9 vastausta artikkeliin ”Jäätävää patsastelua Itkonniemen rannalla

 1. ilkkak

  Missä välissä pääsit iskemään näihin kohteisiin? Minä luulin, että ei onnistu ollenkaan tällaiset tänä vuonna lumentulon takia. No, minulta ei ainakaan onnistunut, vaikka kovasti mieli tekikin viime syksytalven mielenkiintoisten jäännostokuvausteni jälkeen. Tämä on todella mieleinen sarja minulle, ihan kokonaisuudessaan. Erittäin, erittäin taitavaa on terävyysalueiden hallinta kautta sarjan, ja sommittelut toimivat.
  Ykkösen jääkuplissa haittaa, kun yhden kuplan isäntävarsi on vihreä, näin sävyalue leviää liikaa – ihan hyvä noinkin, mutta jos kaikki varret olisivat olleet ruskeita, niin…
  Kakkonen on visuaalisesti mielenkiintoinen ja hauskakin, tykkään!
  Itkonniemen tykit on hieno kuva, kertakaikkiaan. Täydellisyyteen olisi päästy, jos oikean reunan tumma taustan hahmo olisi voitu piilottaa jään reunan taakse, mutta ilmeisesti haluttu terävyysalueen hallinta, valon suunta tai joku muu häiriö esti tämän.
  Kutosen pisarasommitelmasta pidän paljon, vaikka siinä onkin kuvauskohteissa monesti hankala parillinen lukumäärä. Tässä se ei yllättävästi häiritse! Olisikohan rajauksessa kuitenkin pitänyt siirtää kameraa ihan pikkuhiukan oikealle – olisi mielestäni. Mitenkäs sait taustan noin tummaksi – liekö hattutemppu, vai onko kyseessä kuitenkin vesi?
  Kiitos hienosta sarjasta, Tero!

 2. TeroP Artikkelin kirjoittaja

  Hei!
  Viime viikonloppuna kävin kuvaamassa Itkonniemen niemiosassa.
  Eilen kävin kävelylenkillä samassa paikassa. Kameran jätin kotiin kovan tuulen takia. Entiset jääsysteemit olivat rikkoutuneet aallokossa, mutta uutta oli syntymässä kokoajan. Vielä ehtii jäätä kuvaamaan, kun aallot ovat kastelleet rannat uudelleen. Jos ei suurempaa lumisadetta tule ja tuulee niin ainakin suurempien selkien rannat pysyvät vielä auki, kun laineet kastelevat ne uudelleen. Riippuu tuulen voimakkuudesta.

  Terävyysaluetta riitti hyvin näissä nostetuissa kuvauskohteissa, kun jääkappaleet olivat ohuita ja niiden kuviot mukavasti tasossa. Pisara-ja kuplakuvissa taustat olivat tummia mm. pisarakuvassa taustana tumma rantakivi. Lisäksi lyhyemmän 60mm makron käyttäminen auttoi myös, kun näissä ei tarvinnut miettiä taustaongelmia. Jokin pisarakuvassa tökkikin, niin kuin sanoit niin vähän oikealle enemmän niin se on siinä.

  Harmittaa! Ei olisi ollut mitään ongelmaa. Itkonniemen tykit nimisessä kuvassa en huomannut kuvaustilanteessa tätä oik. epätarkkaa aluetta. Olisi pitänyt huomata..on näitä niin monta kertaa läpi käyty ennenkin. Kyllä se häiritsee niin paljon, voi vee kun sitä ei kovakalloinen opi näitä tarkistelemaan huolella. Meinaako se aina kiire tai hätä olla vai mikä? Kyllä makroillessa olisi aikaa olla huolellinen! Mulla on kuvasta toinenkin versio..ilman tätä sontaa, mutta siinä osa tärkeistä elementeistä on vähän tarkkuusalueen ulkopuolella.

  Mutta suurkiitokset kommenteista!

 3. ilkkak

  No, no, Tero, eipäs nyt sentään tuhkaa tuhottomasti tarvitse ylleen kasata, on se tykkikuva niin hyvä kuitenkin. Mutta ymmärtäähän sen toisaalta, kun täydellinenkin olisi ollut tarjolla!

 4. Tero Pelkonen

  Heh… no joo. Eihän tämä nyt oikeasti niin vakavaa ole mutta välillä pitää vähän kärjistää ja itseään ruoskia, ainakin verbaalisesti. Jospa siitä sitten opittu menisi paremmin perille. Ja voihan joku toinenkin saada tästä jotain inspiraatiota.

 5. MarkkuU

  Onpas mukava katsella tällaisia jääkuvia näin lämpötalven keskellä. Ja kelpaa katsella. Laadukasta jälkeä ja näppärästi löydettyjä yksityiskohtia kautta linjan. Ihastelin myös makrokuvien syväterävyyksiä. Jos noista kaikista laatukuvista joitakin pitäisi nostaa omiksi suosikeiksi, ne voisivat olla kolmonen (namuvärit ja silmissäni hahmottuva alien-hahmo!), nelonen (hienot valot ja että osaakin olla metallinen pintafiilis jäässä!; minun silmissäni ei haittaa ollenkaan oikean kuvalaidan tummentuma), kutonen (hieno tausta, pisaroiden värikkäät kuvioinnit ja terävyys ”pinnasta taustaan”!) ja kasi (huipputerävä joka kohtaan, mielenkiintoinen struktuuri ja aivan kuin metallikudelma!). Mutta niin kuin todettu, kaikki kuvat ovat loistavia.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *