Kuinka edetään kuvankäsittelykoulutuksessa?

Jäseniltä on tullut toiveita kuvankäsittelykoulutuksesta. Ensisijaisesti perusteisiin paneutumista.  Eri ohjelmilla kuvankäsittelyn perusteet ovat samat mutta ohjelmien rakenteet poikkeavat toisistaan. Jos järjestetään monipuolinen perusteet kattava koulutus niin tarvitaan hieman etukäteistietoa.

  1. Ketkä toisivat oman läppärin ohjelmineen? Mikä kuvankäsitteohjelma sinulla siinä on?
  2. Kuka tulisi ilman omaa läppäriä? Minkä ohjelman perusteita haluaisitte läpikäydä?
  3. Mitkä ovat mielestäsi niitä perusasioita  joita halusit oppia?

Nuo vastaukset antavat osviittaa siitä ketkä voisivat tulla kouluttamaan oppijoita. Eli ne jotka hallitsevat GIMPIN, Lightroomin, Elementsin, Picasan jne. perustoiminnot. Ja siitä mitä pitäisi opettaa. Tämä vaatii organisointia mutta uskon että yhteistyöllä tämä hoituu kuten kameran käytön perusteidenkin osalta.

Mihinkään laaja-alaiseen opetukseen ei esim yhden viikonlopun tiimoilta ole mahdollisuuksia, näitä koulutuksia saa esim. kansalaisopistolta. Mutta sellainen tiivis perustietopaketti lienee mahdollista järjestää.

HUOM LISÄYS! Kameran toiminnasta ja perusteista on olemassa esitys jonka pidin aiemmin jokahenkilön fotokurssilla. Voin laittaa tämän esityksen sähköpostilla niille jotka haluavat siihen perehtyä.

10 vastausta artikkeliin ”Kuinka edetään kuvankäsittelykoulutuksessa?

  1. jiitee

    Vilkaisin läpi kesällä tehdyn kyselyn noista ohjelmista. Suosituimpia olivat Photoshop, Lightroom, PS Elements, GIMP ja DPP , tuossa samassa järjestyksessä. Muut ohjelmat saivat sitten yksittäisiä ääniä.

    Tapsa on ihan oikeassa siinä että perusteet ovat samat onpa työkalu (ohjelma) sitten mikä tahansa. Minusta tuo koulutus kannattaisi pitää, tai ainakin yrittää pitää, erossa ohjelmien nappulatekniikasta. Vaatii tietysti vähän enemmän etukäteisvalmistelua, jotta opetuksen saa vähän yleisemmälle tasolle kuin ”painakaa nappia X”. Opetetaan mieluummin että mitä se nappi tekee.

  2. Juuso Jonninen

    Olen kiinnostunut kuvankäsittelykoulutuksesta.

    Ko. koulutukseen voin tuoda mukanani oman läppärini, jossa on Elements 8. Kyseinen ohjelma on minulle uusi, joten kaikki mahdollinen tieto on tervetullutta.

  3. Henni

    Hei,
    Kiva että koulutusasia etenee.
    Minulla on käytössä Mac tietsikka, jonka kuvankäsittelyohjelmaa iPhotoa olen opetellut käyttämään. Ohjelmassa saa näppärästi yhdellä napin painalluksella tehtyä rajaukset, kuvan muuttamiset mustavalkeiksi ym. Sitten on tämä valikko jossa saa itse säädettyä tarkasti valotusta, kontrastia, värikylläisyyttä, selkeyttä, korostuksia, varjoja, terävyyttä ja kohinan poistoa. Sitten on se diagrammi-systeemi, josta siitäkin säätämällä kuvaan saa jotain muutosta….Tällaisia perusjuttuja siis. Ja vaikka käytössä tosiaan erilaisia koneita, niin samat perusjutut lienee joka ohjelmassa.

    Niin ja oma läppäri siis minulta tulisi mukaan (mikäli ajankohdan puolesta ja vauvan hoitohommelien puolesta osallistumiseni onnistuu)

    …Ostin muuten pitkän harkinnan (2v 🙂 jälkeen uuden kameran, Olympus pen 1.
    Pitänee koittaa päästä eroon vanhasta, Pentax K100 D:sta. ..

  4. Ilkka Kokkonen

    Tämän ansiosta tuli tiedostettua, että minulla ei ollut Lean sähköpostiosoitetta (ei edes puhelinnumeroa nykyään, vanhassa simahtaneessa se taisi olla). Googlettelemalla sain työosoitteen selville, toimineeko se sujuvasti näissä harrasteasioissakin? Voisitko, Lea, laittaa minulle puhelinnumerosi. Kiitos!

  5. SaaraK

    Olen kiinnostunut. Milloin ja missä tämä järjestettäisiin?

    En ole ihan varma saanko yhteisen läppärimme mukaan. Muokkausohjelmina siinä olisi Picasa, jonka hallitsen hyvin sekä vasta ladattu Photofiltre, minkä käyttöön en ole vielä perehtynyt.

    Haluaisin mennä muokkaamisessa ’seuraavalle tasolle’ eli oppia mahdollisesti käyttämään Photoshoppia 🙂

  6. Tapsa

    Kolutusta ei ole vielä sovittu, kartoitetaan tarpeita ja tehdään suunnitelma siltä pohjalta. Mutta ihan perusteissa sittenkin pysytellään.
    Photoshopin, tai minkään muunkaan, kuvankäsittelyohjelman syvällisempi opetus ei ole seuran puitteissa mahdollista ihan jo siihen tarvittavan ajan takia. Suosittelen pidempään opiskeluun kansalaisopistoja tms. pitkiä kursseja.
    Vai olisiko Antilla / Mikolla jotakin vinkkiä asiaan?

    Tietysti yksi keino on jäsenten keskenään sopia ”tupailtoja” kuvankäsittelyn tiimoilta jonkun kotiin tai vaikka Semppikselle. Tarvitaan vain läppäri jossa on kuvankäsittelyohjelma sekä liitosjohto ja muistiinpanovälineet.Tuohon voi sitten tuoda omankin koneensa.

    Katselkaapa ohjeita myös netistä, esim. youtubessa on paljon hyviä linkkejä eri kuvankäsittelyohjelmien käyttöön.
    Ovat tosin englanniksi mutta niinhän lähes kaikki nykymaailmassa. Ja sitten on tietysti kirjasto josta löytyy mahtiopuksia kuvankäsittelyohjelmien käyttöön.

  7. phan

    Kuten Tapsa mainitsi, seuran puitteissa kuvankäsittelykurssin pääpaino pysyy varmaankin ihan perusasioissa. Oman ja uskoisin että monen muunkin työnkulun mukaan näitä voisi olla; rajaus ja suoristus, histogrammin tulkitseminen, kennopölyn poistaminen, sävyjen ja värien säätö, terävöinti, kohinanpoisto, kuvakoon muuttaminen ja tallennus. Näistä asioista kuulee yleensä ne useimmin esitetyt kysymykset. Olisiko Tapsa näissä jo liikaakin ohjelmaan sisältöä?

    Jos lisää mahtuu, niin raw- kuvien säätämisestäkin voisi puhua, koska esim. Photoshopilla ja Elementsillä joutuu väistämättä tekemään säädöt raw- konvertterilla (ACR:llä), ennen kuvan jatkokäsittelemistä Photarissa tai Elementsissä.

    Ylläolevat asiat on ihan sitä jokaisen valokuvan perussäätöä, josta voisi puhua kuten oppikirjatkin, kuvien optimoinnista. Varsinainen kuvankäsittely onkin sitten jo laajempaa luovuutta, jossa kuvaelementtejä siirrellään kuvasta toiseen yms. Epäilemättä mukavaa hommaa, mutta seuran puitteissa vähän hankalampi järjestää, kun käsittelijöiden tarpeetkin on sitten jo niin erilaisia.

  8. Tapsa

    Tuo Pasin lista on selkeä tavoite kuvankäsittelykoulutukselle. Sen kun jakaa kahdelle päivälle niin lienee hoidettavissa kunhan on riittävästi opettajia.
    Opetuksen kulkukin voisi mennä tuon mukaan, ainakin itsellä se menee kutakuinkin noin. RAW pitää käydä läpi perustoiminnoiltaan myös. Ehkäpä siitä voisi jopa lähteä liikkeelle.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *