6 vastausta artikkeliin ”Talvinen Koli

 1. Tero Pelkonen

  On erittäinen skarppi ja visuaalinen ilotulitekuva, mahtavaa jälkeä!

  Sama laatu jatkuu Kolisarjassakin. On erittäin hyvällä maulla tehtyjä HDRää. Koska niistä ei huomaa, että ne ovat hoodeeärrää. Näin se pitää tehdäkin. Eli sävyjen laajuutta parannetaan, mutta maltti siinä mukana. Tämä on tietysti makuasia, mutta kun suurin osa hdr:stä joita olen nähnyt.. on ne niin karamelliä. Itseasiassa tässä kuvasarjassa näyttäisi olevan kaikissa kuvissa hienon laaja valo-ja sävyalueiden toisto, etten kyllä näistä kuvista edes erottaisi mikä on HDR-tekniikalla toteutettua. Onnittelut tästä hienosta kuvasarjasta! Kiitos kun laitoit kuvat esille ja tämä kaikki tekee ainakin minuun suuren vaikutuksen!

  Kertoisitko vähän vielä valotuksista ei hdr:stä, vaan näistä yksittäisvalotuksista.

 2. Ilkka Kokkonen

  Onko tuo kuvaamasi ilotulite jonkun ”pienyrittäjän” tuotosta, vai oletko ollut jossain muualla, kuin Kuopiossa? Pasin kanssa yritimme käydä kuvaamassa Kuopion ilotulitusta Puijolta, mutta siitäpä ei paljon iloa ollut, kun paukut tapahtuivat täysin pilven sisässä.
  Panoraama on muuten oikein mukavaa katseltavaa, mutta minua häiritsee lumipinnan linjan katkeaminen keskellä. Onkohan mahdollisuutta nähdä versiota, jossa se mahtuisi mukaan?
  Ja kaksi viimeistä eivät siis ole HDR-kuvia? Viimeinen kuva taitaa miellyttää eniten. Hiukan häiritsevää on sommitelmassa korkeimman kuusen sijainti noin keskellä kuvaa. Muuten on nannaa näkymää!
  Ottikohan kumpikaan teistä telellä panoraamaa, jossa olisi pelkistetysti näkyvissä vain kuutamo ja tuota ”usvamerta”? Toivottavsti!

 3. MarkkuU

  Onpas siistin komeat poksahduskuviot tuossa tulituskuvassa ja ovat onnistuneet rytmittymään luontevasti toistensa lomaan. Pasin Koli-kuvien tavoin minun silmiini loistelias maisemasetti myös tässä. Panoraamassa laskevan auringon valo ja kuvan reunoilta puskevat pakkasudut tuovat lisämeininkiä kuvan muutoinkin näyttävään tykkymaisemaan. Horisontti näyttää lievästi kaarevalta, mutta se lienee ohjelmallisesti oikaistavissa. No, tietty pyöreällä pallollahan sitä oleillaan 🙂 . HDR:t näytttävät hyvin luonnollisilta. Hienot sinisävyt näissä auringonlaskukuvissa. Eniten silmiäni hivelee taas viimeisen kuvan Kuu/pakkashuuru/tähtitaivas-maisemaotos – on hieno maisemakuva.

 4. jiitee

  Jos tarkkoja ollaan, niin Enfusella tehty kuva ei ole HDR:ää (tämän saa korjata, jos on parempaa tietoa). HDR:llä tarkoitetaan sitä että useampi valotus yhdistetään yhteen kuvaan, jonka dynamiikka on paljon suurempi kuin kameran tuottamassa tiedostossa ja sävyalue on siten hyvin laaja, esim 32bit/värikanava. Tuollaista kuvaa ei voi esittää normaaleilla näytöillä tai tulostimilla, koska joko valkea tai tumma pää jäävät näkymättä. Kuva ei ”mahdu” näyttöön. Tiedostomuotona näissä on esim .exr ja tiedostot ovat myöskin todella suuria koska dataa on paljon.

  Netissä nähtävät kuvat, joissa tuota HDR-nimitystä käytetään, ovat sitten em. tiedostosta Tone Mapping -tekniikoilla tehtyjä pienemmän sävyalan kuvia (esim nettikuvat jpg-formaatissa, 8bit/värikanava). Tone Mapping on prosessi, jossa useisiin kuviin tulee se tunnistettava ”ADHD / Harry Potter”-lookki. Jotkut Tone Mapping algoritmit juuri pyrkivät tuohon lookkiin. Toiset taas yrittävät välttää sitä. Suuri sävyala pyritään esittämään pienessä tilassa. Tonemapattu kuva ei välttämättä sisällä yhtään samaa pikseliä, joita oli alkuperäisissä haarukoiduissa valotuksissa.

  Enfusen käyttämä Exposure Fusion -algoritmi poimii useammasta valotuksesta pikseleitä yksi kerrallaan sen mukaan mikä pikseli on valottunut ”parhaiten”. Kuvassa esim. varjon kohdalla oleva pikseli valitaan sellaisesta lähdekuvasta, joka on ylivalottunut kuvien keskiarvoon nähden. Näin valitut pikselit tallennetaan suoraan siihen kuvaan jonka Enfuse tuottaa. Kuva voi olla esim (8bit jpg tai 16bit tiff). Raskaan 32bit HDR-kuvan välivaihe jää siis tässä pois kokonaan. Enfusen tuottamassa kuvassa jokainen pikseli on poimittu jostakin alkuperäisvalotuksesta.

 5. jiitee

  Ja sitten vähän asiaakin. On kyllä ollut hienot puitteet talvisille maisemakuville. Mukavaa että samalta reissulta on löytynyt noin erilaista valoa. Itselleni tuo panoraama sekä viimeinen kuva jäivät suosikkeina mieleen.

 6. Matti

  Jarkko on oikeassa siinä, että Enfuse ei itse asiassa tee HDR-kuvaa vaan luonnollisen näköisen kuvan erilailla valotetuista kuvista. LR/Enfuse Lightroom plugin puhuu kuvien sekottamisesta valotusmielessä (exposure blending) käyttäen tuota mainittua algoritmia. Tämä ominaisuus juuri minua miellytti kun aikoinaan asensin tämän LR/Enfusen.
  Ilotulituskuva on otettu Lapinlahdella vuoden vaihteessa ilmeisesti kunnan järjestemästä ilotulituksesta. Olin hiukan huonossa paikassa kuvaamista ajatellen, mutta muutama kuva onnistui.
  Minua itsekin harmittaa tuossa panoraama kuvassa tuo alareunan lumilinjan katkeaminen. Minulla on myös toinen panoraama, jossa alareunan lumilinja on suurin piirtein ehyt, mutta siinä kuvassa ongelmana on nuo liikkuvat sumupilvet tehden jyrkän, epärealistisen reunan Huginin panoraaman keskelle.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *