Mehtäkuvia ja muuta skeidaa

1.Oksat 2.-27 3.Koivikko 4.Käpytikan työpaja 5.Lapinpöllöt 6.Pöllömetsä 7.Lumisateen jälkeen 8.Auringonlasku 9.Lapinpöllö 10.Viimeiset valot 11.Sininen hetki 12.Yön lapsi 13.Hui, huuu 14.Varpuspöllö

Tässä viimeaikaisia hämäräpuuhien tuotoksia joidenkin pöllökuvian kera. Eli jatkoa seuraa hienosti alkaneille kuvasarjoille mm. lapinpöllöistä. Valoa oli havaittavissa tammikuussa jonkinverran, mutta enimmäkseen nyt on harmaampaa keliä riittänyt. Ei ole reposia eikä kuutamoa tarjota. Vain ainoastaan muutama valon pilkahdus siellä täällä.

8 vastausta artikkeliin ”Mehtäkuvia ja muuta skeidaa

 1. MarkkuU

  Onpas huono otsikko kuvasetille – tarkoitan siis otsikon viimeistä sanaa 😉 Loistelias talvisarjahan tämä on laidasta laitaan. Maukas huurreoksasommitelma ykkösessä! Kakkosessa mielenkiintoinen varjon sinisävytys, josta oksisto nousee esiin kauniisti. Kolmosessa hieno runkorytmiikka, ja hangen valo-varjovuorottelu luo hangelle kolmiulotteisen pintastruktuurin. Lisäksi kuvan yksityiskohtana katsojaa kuljettavat hankijäljet. Yksikään koivunrunko ei ole jäänyt piiloon toisen taakse eli on tuota kuvakulmaa varmaankin haeskeltu tarkasti. Hieno kuvakokonaisuus.

  Nelonen ja vitonen ovat tavanomaisempia ja jäävät sarjassa loistokkaampien kuvien varjoon, vaikka ei niissä ole mitään moitittavaa. Seuraava metsäseinämäteletys on taas toista maata – äkkiseltään tylsästä kohteesta saa osaavissa käsissä näköjään mielenkiintoisen katselukohteen, kuten kuva osoittaa. Oksat ja lumi synkkaavat hyvin yhteen. ”Lumisateen jälkeen” -kuvassa on perinteisempää talvifiilistä, mutta kuva imuttaa katselijan silti hyvin mäkimaisemaan. Tasapainoinen kuvaelementtien sommittelu.

  Olen aina luullut, että metsätähti on kasvi. ”Auringonlaskun” metsätähti todistaa muuta. Onpas taidokas vastavalonäpsy ”aukotuksineen”, valotuksineen ja vastaväreineen. Kaupan päällisiksi vielä oksastokin mielestäni ihan kympisti rajattuna. Tällaista kuvaa ei ihan heittämällä oteta!

  Pöllökuvat ovat lintukuvaaja-Teroa vahvimmillaan ja kalustokin on piirtänyt terävää jälkeä. Kympin lentokuva valoineen, taustoineen, linnun asentoineen ja sommitteluineen on pelkkää katselunautintoa. Liekö pitänyt kyykkiä ja tykitellä pitempäänkin vai liekö napsahtanut ihan ekasta laakista? Pöllön iänkin tuosta skarppikuvasta pystyy repimään! ”Sinisessä hetkessä” on jännä valo ja rauhallinen ympäristö. ”Hui-huu” on kokonaisuutena taas huippukuva – hämärän hyssy, liike, terävä päävärkki pistävine silmineen, linnun sommittelu ylös. Minusta kaikki toimii. Viimeinen pikkupöllökuva on myös naatittava kokonaisuus ja kaikki kohillaan. Hienoa kolmiulotteisuutta ja lintu just oikealla kohdallaan maisemassa.

 2. Ilkka Kokkonen

  Menee kuvasarja kovasti paljon otsikon viereen! Riippuen tietysti, että miten tuon kielikuvan ottaa! Mutta joa tapauksessa, on taas hieno sarja Terolta.
  Ykkösen graafinen meininki miellyttää, mehtäkuvista etupäässä kutonen, seiska ja kasi (mainio valoefekti).
  ”Skeidoista” ysissä on pöllöllä aivan mainio ilme ja asento, harmi vain tuo oksa, joka osuu silmän kohdalle (mutta ei suinkaan pahasti pilaa kuvaa). Kympin lentohetki on osunut tosi hienoon valoon, saalistajan tuikea katse on tehokas ja kuvan loppurajaus on hyvä. Kolmentoista hämärälento on myös mainio, siipien liike-epätervävyys häivyttää ne kuin osaksi taustaa, mikä sopii tuohon tilanteeseen hienosti. Ja tuo luonteenomainen, tarkka katse on jälleen hyvin esillä.
  Kahdentoista vesivärimeininki tehoaa myös, liekö tämä sitten mehtää vai skeidaa…
  Kiitos tästä sarjasta!

 3. Tero Pelkonen

  No kiitokset! Nautittavaa luettavaa tämä teidän yksityiskohtaisen tarkka analysointi/kommentointi. Tietenkin on helppoa näin sanoa tälläkertaa, kun pääasiassa positiivista palautetta kuvistaan saa. Mutta samat sanat edelleen, olisi se kommentointi enemmän tai vähemmän ”imartelevaa”. Ei se kuvien arvostelu ja kritisointikaan mitään ihan helppoa ole. Mutta eteenpäin vievää ja opettavaista kylläkin. Molemmat ovat tärkeitä oppimisen/kehittymisen kannalta sekä kuvien kritisointi että kommenttien lukeminen ja niistä opiksi ottaminen. Tietenkin nämä eri kuvien makuasia kysymykset ovat sitten oma juttunsa. Toiset näkevät asiat eri tavalla kuin toiset ja näin se pitää ollakin.

  Kuvan otsikosta. Minulla on outo huumorintaju ja siitä saan kuulla aina. Ajattelin ensin antaa kuvasarjan otsikon nimeksi ”pöllökuvia”, mutta sentapaisia otsikoita jo oli tuolla aiemmin. Päädyin lopulta tälläiseen puhekieliseen tahallisen ”huonoon” otsikkoon. Kyllähän tälläisestä otsakkeesta ensialkuun vähän negatiivisen kuvan saa. Otsikon tarkoituksena ei ole aliarvioida omia kuvia, kun tykkään itsekin näistä kuvista. Itseasiassa olen matkinut Jannea V:tä tässä skeida sanan käytössä. Muistelen että Janne käytti kyseistä sanaa aiemmin otsikossaan. Tuollaisen sanan käyttö sellaisten Jannen laittamien upeiden kuvien yhteydessä sai minulta naurunremakat.. lähes repesin siitä. ”Kiltti” sanahan tämä skeida vielä on. Pahoja/rumia sanoja en haluaisi kirjoittaa enkä edes puhekielessä käyttää.

  Markun kysymykseen. Kyllä piti/sai kyykkiä pellolla monta tuntia. Oikeastaan kun lumiselle pellolle istuu, niin siinähän uppoaa jo melko alas ”piiloon”. Pöllö ei aristellut touhujani ollenkaan vaan käyttäytyi tapansa mukaisesti, lenteli edestakaisin, välillä kyyristeli ja tähyili pellolle oksalta.

 4. VilleM

  Kylläpä on Terolta taas semmoinen sarja, että vaikka selaan kuvat läpi jo kolmatta kertaa, niin en vieläkään kyllästy. Erinomainen!

  Ensimmäinen oksa kuva on kivan näköinen, graaffinen ja hieno valo.

  Auringonlasku-kuvan sommittelu ja valon säteiden symmetrisyys pelittää mielestäni hyvin. Ysille en voi olla nauramatta, ilme on täysin samanlainen kuin entisellä peruskoulun rehtorilla… 🙂

  Kymppi on kyllä myöskin kymmenen pisteen arvoinen, siipi verhoaa mukavasti kasvoja, kiva liike-epäterävyys ja valokin on hieno. Vesivärimäiset maisemakuvat ovat kyllä nannaa myöskin. Kolmastoista mielestäni toimii myös, kuvakulma hämää hyvällä tavalla, ja vaikuttaa, ettei pöllöllä ole kuin pää ja siivet. Hienoja kaikki!

  Tosiaan jos tuon otsikon nyt tosissaan ottaa niin ei kyllä osu otsikointi nappiin, mutta minäkin omistan sen verran kieroutuneen huumorintajun, että bonjasin tuon jutun idean.

  Lisää tämmöistä! 😉

  -Ville

 5. Ilkka Kokkonen

  Joopa, minä itse asiassa arvasinkin otsikon syntysytykkeet, mutta oli kuitenkin ihan pakko ”moittia” sitä, kun kuvat ovat niin kovasti kontrastissa sille!

 6. Tero Pelkonen

  Kiitokset!

  No minä jo ajattelin..

  Sunnuntaina olisimme Villen kanssa lähdössä Suonenjoelle kokeilemaan, miten olisi mahdolista saada kuu ja pöllö(hiiripöllö) samaan kuvaan. Sunnuntaille lupaa aurinkoista ja kuu nousee iltapäivällä joskus neljän maissa. Täysin täysikuu olisi sitten maanantain puolella. Jos tämä yritys käy liian haastavaksi, niin meillä on varasuunnitelma. Kuvataan sitten vaikka lumihankea ja siinä olevia kuvioita ja varjoja.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *