Saunaa ei tarvittu…

karhu1  karhu2  karhu3  karhu4

 

 Ilkka sai houkuteltua minut Kuhmon Viiksimoon karhuja kuvaamaan. Aluksi en ollut kovin innostunut asiasta, koska yöt olivat jo kovin pimeitä, joten kuvaamiseen jäisi vähemmän aikaa. Onneksi mieli kuitenkin muuttui ja päätin lähteä mukaan ja se kyllä kannatti. Olin ekaa kertaa tälläisellä reissulla, sain koko paketin. Minulla oli kokenut opas mukana koko matkan ajan (Ilkka), toinen opas paikan päällä, valmiiksi lämmitetty koju odottamassa ja karhuja koko joukko. Hienoa oli huomata, ettei kuvauspaikan ympäristö ollut kulunut tummalla turpeelle ja kyseisestä matkailuyrityksestäkin jäi hyvin positiivinen kuva. Saunaa ei tarvittu…se oli omasta takaa. Lämpötila Viiksimossa oli varmasti yli 30 astetta, joten kojun sisälämpötilaa voi vain arvailla. Yksi huono puoli paljastui sitten kotosalla kuvia näytöltä tarkastellessa. Kuvasimme molemmat karhuista suolammesta heijastusfotoja, lammen pinnalla oli melko paljon kasvustoa, joka erottui ikävästi kuvissa. Kokonaisuutena ja kokemuksena karhupaikalla käynti jäi ikimuistoisena mieleni sopukoihin. Ehdottomasti voin suositella karhukuvausmatkaa itärajalle toisillekin, enemmän tai vähemmän kokeneille kävijöille.

3 vastausta artikkeliin ”Saunaa ei tarvittu…

 1. ilkkak

  Joopa, kyllä nyt on koettu aika lailla kesäolosuhteiden ääripäät karhukojuissa. Ennen juhannusta Martinselkosessa (kuten viime juhannuksen jälkeenkin) oli yöllä kolme vaatekerrosta päällä ja hiukan lisääkin olisi vielä kaivannut. Nyt Viiksimossa oli yöllä varustuksena pienet alushousut ja ohut T-paita, ja melkein liikaa oli nekin!
  Harmittelin kovasti, ettei tullut lämpömittaria mukaan kojuun. Alussa lämpötila lienee kuitenkin ollut huomattavasti yli neljänkympin.
  Mukava yllätys oli lopuksi, kun aamulla jo ulos kojusta astuttuani, näin vielä karhun tulevan paikalle(kiireinen opas luotti meidän selviävän ilman häntä kojulta pois). Karhu katosi minua huomaamatta metsään, ja me Teron kanssa lähdimme autolle päin. Naureskeltiin samalla niitä TV:n punapohjatiedotuksia, että karhu on havaittu siellä, karhu on havaittu täällä, ihmiset äkkiä alueelta sisälle…

 2. Hynynen Juhani

  Kylläpä olet Tero saanut sympaattisen näköisiä kuvia karhuista. Ovat niin lempeän näköisiä, ei uskoisi millään minkälaisista pedoista on kysymys. Tuo yksi miklä rannalla istuu taitaa olla jääny edellisen yön unet vähiiin hälläkin, tai sitten on jääny päiväunet nukkumatta.

 3. TeroP Artikkelin kirjoittaja

  Kiitos Juhani kommenteista. Lepposet tunnelmat oli kuvauspaikan karhuilla, liekö kova helle vienyt voimia. Pientä ärhentelyä niillä oli välillä, mutta muuten jokainen sai herkkupalansa vuorollaan. Eikös se entisajan metsästäjäkin pyydellyt anteeksi karhulta, jonka oli ampunut. Näkivät niissä varmaan vähän tietynlaisia sympaattisia piirteitä myös.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *