kontteja ja muitakin rehuja

Sadepäivän kunniaksi jokunen kuvatus kasveista, joita tuli osoiteltua kameralla kuukauden alussa. Tikankonttiretkellä olin keskellä hellepäivän kovinta auringonpaistetta ja valot ovat sen mukaisesti ikävän räväkät. Vaikea kasvi muutoinkin meikeläiselle kuvattavaksi – isoa kukkaa oli vaikea hallita kokonaisuudessaan teräväksi samalla kun halusi taustaa epäteräväksi. Silti vekkuleita otuksia ja aina niistä tulee mieleen, että mistäköhän Leningrad Cowboysin (liekö nuoremmalle sukupolvelle tiedossa, mistä on kyse, joten tarvittaessa googlea peliin) pojat saivat mallin tötterötukkiinsa ja mikähän lie ollut Walt Disneylle esikuvana Hessu Hopo -hahmoon. No, ei noista konteista maailmoja mullistavia kuvakulmia allekirjoittaneelta irronnut, mutta kun kamera tuli raahattua mukana niin pakkohan sitä oli käyttää. Vaikka lajinimet eivät ehkä ole aina oleellisia, opittakoon kuvista kasvejakin. Osa lajeista tai kaikki nuo ovat tuttuja, mutta varmuudeksi lajilista järjestyksessä: keto-orvokki, metsäorvokki, tikankontti, kielo ja puistolemmikki.

Kuvien myötä mainostan perinteistä luonnonkukkien päivää, jota tänä vuonna vietetään fotomaratonin jälkeisenä päivänä eli sunnuntaina 19.6. Tuolloin on tilaisuus päästä mukaan yleisöretkille kasvituntijoiden mukaan tutustumaan kasveihin ja mielenkiintoisiin kasvimestoihin, joita voi hyödyntää kuvausmielessäkin retkellä tai myöhemmin. Kuopiossa/-sta järjestetään retket Pilpan alueelle, Riistaveden Lähemäen metsään ja Leppävirran Orinoron rotkolaaksoon (tänne mahdollisuus mennä Kuopiosta myös bussikuljetuksena, johon täytyy ilmoittautua etukäteen). Iisalmessa on retki Ryhälänmäkeen ja Nilsiässä Tahkon Sammakkolammen ympäristöön. Jos halukkuutta ilmenee, laitan tänne lisätietoja retkiajoista, kokoontumispaikoista ja yhteystiedoista. Niin ja päivän teemakasvi on tähtitalvikki – konttaajakuvaajille ihan haasteellinen laji, joten siitä vaan sulkimet ulvomaan teemakasvin perään teemapäivänä. Ensiksi pitää löytää otus maastosta!

10 vastausta artikkeliin ”kontteja ja muitakin rehuja

 1. TeroP

  Hienoja kasvikuvia ja hallittuja kokonaisuuksia. Kovan auringonvalon olet kääntänyt aikahyvin hyödyksi tikankonttikuvissa. (Olosuhteille ei mahda mitään, paitsi jos ei ole jyrkkää valoa loiventavaa diffuusiokangasta/ rakennusmuovia/harsokangasta mukana valoa pehmentämässä.) Kutos kuvassa kasvi hieman kamppailee huomiosta taustan yläosan valoisuuden kanssa, muttei kovin häiritsevästi.

  Ja ne suosikkikuvat perusteluineen: kuva1= tasapainoinen kuva ja kaikki oleellinen terävää, kuva5= yksinkertaisesti vaan miellyttävä kokonaisuus, kuva10= virkistävän erilainen kuvakulma ja koko kasvi on terävyysalueella, kuva11= hyvin sommiteltu ja syvyyttä löytyy tästä kuvasta, kuva12= luovasti oivallettu tämä varjosysteemi ja hyvä sommittelu sekä tarkka otos kuin mikä, kuva13= Tausta hallittu täydellisesti ja koko kukinto toistuu riittävän terävänä (ei muuten ole mikään iisi juttu) ja kuva14= SAMAT…lähes samat toistuvat sinisenä ja valkoisena.

 2. TeroP

  Harmi, molemmat sekä fotomaraton ja luonnonkukkien päivä jäävät taas tänävuonnakin minulta kokematta. Lähden pohjanmaan lakeuksille viikonlopuksi, mutta te muut…menkää ihmeessä ja osallistukaa molempiin. Ja kertokaa minullekin niitä hyviä kasvimestoja sitten, niin tarjoan sitten kahvit sokerimunkilla…no ainakin kahvit.

 3. Ilkka Kokkonenil

  Joopa, kyllä se niin on, että kova valo on kovaa valoa ja näin ei konteista saa irtoamaan täyden potentiaalin tavaraa. Mutta noissa olosuhteissa Markku on taistellut hyvää jälkeä. Kympin kuvakulmavalinta on hyvä (olisipa hauska ollut olla kärpäsenä kontilla katsomassa kuvaajan asentoa), ja terävyyttä riittää…ehkä jopa hieman liikaakin…vähän isommalla aukolla tausta olisi rauhoittunut.
  Mutta tuo kovan valon kielo onkin sitten ihan eri juttu,siinä valo toimiikin, varjoineen se miellyttää minun silmääni. Itse kävin eräänä yönä kuvaamassa kieloja, laittelen joskus otoksen siitä.
  Ensimmäinen puistolemmikkikuva taitaa ollaykkössuosikkini sarjassa, hyvin sommiteltu kokonaisuus! Viimeisen kuvan mielenkiintoinen graffiti ei ihan minulle aukea, mitä SICL tarkoittanee?

 4. MarkkuU Artikkelin kirjoittaja

  Kiitokset kommenteista ja neuvoista. Pitäisihän Ilkan tietää, mitä SICL meinaa! Siilinjärvi Canon Lovers – joka paikkaan nuo naapurikerholaiset ehtivät mainostägejään heivaamaan. Pitihän tuosta canonistien harrastamasta luonnon manipuloinnista kuva räpätä! Kymppikuvassa jouduin ennen kuvaamista kaivamaan konttien viereen lapiolla kaksmetrisen kuopan… ei vaiskaan, kyllä siinä on harrastettu kasvien edessä vain normaalin mietoa ja nöyrää kyynärpäävaraista pyllistelyä, sillä jyrkkä rinne yhdessä kasvin koon ja 105 millisen mahdollistaman etäisyyden kanssa antoivat eväät tuohon kuvakulmaan.

 5. Ilkka Kokkonen

  Onpa muuten eroa, kun nyt näitäkin kuvia katselee kunnon näytöltä, paranivat selvästi, vaikkei se kova valo mihinkään häipynytkään. Olin nimittäin reissussa, ja käytin läppäriä siellä.

 6. Tapsa

  Markun kuvien taso nousee suhteessa kuvauskulman laskemiseen ja konttakuvaus on tähän mennessä osuvin silmiini sattunut ilmaus makroilulle. Noita tekstejäsi on mukava lukea.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *