Panoraamat

neulamaen-natura-alue-x-61 panorama-haminalahti-x-121 von-wright-polku-x-8

 

Tässä eilen ja toissapäivänä aikaansaamani maisemaharjoitelmat. Kuvattu 35mm:llä pystykuvina ja yhdistetty panoraamakuvaksi. Keskimmäiseen on ahdettu 12 pystykuvaa ja muissa 8 pystyotosta. Kuvien etualalle en sommitellut sen kummemmin mitään, vaan keskityin opettelemaan tätä tekniikkaa. Seuraaviin kuviin sitten vähän tarkempaa sommittelua.

8 vastausta artikkeliin ”Panoraamat

 1. TeroP Artikkelin kirjoittaja

  Kiitokset kommentista Tapsa. Internet-tietolähteen mukaan ”Elementsillä pystyy tekemään panoraamakuvaa Photomerge-toiminnolla ja versio 6:sta lähtien sitä on paranneltu. Ohjelma tekee sen tarkasti ja automaattisesti.”
  Ei kun vaan ennakkoluulottomasti kokeilemaan, kun tekniikka antaa siihen mahdollisuuden. Itse olen tästä nyt innostunut…varmaankin uutuuden viehätystä ja kokeilun halua osittain. Mielestäni kannattaa kuvata otokset pystyrajausta käyttäen…saapahan tavaraa kuviin enemmän ja välttää ainakin pahimpia perspektiivivääristymiä.

 2. Tapsa

  Aivan, pitää kysellä lisää kun satutaan nenäkkäin.Olen antanut kertoa itselleni että noita panoraamoja kuvattaessa kameran saaminen oikeaan asentoon on tarkkaa työtä. Siis nämä optiset akselit jne.

 3. jiitee

  Noista Haminalahden mutkista on itsellänikin ollut jos jonkinlaisia ideoita. Yhtään kuvaa en sieltä ole tullut siltikään ottaneeksi. No, hyvin suunniteltu on edelleen tekemättä vai miten se oli..

  Yksi hyvä vaihtoehto panoraamojen tekoon on Hugin (http://hugin.sourceforge.net). Itse en ole muita käyttänytkään kun tuon löysin. Ilmainenkin vielä. Käyttöliittymästä löytyy jos jonkinlaista säädintä, mutta jokin aika sitten tuohon tuli ”Assistant” toiminto joka tekee monissa tapauksissa koko homman automaatilla. Omat panoraamani olen ottanut 100% käsivaralta. Niidenkin yhteenliittäminen onnistuu hyvin jos ihan etualalla ei ole kohteita.

  Siilinjärven maisemia panoraamoina (ilmeisesti Huginilla kasattuina enimmäkseen) löytyy muuten Flickr:stä nimimerkin ”Janne.” ottamina ( http://www.flickr.com/photos/jannefoo/sets/ ). Kannattaa panoraamojen lisäksi vilkaista myös ainakin maisemakuvat-setti.

 4. Hynynen Juhani

  Hienot kuvat Terolla. Noihin maisemakuviinhan tuo panoraama käykin erittäin hienosti. Sensijaan noissa linkissä olleissa ja huomioni mukaan muissakin arkkitehtoonisissa kuvissahan tuo vääntymisilmiö suorastaan pilaa kuvan luonnottomuudellaan. Eli niihin panoraama ei sovellu lainkaan.(Omana mielipiteenäni). Sensijaanhan siellä oli suorasyaan loistavia maisemakuvia.

 5. TeroP Artikkelin kirjoittaja

  Kiitokset kommentista Juhani. Näissä panoraamoissa en itse pyrkinyt luomaan perspektiivivääristymiä, siksi kuvasin croppikennoon yhdistetyllä 35mm:llä kuvat pystyotoksina. Eli jos luonnollisuuteen pyritään.

  Mutta näillä laajemmilla laajakulmilla sekä kalansilmillä saadaan tarkoituksella vääristymiä aikaiseksi. Eli halutessaan niitä voi käyttää vaikkapa eräänlaisina optisina tehokeinoina kuvassa. Tai sitten vääristää kuvaa lisää kuvankäsittelyllä.
  Mutta onneksi on erilaisia näkemyksiä ja tarkoitusperiä, pääasia, että on luovuutta, kekseliäisyyttä ja viitseliäisyyttä, sieltä niitä sitten kumpuaa…kuvia.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *