Keitäs me ollaan / Saara Karttunen

Päätin minäkin väsätä oman esittelyn iltani ratoksi.

Olen lukion toista luokkaa käyvä innokas harrastelijavalokuvaaja Juankoskelta. Tieni seuraan löysin mummini kautta, joka on ollut Liperin kameraseuran perustajajäseniä. Pyrin valokuvaamisessa persoonallisuuteen ja hetkien ikuistamiseen. Kuvaan vähän kaikkea mitä eteen sattuu, mutta pääasiassa ihmisiä ja luontoa. Minulle on tärkeää toteuttaa itseäni jotenkin – alkaa ahdistaa jos ei ole päässyt kuvaamaan pitkään aikaan.

Olen aina tykännyt heilua kameran takana, mutta varsinainen kipinä tähän harrastukseen lähti vuosi sitten kesällä, kun ostin ensimmäisen järkkärini Canon EOS 450D:n. Lisäksi pari objektiivia on tullut hankittua, joista kuvaan 50mm:llä  eniten. Laitteistoni eivät päätä huimaa mutta huippulaadukkuus ei olekaan minulle se pääasia. Tykkään jättää kuvani suht totuudenmukaisiksi, jotta hetki ei ”vääristy”. Kuvaustyylini herättää varmasti mielipiteitä, sillä pidän pienestä terävyysalueesta. Sorrun liian usein kuvaamaan automaateilla, mutta onneksi Fotokurssi rohkaisi manuaaleihin päin.

Olen siinä mielessä onnekas että paras ystävänikin tykkää kuvata ja olla kuvattavana – tästä on kehkeytynyt yhteinen juttumme.

Olisi unelma tehdä tästä (oikeastaan ainoasta) harrastuksestani työ tulevaisuudessa; olla graafisen suunnittelun ja valokuvauksen parissa työskentelevä medianomi. Mutta saa nähdä mihin kykyni riittävät!

-Saara

8 vastausta artikkeliin ”Keitäs me ollaan / Saara Karttunen

 1. tapsa

  Monenlaiset mielipiteet ja näkökulmat ovat harrastusten suola…ja sokeri. Aika usein se sokeri on siellä pohjimmaisena, ensin on katkera kalkki nieltävä:) Sinulla on visuaalista silmää, sille pohjalle voi sitten lähteä rakentamaan vaikkapa ammattia.

  Hienoa että uskallat käyttää manuaaliasetuksia, se on edelleenkin paras tapa oppia ymmärtämään kameransa toimintaa. Sitten voi käyttää niitä
  p, Av, Tv jne. moodeja kun tietää mihin ne vaikuttavat.

  Kun kuva tarkennetaan etualalle ja taustalla on voimakkaita valoja niin taustalla olevista valoista muodostuu noita valopalleroita. Mitä suurempi on aukko sen suurempia ovat pallerot. Tuota voit kokeilla katselemalla etsimen läpi huippuvaloja ja kiertämällä samalla tarkennusta käsin. Palleroiden koko kasvaa ja pienee ja niiden terävyys muuttuu.

 2. TeroP

  Hyvin valokuvausharrastusta sekä omaa näkemystä esille tuova kirjoitus. Kyllä sinun laitteistollasi saa huippulaatua myös. Näkemys ja kuvaaja ratkaisevat, niinkuin nähdään esimerkiksi siitä Pariisin colamainos kaupunkinäkymä fotosta.

 3. antti ka

  Sinulla Saara on selkeästi tuo kuvaamisen lahja. Näet asiat selkeästi hetkinä, kuvaat paljon ihmisiä ja saat taltioitua fiiliksiä ihmisistä todella hyvin. Se taito ei asu kaikissa, teknisen taidon oppii helpommin, mutta kun kuvaillaan ihmisiä kuvaajan persoonalla on iso merkitys tällä alalla. Itse kun ensimmäisen kerran näin sinun kuvia kun jurytettiin tulevaa kisaa varten niin aika monen kuvan kohdalla katsoin kuvaa, että hu huh miten hieno!

  Tulevaisuus näyttää varsin hyvältä! Alahan ei ole ammattina mikään helppo .. kovaa työtä kun tästä meinaa kaupallisesti jotenkin rahaakin tehdä. Kouluttautua kannattaa, esim kurssien tai jopa miettiä oppisopimuksia jossain, sillä tekemisen kautta ammattilaisten parissa se kaupallinenkin puoli tulee hyvin esille.

  Hyvä tuosta on jatkaa, ja rahkeet on ihan mihin vaan!

  Antti

 4. SaaraK

  Lämmittipäsi mukavat kommenttinne iltaani 🙂
  KIITOS!

  Antti: Yritän pyrkiä lukion jälkeen ainakin Lahden ammattikorkeaan muotoilu/viestintä-linjoille 🙂 Kuopiosta, Tampereelta ja Joensuusta kun koulut lakkautetaan.

 5. Ilkka Kokkonen

  Yhdyn täysin kavereiden kommentteihin! Nuorella iällä sinulta löytyy jo omaa persoonallista taitoa, tatsia ja intohimoa luovaan esitykseen. Lisäksi sinulla on uskallusta ja halua asettaa tulokset arvioitaviksi, mikä mielestäni antaa huomattavan lisäpotkun kehityksellesi. Ennustan Saaralle huikeita tuloksia harrastuksen parissa ja täydet mahdollisuudet ammattilaisuuteen asti!

 6. Saara Karttunen

  Hei!

  Olen tekemässä itselleni virallisia nettisivuja, ja mietin saisinko käyttää Ilkan & Antin hienoja kehukommentteja etusivullani lainauksissa, kuin houkuttimena.

  Eli

  ”Sinulla Saara on tuo kuvaamisen lahja. Näet asiat selkeästi hetkinä, kuvaat paljon ihmisiä ja saat taltioitua fiiliksiä todella hyvin. Se taito ei asu kaikissa. Itse kun ensimmäisen kerran näin sinun kuvia niin aika monen kohdalla katsoin, että huhhuh miten hieno! Rahkeet on ihan mihin vaan!” – Antti K. (Siilinjärven Kameraseura)

  sekä

  ”Sinulta löytyy omaa persoonallista taitoa, tatsia ja intohimoa luovaan esitykseen.” – Ilkka K. (Siilinjärven Kameraseura)

  Kiitos 🙂

 7. Ilkka Kokkonen

  Heippa, Saara!

  Ei taida ansioista saadut kehut olla luvanvaraista tavaraakaan, mutta kohteliasta tietysti kysyä! Minä taidan ottaa valtuudet Antinkin (jos hänellä nykykiireissään ei tule niin usein sivujamme luettua) puolesta luvata noiden virkkeiden käytön tuohon tarkoitukseen.
  Näyttää siis siltä, että olet luovaa kuvaustoimintaa jatkanut, hienoa! Olisipa todella mukava saada sinut riveihimme jälleen, harkitsehan!
  Hyvää jatkoa sinulle joka tapauksessa!

 8. Saara Karttunen

  Hienoa, hyvä! Opiskelen Rovaniemellä (Lapin yliopistossa audiovisuaalista mediakulttuuria taiteiden tiedekunnassa), niin taitaa jäsenyys jäädä haaveeksi täältä käsin. Hyvää kesän jatkoa kaikille, kiitokset!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *