Mustalinnut muutolla

Hei. Ilkan toivomuksesta oheiset kuvat. Alkuperäinen on vaakakuva, josta nämä rajattu pystyyn hieman cropaten. Neliörajaus, kun siihen saa mielestäni hieman ilmaa ”siipien alle” ja normi pystykuva tuntuu ahtaalta. Näpätty viime toukokuussa Suomenlahdella. – Markku –

PS. Jokin välivaihe kuvien liittämisessäni mättää, sillä niitä ei saa napsautettua auki samalla tavoin kuin muiden kuvia. Voisiko joku tekstata toimintapolun ohjeeksi (ainakaan minulla tapahtumat eivät näy samalla tavoin kuin ”liittyminen”-osiossa olevissa kuvien liittämisohjeissa)?

6 vastausta artikkeliin ”Mustalinnut muutolla

 1. TeroP

  Tervetuloa Siika-seuraan minunkin puolestani. Kohta vuoden olen itse seurassa ollut mukana, enkä ole katunut liittymistäni päivääkään heh. Ja mielestäni on erityisen hienoa saada pitkän linjan lintuharrastaja mukaan tähän kameratouhuun.

  En kyllä muista nähneeni näin hienoja kuutamo lintuparvikuvia missään. Tuosta kuusta kun nämä kraatterit/tummat alueet vielä erottuvat. Huippukuva ja huippurajaus tämä eka vaihtoehto Markku!

  Mielestäni tämä formaattipystyrajaus eli tiukempi rajaus toimii paremmin. Ehkä kun henkilökohtaisesti tykkään tästä kuvasuhteesta. (Silloin kun rajaan kuvia niin panoraamakuvia lukuunottamatta nykyään minun tulee käytettyä pelkästään tätä formaattikuvasuhdetta.) Ykkösvaihtoehto on tiukka, mutta tuo lintuparvi muodostaa niin tehokkaan linjauksen kuvan kulmasta kulmaan. Kuvassa on mukavaa rytmiä.

  Neliörajauksessa tulee mieleen vähän sellainen seisahtuneempi, rikkonaisempi kokonaisuus, kun suurin osa lintuja on kuitenkin melkein keskellä kuvaa. Mielestäni siihen jää kuitenkin turhaa tyhjää tilaa reunoille, vaikka aina neuvotaankin jättämään sitä tilaa enemmän meno/katseen suuntaan. Säännöt on tehty rikottaviksi.

 2. Tapsa

  Hieno kuva,pystyrajaus melkein liikkuu lintujen mukana. Neliörajauksessa on sellainen pysähtynyt tunnelma, ikäänkuin linnut räpyttelisivät paikoillaan odottaen kuun kasvamista jatkaakseen matkaa. Sinällään hyvin vankka sommitelma, ei jätä kylmäksi. Kiitoksia kun vaivauduit laittamaan kuvat vaikeuksista huolimatta.

 3. ilkkak

  No siinä SE nyt sitten on! Ei voi muuta kuin ihailla! Ja nimenomaan tämä normaalissa formaatissa oleva versio iskee kuin miljoona volttia. Neliökuva on siihen verrattuna jo suorastaan surkea, siinä tosiaankin liike pysähtyy ja vasempaan reunaan muodostuu tyhjä, säännöllisen muotoinen käytävä, jota kuun vasen reuna korostaa. Mutta oikein hyvänä vertailuparina se tässä toimii ja oikein korostaa tuon ykkösen dynaamisuutta ja tiukkaa voimaa! Talleta tämä ykköskuva kilpailukuvien kansioon, syksyllä se tuo sitten varman pisteen piirikilpailussa!
  En tullut kysyneeksi silloin sommittelukoulutuksessa, nyt on kyllä ihan pakko udella: oliko tuo tilanne ihan alunperin tuollainen? Vai oletko mahdollisesti poistanut jonkun linnunpuolikkaan reunalta tai ”asetelmasta” eksyneen? Tai lisännyt…

 4. MarkkuU Artikkelin kirjoittaja

  Kiitos, tässähän on jo ihan kuplilla kehuista. Kyllä linnut ovat ihan siinä kuosissa kuin ne kennolle tallentuivat. Neliökuvassa näkyvät kaikki parven 22 lintua ja pystykuvasta puuttuu vain tuo yksi rajauksen takia pois pudonnut parven ylin lintu. Mitään ei ole lisätty tai koko-/puolikaslintuja poistettu. Vain sinistä iltataivasta on leikattu (tuon pystykuvan yhden linnun lisäksi) pois rajauksella kuvan ylälaidasta sekä vasemmasta ja oikeasta reunasta, sillä kuva on otettu vaakana. Jos ylhäältä ei rajaa pois sinitaivasta, pystyformaattiin saa mukaan myös tuossa rajauksessani pudonneen linnun.

 5. jiitee

  Muokkasin nuo kuvat näkymään oikein. Kannattaa vilkaista uusista ohjeista miten homma toimii. (Löytyy esim tuolta yläreunasta)

  Minäkin olen tuon pystyrajauksen kannalla. En kyllä muista nähneeni kuuta ja lintuparvea samalla tavalla aikaisemmin. Hieno kuva!

 6. Juhani H

  Minäkin toivotan puolestani tervetulleeksi seuraan. Kyllähän nuo ovat mahtavia kuvia molemmat. Älä heitä roskiin tuotakaan toista. Ihan käyttökohteesta riippuen sekin on huippu kuva. Tuo on teknisestikin hyvä kuva ja vaatii hyvän kaluston. Ei noita tuollaisia kohteita pääse monesti läheltä kuvaamaan. Kuvan exif tiedoista käy ilmi että AF-S Nikkor 200-400mm f 4 on ollut objektiivi ja Nikon D300 runkona. Uskoakseni ei tuo asetelmakaan siten että kuu on siinä taustalla ole syntynyt vahingossa vaan ennakkoon valittu kuvauspaikka silloin kun tietää lentoreitin, ja sitten kun on vielä tuuria saattaa onnistua. Nuo seikat osoittavat sen että kun on huippu kalusto, ennakkoon suunniteltu tilanne ja osaava kuvaaja laittaa kameran säädöt kohdaleen saattaa saada tuollaisen onnistumisen. Hieno kuva! Tässä harrastuksessa on se hyvä puoli että saa ihailla ja nauttia toistenkin ottamista hyvistä kuvista.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *