Petoja Kuhmossa ym.

Varasin Finlandiatalolla viime syksynä kaksi petokuvauskertaa Kuhmoon, Vartiukseen. Ari Sääsken Wild Brown Bear-firma on siellä järjestänyt tätä palvelua jo 12 vuotta. Etukäteen minulla oli kolme tavoitetta: a) saada karhusta kuvia lumisessa maisemassa b) saada kuvia ahmasta c) saada kuvia karhusta kuutamossa. Hynysen Juhani lähti kaverikseni reissuille kahtena peräkkäisenä lauantaina, 16. ja 23.4. (täysikuu oli välissä maanantaina). No, kaikki nuo kolme asettamaani tavoitetta toteutuivat, joskin laatuaste olisi voinut olla korkeampi. Karhut tulivat 16.4. paikalle kovin myöhään, klo 21.30:n jälkeen. Seuraavana lauantaina onnisti paremmin, kun karhupari tuli paikalle auringon laskeutuessa, visiitti hyvällä kuvaussektorilla oli tosin kovin lyhyt. No, pääanti olikin, että ensimmäistä kertaa tuli nähtyä ahma. Ja sainhan minä sen kuvaankin, peräti samaan kuvaan karhun kanssa, ja kuutamolla vielä! Harmi vain, että paikan päähaaska oli niin kaukana kojustamme, että 85mm:n optiikalla (siinä kun on tarpeeksi valovoimaa yrittää) kohteet jäivät kovin pieniksi. Toisella kertaa (lumet olivat suureksi osaksi jo sulaneet) oli niin pimeää ahman tullessa paikalle, että ei pystynyt muuta kuin kiikarilla sen puuhia seurailemaan. Merikotka, korpit, varikset, kaksi kurkea ja muutamia teeriä, siinä muita lajeja, joita kuvasimme.

Paluumatkalla ajelimme Juhanin lapsuusmaisemien kautta. Siellä Jyrkänkoski on ihme paikka, missä syntyy aivan poikkeuksellisen paljon, ja isoja kuohukuplia. Siellä sainkin oikeastaan koko reissun mielenkiintoisimmat kuvat, kun telkkä lensi uiskentelemaan kuohukuplien keskelle!