kämmekkäretkeltä

Heinäkuun alussa lähdettiin etsimään tummaneidonvaippoja ja muita keskikesän kämmmekkäharvinaisuuksia Juankoskelta. Keli oli kuvaamisia ajatellen meleko kenkku, tuulta 6-7 m/s ja puhuri tuntui metsän sisälläkin. Kun sää oli vielä pilvinen ja kompromisseja piti leipoa herkkyyden, suljinnopeuksien ja aukkojen kanssa, jotta heiluvat rehut saisi ”pysäytettyä” ja terävyysaluetta riittävästi, niin siinäpä oli päänvaivaa kerrakseen. Täysin epäterävää hylsyä tulikin enemmän kuin laki sallii. Kaiken kukkuraksi oltiin turhan aikaisessa tummaneidonvaippojen suhteen, sillä ne olivat vasta tukevasti nuppuvaiheessa. Ohessa joitakin lajipotretteja löytyneistä kämmeköistä ja niiden seuralaisista. Lajilista mukaan: 1) + 2) kirkiruoho, 3) pussikämmmekkä, 4) soikkokaksikko, 5) + 6) tummaneidonvaippa, 7) ahomansikka, 8) kurjenkello, 9) + 10) + 11) nurmikohokki

5 vastausta artikkeliin ”kämmekkäretkeltä

 1. phan

  Onpas hieno setti, kertakaikkiaan. Vaikka tuo ahomansikkakuvan oikean reunan heinänkorsi sohiikin silmääni, niin täysin kilpailukamaa. Tässähän alkaa ihan morkkis meikäläistä vaivata, niin vähän on tullut kuvailtua kesän aikana.

 2. henrye

  Kylläpä on freesin oloista materiaalia. Levottomuudesta huolimatta kakkoskuva on mieleen. Lisäksi ahomansikka ja kuutoskuva pienistä puutteistaan huolimatta ovat hienoja..

 3. HeikkiP

  Kiitoksia, samalla kun näkee hienoja kuvia (Nro 6 nuosi voittajaksi ja 7 toiseksi) niin saattaa jopa oppia eri kasvilajejakin. Hyvä, kun laitoit nimet esille. Myös noihin perhoskuviinkin näin maallikkona kaipailen mallien nimiä.

 4. Ilkka Kokkonen

  Kakkosen kirkiruohoesiintymässä on mukava rytmiikkka. Kutosen yksi epäterävä nuppu jonkin verran häiritsee, mutta vaikeitahan nuo tilanteet aina ovat, kaikkea ei vain teräväksi saa, ainakaan taustaa uhraamatta (tausta tuossa onkin hieno). Muuten niin herkullisen mansikkakuvan oikea reuna kyllä häiritsee. Se kuiva, vaalea korsi melkein kirjaimellisesti pistää silmään, ja taaempana näkyvä kasvin osa saisi olla myös poissa. Kyllä ainakin minä annan itselleni luvan ”tuulena” ja korjata paikan päällä tilannetta kuvauksellisemmaksi.
  Kurjenkellokuvasta tykkään kohteen mukaisine rajauksineen kovasti! Nurmikohokeista keskimmäinen kuva toimii minun silmääni parhaiten.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *