linnunrata

Nyt oli viimein aikaa kasata lopullinen kuva tiilikan retken linnunradasta. Eli kuva on koottu seitsämästä 30 sekunnin otoksesta, iso 1600 ja linssinä 17-40mm 17millissä. Kasaus tehty deep sky stacjer (ilmainen ohjelma) ja viimeistely photarissa. Ainut suurempi moka tuossa tuli se, että valoitusaika olisi pitänyt olla vähän lyhyempi ja täysin mustat ruudut olisi pitänyt ottaa jotta kohinan olisi saanut parhaiten pois (eli otetaan esim. 7 ruutua linssinsuoja päällä samalla valoitusajalla ja iso arvolla sekä sitten 1/8000 valoitusajalla toiset seitsämän linssinsuoja päällä, näillä tiedoilla tuo deep sky stacker osaisi poistaa kohinankin kuvasta ja tehdä taivaasta ihan mustan sit.

Linnunrata 18.9.2011

3 vastausta artikkeliin ”linnunrata

 1. Tapsa

  Voi hyvänen aika! Jopas on kuva, oletan etten iänkuunapäivänä pääse tuolle tasolle. Mutta voisi sitä silti kokeilla. Kiitos hienosta kuvasta ja tekniikan avaamisesta.

 2. Janne

  Oikeastaan darkit (eli pitkät mustat valotukset) ja bias-ruudut (lyhyet mustat valotukset) ei poista kohinaa vaan kennon lämpenemisestä johtuvia aberraatioita (ne pinkit kuvan nurkat pitkissä valotuksissa) ja kennon pimeävirran. Itse kohina poistuu pinoamalla useita kuvia, tässä tapauksessa ollaan teoriassa signaali/kohina-suhdetta nostettu sqrt(pinottujen kuvien määrä) eli noin 2,5-kertaiseksi.

  Onpa muuten vaikea tunnistaa tähdistöjä noin tähtirikkaasta kuvasta, Kassiopeian W-kuvion olen näkevinäni oikeassa ylänurkassa.

 3. MjP Artikkelin kirjoittaja

  Jannelta oikea selitys:). Tässä kuvassa ei siis darkkeja, bioassia eikä vignetoinnin poistoon soveltuvia ruutuja ollut, kun en moisia tiennyt tuolloin edes ottaa:). Muuta käytännössä kuvalle ei ole tehty kuin nostettu kontrastia paikallisesti ja hiukan säädetty värejä (punaista väriä poistettu).

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *