11 vastausta artikkeliin ”Kummitusmetsä

 1. TeroP Artikkelin kirjoittaja

  Kiitosta kommentista! Kaikissa kuvissa on ollut samat kuvankäsittelymetodit. Yleensä säädän kuvan jo valmiiksi Camera Raw (ACR) konvertterissa. Työjärjestys minulla on seuraava: Kuvan rajaaminen, jos aihetta siihen, valotuksen säätö histogrammin mukaisesti (musta ja valkea piste Alt-näppäin pohjassa) ja terävöitys. Terävöitystä Photoshopissa en käytä ollenkaan, koska ACR:ssä on erinomainen yksityiskohtien terävöittämis ominaisuus.
  Photoshopissa joskus tulee vaalennettua kuvan tummia alueita, jotta saisi kuvan yksityiskohtia esille, kuten ykköskuvassa ja toiseksi viimeisessä. Ajatuksena on sellainen dynamiikan säätö, periaatteessa tummat alueet tummiksi, vaaleat vaaleiksi ja harmaa neutraaliksi.
  Mutta mielestäni suurin vaikutus näiden kuvien valoon on ollut käytössä jo kuvaustilanteessa. Toiseksi viimeistä kuvaa lukuunottamatta, jokaisessa kuvaustilanteessa on ollut käytössä yksi tai useampi pyöreä kokoontaitettava heijastin. Toiseksi viimeisessä kuvassa on ollut pitkä valotusaika ja olen liikuttanut sytkärin liekkiä kuvan oksassa.

 2. henrye

  Tero teki sen taas. Eli toi esiin vaikuttavan kuvasarjan. Tulitikkuleikki on tosi hauska. Lähikuvissa valaistus ja terävyysalue aiheen valinnasta puhumattakaan onnistuneet hienosti. Osaavat pisarat olla kauniita. Ykkösessä saatu hieno syvyysvaikutelma kirkkaalla sienellä tummassa maisemassa. Hienoa jälkeä.

 3. Juhani Hynynen

  Kylläpä on Tero tehnyt hienoa jälkeä… yhdyn täysin edellisiin mielipiteisiin. Miten noin hieno kukka kuvassa 7 on jäänyt minulta huomaamatta luonnossa kokonaan enkä muista tuota kuvissakaan nähneeni, vaikka kucvahan kävisi suoraan kortiksi. Tosi kaunis kukka ja hyvin kuvattu

 4. Ilkka Kokkonen

  Onpa timangi sarja! Jotenkin niin yhtenäinen, vaikka kohteet ovatkin erilaisia. Valohan sen tunteen aiheuttaa, ja se toimii näissä hienon hämyisän herkullisesti.
  En viitsi ruveta jokaista kuvaa kehumaan, menisi liikaa aikaa. No, ehkä kakkosesta löytyisi jotain sanottavaa toiseltakin laidalta. Mutta ykkönen ja seiska ovat kyllä niin nammm, niin nammm. Miten toimiikin hienosti seiskassa tällä kertaa hankala lukumäärä kaksi. Hienosti sommiteltu! Ykkösessä valaisu, sommittelu, kaikki pelaa…millä optiikalla homman hoitelit?
  Ja kyllä kolmosen haarakaskuva on todella liekehtivän hyvä, samoin punikkitattikuva ja käävän kyyneleet (mitähän tuo käävistä pursuava neste oikein on?). Liekkisydeemi on myös kivaa kikkailua, oikein kivaa!
  Kasissa olisi mielestäni voinut rajata rajummasti tai keskittyä jo kuvaustilanteessa käävän mielenkiintoiseen yläosaan runsaine pisaroineen, tuossa alapuolikkaassa kun ei oikein mitään visuaalisesti tehokasta löydy. Lajikuvaushan siitä tietystikin kärsisi, mutta…

  Heti ensisilmäyksellä pikkukuvista näki, että tässä on todellakin hienoja kuvia ja todellakin myös hienosti sarjana toimiva kokonaisuus. Ja tarkempi tutkiskelu vain vahvisti tämän. Kiitos, Tero…we want more, we want more…

 5. TeroP Artikkelin kirjoittaja

  Ohoh, tulipas positiivistä palautetta tästä kuvasarjasta. Aavistin, että jokin kuvista saattaisi olla osalle mieluisia. Mutta erityistä yllättävyyttä tai omaperäisyyttä näissä valokuvissa ei välttämättä paljoa ole. Tuttuja juttuja, tutulla staililla. Ehkä hämärässä kuvaaminen, heijastimien käyttö ja kuvien tummahko yleisilme varmaan vaikuttivat.

  Tässähän on hyvä kuvausvinkki vaikka sienenpoiminta reissulle, kuvata/makroilla näitä kääpien pisaroita. En tiedä tarkemmin, mitä nestettä se on…(suurin osa siitä varmaankin vettä on). Mutta kuvauksellista kylläkin! Pintajännite on erilainen kuin tavan vesipisaroilla. Näitä pisaroita saattaa olla sienien päällä ihan kuivalla kelillä ja kostealla ei ollenkaan, tai päinvastoin.

  Eka kuvan infoa 24mm, f16, 30s. Tässä kuvassa on suoristettu puunrungot vaateriin.

 6. henrye

  Turha vaatimattomuus ei kaunista. Myönnä vaan, että pirun hienoja kuvia. Toki monesti yritän itsekin saada jotakin toisen kuvaajan vangitsemaa omiin kuviini, mutta näissä on kyllä jo omaakin näkemystä.

 7. TeroP Artikkelin kirjoittaja

  Ihan totta, nyt puhut asiaa Henry. Sisäinen kriitikko vaan joskus nostaa päätään. Varsin opettavaista välillä arvioida myös omia kuviaan. Ei liian innostuneena niistä, vaan laajakatseisemmin.

 8. MarkkuU

  Edellä esiin nostetut kuvat nousevat minullakin Teron syksyä henkivän huippusarjan kärkikuviksi. Kuvat 1, 3, 4 ja 7 ovat minulla keulilla tässä ehdottoman näyttävässä kuvakavalkadissa. Valot, sommittelut, syvyysterävyydet ja sumentuvat ja rauhalliset taustat kaikki ovat noissa kohillaan. Ovat myös noissa muissa sarjan kuvissa. Ykkösen ja nelosen sienissä on suorastaan aavemaista valohehkua. Haarakaskuvia katsellessa tulee kieltämättä liekkifiilis noista sekovarsista. Kymppikuvan ”metsäpaloa” ehdinkin jo ihmetellä, kunnes luin selityksen – näppärä kuvajippo eikä siis pitkä rivi haarakkaita!

 9. Janne Ulvinen

  Seiska on suosikki tässä erittäin vahvassa sarjassa. Nelosen kun saisi ihan mustalle taustalle niin olisi aika avaruudelliset tai syvämerelliset meiningit…

  Heijastin on muuten todella tehokas työkalu ja sellaisiahan nikkaroi ihan kotitarpeistakin. Rypistelty folio (hopea tai kulta) sprayliimalla halutun kokoiselle alustalle ja eikun tulittamaan. Kokoontaiteltava on näppärä eikä pienikokoisena maksakaan paljon mitään, rohkeimmat kurkkaavat esim. eBayta 😉

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *