Venuksen ylikulku kesäkuun kuudes päivä

Kesäkuun kuudennen päivän aamuna eli reilun viikon kuluttua sisäplaneetta Venus kulkee Auringon kiekon editse. Tämä on sikäli harvinainen tapahtuma, että seuraavaa kertaa saa odottaa yli sata vuotta.

Siilinjärven korkeudella Aurinko on edelleen horisontin alla ylikulun alkaessa ja täällä siitä päästään näkemään siis vain jälkimmäinen puolikas. Jos ylikulun haluaa nähdä/kuvata kokonaisuudessaa, joutuu lähtemään pohjoisimpaan Lappiin asti.

Alla kuvakaappaus Stellariumista, tuo horisontaalinen nollaviiva kuvastaa Siilinjärven horisonttia ja musta läiskä Auringon kiekossa on Venus. Kuvauspaikaksi pitäisi keksiä joku korkea paikka, jotta saataisiin esteetön näkyvyys koillishorisontiin asti.

Jos käy hyvä onni ja täällä on selkeää, niin tapahtumaa voi yrittää katsella kaukoputkella tai kiikareilla projisoimalla kuva vaalealle paperille. Toinen vaihtoehto on käyttää Baaderin Astrosolar-kalvoa (hintaa noin 25€ @ Teknofokus), joka kelpaa myös tapahtuman kuvaamiseen. Tavanomaisella 400 mm:n objektiivilla Venus on muutaman pikselin kokoinen kiekko, mutta ilmakehän rauhattomuus (seeing) syö joka tapauksessa resoluutiota huomattavasti.

Hannu Määttänen on koonnut hyvän tietopaketin Teknofokuksen sivuille, kannattaa vilkaista.