Jokahenkilön fotokurssi 2011

Täytyy heti korjata eräs virhe opetuksessani. Sanoin että kuvat tulisi valottaa mieluummin hieman alle kuin yli. Eli histogrammi enemmän vasemmalle kuin oikealla. Pikainen soittokierros tutuille kuvaajille (ammattilaisia ja harrastajia) osoitti että suurin osa kuvaajista valottaa kuvia hieman yli eli histogrammi on hieman oikealle painottunut. Ei kuitenkaan liikaa ettei kuva ylivalotu.

Pahoittelen virhettäni, oli hyvä että asia tuli puheeksi. Tarkoitus on antaa oppijoille mahdollisimman tarkkaa tietoa ja nyt minulla ei sitä ollut. Onneksi oli apuopettaja joka otti asian esille. Kiitos siitä.

You tubessa on runsaasti ohjeita Lightroomin käyttäjille, tosin Lontoon murteella mutta kuitenkin.
http://www.youtube.com/results?search_query=lightroom+tutorial+for+beginners&aq=9&oq=lightr

Tapsa

12 vastausta artikkeliin ”Jokahenkilön fotokurssi 2011

 1. antti ka

  Kyllä minä ainakin todella usein valotan mieluummin alle kuin yli, kun haluan että huippusävytkin saan kuvasta esille. Vaikka RAW antaakin nyt sitä pelivaraa hyvin niin monesti alivalottaminen on varsin hyvä vaihtoehto.

  A

 2. Tapsa

  Tämä on mielenkiintoinen asia. Jokahenkilön fotokurssia varten kävin netissä läpi aika monta keskustelua, ohjetta ja koulutusopasta.
  Ajatukset digikuvan valotuksesta jakautuvat yli- ja alivalotuksen kesken. Riippuu siitä kuka asiasta kirjoittaa.

  Kuten mainitsin, suuri osa kuvaavista ystävistäni ylivalottaa. Minä alivalotan koska
  se on osoittaunut minun kuvissani toimivammaksi kuin ylivalotus.

 3. ulla

  Hei!
  Kyllä minäkin alivalotan. Näin opin koulussa ja näin luin photoshopin tekijän kirjastakin neuvoksi. Alivalottamalla ei kirkkainkaan kohta mene älyttömästi puhki, vaan siellä on tavaraa mitä käsitellä. Jos ylivalottaa, niin puhki mennyt taivas on puhki, vaikka olisi minkälaista ravia kuvannnut hevosineen päivineen. Näin opetettiin ja tällä tiellä olen ollut.
  Lienkö väärällä polulla? Toiminut se on minullakin.

 4. Ilkka Kokkonen

  Luontokuva-ammattilaisten kertomaa: Ylivalotusta niin paljon, kuin vain mahdollista ilman puhki polttamista, siellä valoisassa päässä kun pitäisi luurata ylivoimaisesti suurin datamäärä, mitä sitten käsittelyssä vatkataan.
  Tämähän jännää, että näin on asiassa ristivetoa, minä kun jo luulin tuota omaksumaani tietoa ihan itsestään selväksi faktaksi.

 5. Tapsa

  Kyrssi on ohi, me opettajat saimme palautetta kuten olimme toivoneetkin

  Ilklka Kokkosen esitys kuvan rakenteesta ja sommittelusta sai täydet pisteet, omien kuvien tuominen ja palaute niistä oli merkittävä lisä.

  Heikki Puustisen esitystä digikuvasta pidettiin hyvänä. Vain aika tuntui loppuvan kesken, riittäisiköhän jatkossa kolme tuntia?

  Tapio Nykyrin (allekirjoittanut) esitys kameran rakenteesta ja toiminnoista sai selkeää kritiikkiä.
  Opittavia asioita oli liikaa, eikä aika riittänyt esim. riittävään henkilökohtaiseen ohjaukseen.
  Palautetta tuli myös siitä ettei asioita käsitelty riittävän laajasti ja tarkasti.
  Tämä ajan riittämättömyys on totta, ehkäpä neljä tuntia ja neljä apuopettajaa riittäisivät.

  Apuopettajat Janne Voutilainen ja Matti Ollikainen saivat hyvää palautetta osaamisestaan ja aktiivisuudestaan.

  Kaiken kaikkiaan olen henkilökohtaisesti tyytyväinen saatuun palautteeseen. Se auttaa kehittämään opetusta joka lienee asian ydin.

 6. AnttiK

  jep, sinällään tässähän ollaan kaikki oikeassa varmaan. Itse valoitan siis siten, että todellakaan mikään ei mene puhki, mutta monesti saattaa olla yksi napsu alivalottunut että ei ainakaan mikään mene puhki .. en tarkoita siis että valottaisin täyden aukon tms. alle vaan luokkaa puoli aukkoa tai sen osan.

  A

 7. MjP

  Oisko hyvä veto hyvä valoitus:). Eli että mikään ei pala puhki, koska 255,255,255 valkeassa ei ole mitään infoa, eli hitusen sen valkean pään alle. Valotusmittarihan voi arpoa ko. asian ihan miten sattuu, joten sitä RGB histogrammia sit tutkailemaan ettei mikään kanava mene yli.

  Itse pyrin valoittamaa ruudut siten että histogrammi päättyy about 1/3 viivan väliä ennen puhkipalamista (viivoista joita canonin kamera näyttää histogrammin kohdalla).Eli kun kuva menee puhki niin tästä hiukan tummempaan suuntaan valoitusta. Tällöin kuvassa voi olla vielä kirkas piste, mutta se ei mene puhki. Tällöin se sävyala toistuu hyvin verrattuna sellaineen kuvaan jossa on hirveästi materiaalia aivan siinä 255,255,255 tuntumassa, jos siis ajatellaan missä niitä kuvia katsellaa.. huonot vedokset, huono painopaperi, huonot monitorit jne ilman sen kummempaa käsittelyä ja hienosäätöä).

 8. Ilkka Kokkonen

  Otetaanpa äidinkielellinen kysymys väliin. Ihan sillä, kun molemmat tuoreen ammattitutkinnon suorittaneet ammattilaisemme kirjoittivat yllä valoituksesta. Onko siis tässä tapahtunut kielessä kehitystä, vai…ennen ainakin kun kyseessä on ollut valotus.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *