7 vastausta artikkeliin ”Muotokuvausta

 1. JuusoJ

  En ole mestari henkilökuvauksessa, mutta voin antaa rakentavan palautteeni omien näkemyksieni pohjalta.
  Ensimmäisenä tuhon kakkoseen, johon toivoit ennen kaikkea kommenttia. Mielestäni rajaus toimii hyvin. Katseella on tilaa yläviistoon. Hyvä.
  Ensimmäisessä kuvassa rajaus toimii ihan ok. En tiedä miten se muuttuisi, jos takana olevan henkilön kypärä näkyisi kokonaan (jos kuvaa on rajattu sieltä päin)?
  Kolmosessa voisi toimia pystyrajaus, jolloin oikean yläkulman kolmio ja vasemman sivun puoliympyä rajautuisivat pois.
  Nelosessa on mielestäni hyvä rajaus.

 2. Tero Pelkonen

  En minäkään ole mikään asiantuntija, mutta peesaan Juuson hyviä kommentteja. Kävisköhän kolmoskuvasta pystyrajaus? Neloskuva on myös minusta hyvin sommiteltu, siinä on sopivan intiimi tunnelma.

 3. MarkkuU

  Ykkösen rodeokuvassa on touhumeininkiä. Olisipa vielä takapyörä tullut kokonaan mukaan kuvaan. Minä rajaisin taustan mopokaverin pois, niin pääosan esittäjä saisi kuvassa kaiken huomion. Ja olihan keulimispaikka muu kuin julkinen kulkuväylä? 😉 Kakkoskuvassa valot henkilössä ja henkilön rajaus pelittävät minusta ihan mukavasti, joskin tausta on hieman levoton. Minäkin laittaisin kolmoseen pystyrajauksen. Nelonen on mukava ilmeineen ja rajauksineen. Kuvankäsittelyllä varmaankin saisi silmiä vielä paremmin esiin, nyt ovat jääneet sielun peilit hiemen pimentoon.

 4. EinoJ Artikkelin kirjoittaja

  Kiitoksia mielipiteistänne. Kakkoskuvan kohde oli itsekin tyytyväinen kuvaan, joten kai se sitten toimii. Ja Markulle tiedoksi, että keulintapaikka on Yksityinen metsätie 😀

 5. jiitee

  Ykkösestä voisi tosiaan rajata taustalla olevan kaverin kokonaan pois. Nyt katkeaa vähän ikävästi tuosta kaulan kohdalta.

  Kakkosen sommittelu toimii kyllä. Ehkä vähän tiukempi rajaus voisi olla. Kuitenkin niin että katseen suuntaan jää tilaa. Samalla voisi tarkistaa kuvan kallistusta. Joko seinän pystylinjan mukaan tai sitten reilusti vinoon. Tässä tapauksessa mieluummin suoraan. Kuvasta tulee paljon harkitumman oloinen kun nuo linjat ovat kohdallaan. Mallia olisi voinut ehkä tuoda vähän kauemmas taustasta vaikka tuolille istumaan (tässä rajauksessa ei ole näkyvissä että malli istuisi noilla vanhoilla portailla). Kun tausta on kauempana niin se pehmenee. Käytössä näyttää olevan Canon 75-300 f/4-5.6. Tämä kuva on otettu polttovälillä 75mm ja aukolla f/6.3 P-moodissa. Otappa Canonin Av-moodi käyttöön niin pääset helpommin vaikuttamaan kuvan terävyysalueeseen. Esim tässä tilanteessa muutama askel taakse ja zoomi lähemmäs 300mm, aukko suurimmaksi f/5.6 niin taustakin rauhoittuu. Toinen vaihtoehto on käyttää valovoimaisempaa optiikkaa.

  Kolmoskuvan minäkin rajaisin pystyyn. Tausta rauhoittuisi silloin siinäkin.

  Nelosessa kasvoille toivoisi vähän enemmän valoa. Nyt kuvassa on tummat kasvot, joita vaalea tekstiili rajaa. Vaalea kehys kasvojen ympärillä saa ne näyttämään vieläkin tummemmilta. Kameran viereen olisi ehkä voinut laittaa vaikka valkeaa pahvia tai muuta vaaleaa pintaa heijastamaan valoa kasvoille (luonnonvalo tulee ilmeisesti jostakin kohteen takaa). Toinen vaihtoehto on salaman käyttö täytteen. Siinä pitää olla varovainen että salamaa ei tule ”liikaa” kuvaan. Ihan pienellä teholla siis. Kolmas vaihtoehto on sitten kasvojen vaalennus kuvankäsittelyssä.

 6. Ilkka Kokkonen

  Todella hyvät kommentit Jarkolta! ja noita neuvoja kannattaa pohtia ja omaksua yllä kirjoitetusta mahdollisimman paljon, ovat henkilökuvauksen ydinasioita!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *