ja Sulantoblogin kirjoittamana. Jos tuo oma selitykseni meni ihan ohi, niin Potkan sivulla oleva video ehkä selventää asiaa.

EDIT: Tuossa toinen versio mökkikuvasta, sekä kokeilua tähtiviiruista samalla tekniikalla. Tähtiviirukuvassa valotusta 47min. Sitten tyhjeni akku. Kirkas valo taustalla on nouseva kuu, jonka eteen tuli lopussa pilviharsoa.

4 vastausta artikkeliin ”Maalailua

  1. Ilkka Kokkonen

    Pasi kehui myös tuota Live Composite- tilaa, ja taitaahan tuo olla todella kätevä valotusmoodi näidenkin esimerkkien valossa.
    Ykkönen on talvimaisemista eniten mieleeni, muissa tuntuisi lumipuolella olevan hieman turhan kirkasta. Traktorin valokäsittely kelpaa kyllä, ja putelin valohively on myös onnistunut hyvin!
    Näitä valomaalailuja pitäisi kyllä harrastaa enemmän, mahdollisuudet ovat monet!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *