Mikä on hyvä jalusta, makro-objektiivi, teleobjektiivi…..

tuotekuvia

Mirjaliisan ajatuksesta innostuneena aloin selata netistä mitä kaikkea on tarjolla ja mitä ne maksavat. Ja tietysti, missä edullinen hinta ja riittävä laatu kohtaavat.

Kamerafoorumeilla käydään asiasta jatkuvaa keskustelua ja erinäiset lehdet jne. testaavat koko ajan tuotteita asetellen niitä arvojärjestykseen.

Luotettavia objektiivitestejä löytyy täältä

http://www.photozone.de/

Keskustelua kameroista, varusteista jne löytyy suomeksi näistä osoitteista:

http://www.digicamera.net/keskus/index.php

http://www.kameralaukku.com/index.html

Tuo web-sivuilla surffailu on oma taiteenlajinsa, kun siihen paneutuu niin melko nopeasti alkaa hahmottua mitä kannattaa ostaa ja missä haarukassa hinnat liikkuvat.

Oma kokemukseni netistä ostamiseen on pääosin positiivinen, pitkään toimineisiin liikkeisiin voi yleensä luottaa.

Tämä ei ole vaihtoehto yhteiselle tilaisuudelle jossa keskustellaan ja katsellaan mitä kelläkin on ja mitä kukakin mahdollisesti tarvitsisi. Keskustelun voi aloittaa jo täällä.

Tuo otsikkokuva on tarkoitettu kuvaamaan sitä hintahaarukkaa joka tuotevalikoimaa jota pikaisella selauksella netistä löytyy.

23 vastausta artikkeliin ”Mikä on hyvä jalusta, makro-objektiivi, teleobjektiivi…..

 1. Henni Hynynen

  Heips.
  No niin, melkoinen suo selattavaksi tämä netti kun koitat jotain etsiä. Vielä parempi kun et tiedä pätkääkään asiasta jota olet etsimässä.:)

  Eli siis, kamerakurssista intoutuneena joutunen nyt siihen mainostettuun varustelukierteeseen. Haluaisin siis macro-objektiivin kameraani, joka on Pentax K100D. Nettiä selaamalla löytyy kyllä paljon vaihtoehtoja, mutta kun en kerrassaan ymmärrä mitään niistä numeroista sun muista tiedoista. Niin ja käykö tuohon kameraan nyt jokin muukin linssi kuin Pentaxin oma?

  Osaako joku vaikka ehdottaa jotain mallia, jonka nimellä voisin lähteä hakemaan netistä tarkempaa tietoa? Tapsan kanssa kurssilla olikin jo asiasta puhetta, sinulla taisi olla jotain ehdotuksiakin?

 2. Tapsa

  Pentaxin oma macro 100mm 549? tai sama sääsuojattuna 619?
  http://www.topshot.fi/product_info.php?pid=2514&sid=1e0b7df4dad363bfdf4d362994da34c9
  Photozone antaa tälle optisista ominaisuuksista neljä tähteä viidestä,mekaanisesta laadusta 2,5 tähteä viidestä ja hinta/laatusuhteesta kolme tähteä viidestä.

  http://www.topshot.fi/product_info.php?pid=4431&sid=b04fedba36e98dcdcaaacc26dc1f974b
  Sigman 70mm macro Pentaxiin 499?
  Tämä minulla on itselläni. Ilman vertailukohtaa pidän tätä hyvälaatuisena objektiivina. Sigman piirtoa ja kontrastintoistoa arvostetaan suuresti. Moitteita se on saanut mekaanisesta laadusta, eivät välttämättä ole yhtä kestäviä kuin esim. alkuperäislasit. Ostin omani käytettynä.
  http://www.topshot.fi/product_info.php?pid=2396&sid=1e0b7df4dad363bfdf4d362994da34c9
  Tamronin 90mm macro Pentaxiin 399?
  http://www.maitolaituri.tv/product_info.php?cPath=82_166&products_id=1370
  Photozone antaa tälle objektiiville 4/5 pistettä optisista ominaisuuksista, 3,5/5 pistettä mekaanisesta laadusta ja viisi pistettä hinta/laatusuhteesta. Jos en olisi tuota Sigmaa käytettynä saanut niin Tamronin 90mm macro olisi ollut valintani. Filmiaikaan minulla oli sellainen ja enpä ole parempaa jälkeä tavannut. Hyvin kesti yli kymmenen vuoden kuvausreissut.

  Photozone on testipenkki jonka arvostelut ovat luotettavia. Tässä photozonen testit järjestyksessä: (sigma puuttuu)
  http://www.photozone.de/pentax/129-pentax-smc-d-fa-100mm-f28-macro-review–test-report
  http://www.photozone.de/pentax/362-tamron-af-90mm-f28-di-sp-macro-pentax-

  Itse ostaisin Tamronin ihan sen takia että siinä hinta/laatusuhde on vähintäänkin kohdallaan. Ja pituutta on sen verran että voi käyttää pienenä telenä koska croppikennossa pituus on n.135mm.

 3. Tapsa

  Tuo 35mm macro lienee melkoisen korkelaatuinen ”normaaliobjektiivi”, hintaa on n.600?. Minulla kun oli 35:nen niin 70mm macro toimii tosi hyvänä muotokuvalasina. Tästä näkökulmasta ajteltuna tuo Sigman 70mm macro on monikäyttöisempi kuin Tamronin 90mm.
  Jos meinaa ryhtyä makrokuvaamaan ihan samalla tasolla kuin esim Ilkka liikkuu, on valmistauduttava hankkimaan hyvä jalusta ja siihen kuulapää.
  Ja kantamaan kameralaukun lisäksi 4-5kg:n jalustaa.
  Rahaa pitää varata n. 250? jolla saa vaikkapa tämän yhdistelmän jolla pääsee hyvin alkuun.
  jalusta benbo1 175?
  http://www.telefoto.fi/?open=6960&selected=66809
  kuulapää manfrotto ma 496 Rc 75?
  http://www.maitolaituri.tv/product_info.php?cPath=2_5_33_107&products_id=2358

  Jos onnistuu hankkimaan kalustoa käytettynä on säästö melkoinen. Kannattaa seurata http://www.digicamera.net/keskus/viewforum.php?f=10 ilmoittelua. Ja ohjeita hankintaan saa meiltä seuralaisilta.

 4. Erkki Pellikka

  No ei se 35:n macro ihan nuin kallis ollut. Kaveri osti sen Hollannista, pikkusen pulska 350e.
  Ja jos runko + macro ei ole kovin painava, niin sitten kahteen suuntaan säädettävä, tarvike tarkennuskisko säästää hermoja.

 5. Erkki Pellikka

  Kahtelin tuossa ontuvan kielitaitoni siivittämänä ulkomaan sivuilta itselleni salamalaitetta (Metz Mecablitz 58 AF-2 Digital Pentax) 354e Suomessa. Ei ollut ratkaisevaa eroa meidän hintoihin.

 6. tapsa

  Voisitko Ilkka sinä valottaa tuota makrokuvausta, kalustoa ja sen hintaa tarkemmin? Ettei syntyisi mielikuvaa siitä, että kun ostaa makro-objektiivin niin saisi heti samantasoisia kuvia kuin sinulla.

 7. TeroP

  Ehdinkin ennen Ilkkaa tähän kommentoimaan, jätetään Ilkalle sitten vaikkapa…viimeinen sana.

  Tuossa edellä tulikin paljon hyviä erilaisia Pentaxiin sopivia makro-objektiivivaihtoehtoja perusteluineen. Tosin vaihtoehtojen suuri määrä ei välttämättä helpota sinun valintaasi.

  Merkkiobjektiivien lisäksi Pentaxiin sopii ns. tarvikeobjektiivit kuten em. Tamron ja Sigma, jotka myös valmistavat muillekin kameramerkeille sopivia linssejä. Pentaxiin sopivat tarvikelinssit on varustettu ns. Pentax bajonetilla eli niissä on Pentaxrunkoon sopiva kiinnitys. Usein nämä tarvikeobjektiivit ovat todella hyvälaatuisia ja niitä kannattaa vertailla Tapsan antamasta photozone linkistä. Myöskin http://www.objektiivi.info/ on hyvä suomenkielinen sivusto, missä on käyttäjien arvioita eri objektiiveista.

  Jos makrolinssiltä halutaan monikäyttöisyyttä (siis vähemmän tavaraa mukana raahaamiseen), niin kaksi sopivaa vaihtoehtoa olisivat Sigman 70mm macro tai Pentaxin 35mm macro, minkä Erkki tuossa mainitsi. Tuo 70mm:nen macro sopisi erinomaisesti myös muotokuvaukseen. Ja 35mm on normaali polttoväli, mikä pitäisi melkeinpä olla kaikilla kuvaajilla.

  70mm on sellainen polttoväli, joka ei vääristä kasvonpiirteitä ja sillä saa myös vähän kuvan taustaakin häivytettyä. 35mm on taas monikäyttöinen polttoväli maisema ja monenlaiseen kuvaamiseen. Jos saisi valita ainoastaan yhden polttovälin, niin itse ottaisin 35mm:nen.

 8. Tapsa

  Macron monikäyttöisyys on hyvä juttu. Olen samaa mieltä että polttoväleillä 35-70mm on enemmän käyttöä kuin 90mm ja siitä ylöspäin. Jos onnistuu löytämään sigmalta Pentax-bajonetilla olevan Sigma 50mm F2.8 EX DG MACRO objektiivin on sekin hyvä vaihtoehto. Täältä löytyy arviointia http://www.objektiivi.info/objektiivi_info/Sigma/50mm+f2+8+ex+dg+macro/254

  50mm macro sopiimyös muotokuvaukseen, sen polttoväli on kinokokoon muutettuna 80mm. Joskus filmiaikaan tuota 80mm objektiivia pidettiin kaikkein sopivimpana muotokuviin.

 9. TeroP

  Eli nyt olisi ainakin kolme erinomaista ja monikäyttöistä vaihtoehtoa makrolinssiksi Pentaxiin:
  -Sigma (Pentaxiin) 70mm F2.8 EX DG Macro hinta n. 475? Fotoman verkkokauppa
  -Pentax 35mm f/2.8 Macro hinta n. 450? Pixmania
  -Sigma (Pentaxiin) 50mm F2.8 EX DG MACRO hinta n. 329? Topshot

  Eli näitä kannattaa vertailla esim. Photozone ja Objektiivi.info sivustoilla. Sekä miettiä omia kuvaustarkoituksia ja mieltymyksiä ennen itselle sopivimman makro-objektiivin valinta/hankintapäätöstä.

  Jos tiedät, että haluat kuvata makrolla lähes pelkästään arkoja ötököitä vähän kauempaa, niin sitten nämä Erkinkin mainitsemat yli 150mm makrot ovat sopivimpia siihen käyttöön. Tässä pari vaihtoehtoa ja varmaan löytyisi lisääkin:

  – Sigma (Pentaxiin) APO 70-200mm f/2.8 II EX DG MACRO HSM hinta 719? Magnet-E
  – Sigma (Pentaxiin) AF 70-300/4,0-5,6 APO DG makro hinta 233? Scandinavian Photo

 10. Erkki Pellikka

  Niillä pitkilläkin macroilla pitäisi päästä yhden suhde yhteen. En tunne nuita zuumeja, mutta uskoisin että niiden macro on ”macro”. Voin olla väärässäkin.

 11. Ilkka Kokkonen

  Ei ole Erkki väärässä, vaan täydellisen oikeassa. Noilla kahdella viimeisellä Teron listaamalla ei ole MITÄÄN tekemistä makroilun kanssa. Speksejä tarkemmin tutkimatta arvelisin niillä päästävän korkeintaan kuvasuhteeseen 1:3, ja kuvanlaatu on KAUKANA varsinaisista makro-objektiiveista.

  Näitä arempien ötököiden kuvaukseen soveltuvia pitempipolttovälillisiä makroja on Canonilla ja Nikonilla yksi, Sigmalla ja Tamronilla kaksi (150mm+180mm). Sigman 150mm on tulossa jopa vakaajallisena versiona, mutta se ei taida vielä olla myynnissä.
  Sigma 70mm F2.8 EX DG Macro on kyllä aivan huippuhyvä, ja toimii vielä potrettilasinakin croppirungossa. Piirtokyvyssä sille ei taida pärjätä kuin Zeissin satamakro, mutta sen hinta onkin sitten moninkertainen.
  Nuo lyhemmät (35mm+50mm) ovat parempia yleisobjektiiveina, mutta makroilussa 70mm:llä alkaa jo saamaan jotenkin taustaa hallintaan, joskin hyvä se ei siinä vielä ole. Eli jos objektiivi tulee melkeinpä pelkästään makroiluun, niin kyllä polttovälilukema TÄYTYY olla kolminumeroinen!

  Vielä selvennyksenä: Kaikilla oikeilla makro-objektiiveilla (35mm – 180mm) päästään samaan suurennussuhteeseen (1:1, ja loittorenkaita käyttämällä siitä ylikin). 35mm:sellä taustaa tulee kuitenkin kuva-alalle näkyviin HUOMATTAVASTI enemmän, kuin esim. 180mm:sellä, ja näin kuvat näyttävät helposti rauhattomilta. Jos taas kuvauskohteet (isolla suurennussuhteella) ovat pintarakenneaiheisia (esim. kallion pintaa, kangasta, veden tai jään pintaa yms.), niin silloin on ihan sama, mikä polttoväli makrolla on.

 12. TeroP

  Erittäin hyvä huomio näistä em. zoomeista. Kehtaavatkin nämä linssivalmistajat HUIJATA, liittämällä tuon macro-sanan linssin tuotetietoihin. Eli 1:1 kuvaussuhteeseen olisi päästävä, jos macro sana kerran mainitaan.

  No edellä tulikin hyvin tätä taustanhallintaa kerrottua markokuvauksessa. Mieltymyksiä voi olla monia ja kolminumeroisella polttovälillä tausta saadaan kuitenkin rauhalliseksi ja kohde erottumaan kuvasta. Joka on usein erittäin haastavaa jo sinänsä. Todella vaikeaa se on sitten pienemmillä polttoväleillä. Tietenkin taustasta riippuen , mikä häiritsee ketäkin? Näissä yli 150mm:ssä tulee sitten painoa jo lisää..vaatii jo usein kamerarepun käyttöä tai ainakin suuren laukun mukana kantamista. Jos se ei haittaa niin hyvä!

  Eikö Pentaxiin löydy tätä mainiota Sigman 150mm 2,8 makroa?

 13. Ilkka Kokkonen

  Olen täysin samaa mieltä, että noissa zoomien nimissä pitäisi kieltää tuo harhaanjohtava macro-sanan käyttö kokonaan.

  Niin, painoasia makro-objektiiveilla on samalla tavalla kuin muussakin optiikassa, eli se kasvaa polttovälin pidetessä.

  En ole vartavasten koskaan tarkistanut, mutta olen pitänyt itsestään selvänä, että Sigmoja ja Tamroneita (kaikkia malleja) saa kaikkien suurimpien kameravalmistajien kiinnityksillä. Pitänee vielä tarkistaa tämä asia.

 14. Erkki Pellikka

  Sigma AF 180mm F3,5 EX DG Macro (1:1) Tämmönen löytyy pitkän macron tarvitsijalle, arkojen öttökkien kuvaukseen. Itse tykkään lyhyestä macrosta, että saan sitä taustaa näkymään, ettei kuvasta tule kuin maastokuvioinen takki tai harmaakortti olisi taustalla. Lyhyt macro kulkee mukavasti kuvausliivin taskussa, kun sitä tarvitsen. Valitettavasti lyhyttä macroa (35mm) ei ole.

 15. Ilkka Kokkonen

  Mutta luulo ei ole vieläkään tiedon väärti! 105mm:n makro näkyykin olevan pisintä, mitä Pentaxiin saa, tämä siis Sigmalta. Olipa iso ylläri minulle tämä tieto! Luulisi kyllä, että noihin pidempiinkin ruvettaisiin K-mounttia valmistamaan, kun Pena markkinaosuuttaan kasvattaa.

 16. Erkki Pellikka

  Sigma APO Macro 180mm f/3.5 EX DG HSM on pisin Sigma viidestä oma makro-objektiivien tällä hetkellä markkinoilla. The lens is currently being manufactured for Canon, Nikon, Sigma, Pentax and Sony mounts. Linssi on nykyisin valmistettavien Canon, Nikon, Sigma, Pentax ja Sony kiinnikkeet. Sigma first released the lens in May of 2005 as a quality alternative to the often overpriced native macro lenses like Canon’s EF 180mm f/3.5L Macro USM. Sigma julkaisi ensimmäisen linssin toukokuussa 2005 laatu vaihtoehtona usein ylihinnoiteltuja syntyperäinen makro-objektiivien kuten Canon EF 180 mm f / 3,5 L makro USM. The lens is priced at ~US$800 (as of August 2008), making it a whopping US$500 cheaper then Canon’s 180mm macro lens and Nikon’s 200mm macro lens. Objektiivi on hinnoiteltu ~ US $ 800 (kuten elokuuta 2008), joten se mahtava 500 dollarin edullisempi Canonin 180mm makro-objektiivi ja Nikonin 200mm makro-objektiivi. Not too shabby. Ei liian nuhjuinen.

 17. Ilkka Kokkonen

  Ai että sittenkin luulin siis alunperin oikein! Kävin nimittäin useamman ison verkkokaupan sivuilla katsomassa, ja niissä ei ollut yhdessäkään tarjolla noita pidempiä makroja Pentaxille. Mutta tilanne onkin siis todellisuudessa parempi, että ainakin Sigman satakasikymppiä Penalle valmistetaan, hyvä näin!

 18. Erkki Pellikka

  Niin en äkkiseltään minäkään niitä löytänyt kuin tämän ilmoituksen. En tiedä mistä niitä saa. digicamera.net siellä ne haasteli joku aika sitten pentaxin käyvistä makroista.

 19. Ilkka Kokkonen

  Onpa tosiaankin ihmejuttu näiden pitkien makrojen saatavuus Pentaxiin. Eilen illalla katselin laajemminkin nettitarjontaa, mutta yhtään osumaa ei tullut sillä saralla! Sonylle ja four thirds-systeemille niitä kuitenkin löytyi.

 20. Henni

  Huippua miten paljon sain aikaiseksi keskustelua kysymykselläni! Kiitos näistä tiedoista,joiden jälkeen olen sekaisin kuin seinäkello!:) tarttosin ehdottomasti tällaisen suunnitellun ”koulutuspläjäyksen” jossa pääsisin livenä hiplaamaan erilaisia objektiivi-vaihtoehtoja.toivottavasti tällainen vielä järjestyisi ennen kesää. Taidan myös marssia kamerani kanssa kamera-liikkeeseen hakemaan infoa. Niin ja mielellään tietty haluisin objektiivin joka suht pieni.ja hintaluokka ennemmin 300-400 kuin 700e. Mutta kaikkea ei voi saada…

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *