3 vastausta artikkeliin ”YO

 1. Ilkka Kokkonen

  Siis ylioppilaskuva? Minusta tuollainen olisi erinomaisen hyvä harrastekuva! Mutta kun tyttö on hepenissään lähtenyt metsätielle hevostaan taluttelemaan, ja käytännöllisesti on ottanut vielä ylioppilaslakin kantaakseen kädessä mukanaan, niin minusta mennään aika lailla keinotekoisuuden puolelle. Mutta toisaalta, jos tuollainen mielikuva on tytölle jotenkin henkilökohtaisen koskettava ja tärkeä, niin tällainenhan sen sitten ehdottomasti olla pitää.
  Mutta jos tyttö vaikkapa kävisi juhlapäivänään pihalla hevostaan halaamassa hepenissään ja ylioppilaslakki päässään, niin kuva siitä olisi paljon luonnollisemman oloinen juhlakuvana. Jälleen tätä minun aitousajatteluani, huomaan. Olenkohan ihan tylsä tyyppi?!

 2. AnttiK Artikkelin kirjoittaja

  Moro!

  No se pitää tähän heti alkuun sanoa, että YO kuvat ovat muuttuneet kokoajan enemmän ja enemmän suuntaan, mikä on pois siitä hattupäässätorotantässäpenkilläkovissavaloissa -tyylistä. Ihmiset haluavat enemmän kuvia ulkona harrastuksen tms. parissa. Itse yritän toteuttaa aika paljon Tiina Mickelssonin ajatusmaailmaa ?mielikuvista muotokuviksi?. Keinotekoisuutta tai ei, niin tämmöisiä tämän päivän kaupalliset muotokuvat tuuppaa olemaan isoltakin osin .. asiakkaalla on mielikuva haluamastaan YO-kuvasta ja se yritään toteuttaa parhaalla mahdollisella tavalla. Ja se täytyy vielä sanoa, että se mikä tässä tärkeintä, asiakas on tyytyväinen ..

  Laitan tähän vielä muutaman edellisen vuoden ammattaivalokuvaajaliiton valmistujaiskuvasarjan voittajien kuvia, keinotodellisuutta kaikki:
  http://www.ammattivalokuvaajat.fi/images/zoom/ICLSLN/viewsize/e_01.jpg
  http://www.ammattivalokuvaajat.fi/images/zoom/KVYLSG/viewsize/e_01.jpg

 3. Ilkka Kokkonen

  Juuri näin, Antti, juuri näin! Muodin mukana mennään, eikä jalat paljon maata viistä! Ja totta kai kuvaajan on tehtävä asiakkaan haluamalla tavalla ja toisaalta ammattilaisen niin, että oma leipä on mahdollisimman leveä!
  Jos minä olisin ammattilainen, niin tarjoaisin ja suosittelisin asiakkaalle, että ottaisi myös ihan rehellisen, kunnon muotokuvan. Ja jos ammattilainen kunnon ammattilainen on, niin ei se näytä miltään pönötykseltä, vaan kuvastaa henkilön olemusta ja luonnettakin. Ja siihen ei noilla fantasiakuvilla päästä, ei sitten niin millään. Tuskin nimittäin moni kuvattava on niin tietoinen omasta psykologiastaan, että voisi luetella kuvaajalle toimivan, jotain kuvattavasta todella kertovan fantasiamaailman työstettäväksi ympärilleen. Eiköhän vain noiden menestyneiden esimerkkienkin kohdalla kuvaaja itse ole aika lailla vaikuttanut kuvattavan valintoihin. Mitä se tuollainen enkeliasetelmakin kertoo kuvattavasta? Että elää pilvissä unelmoiden ihanasta elämästä edessään? Tai tuo toinen esimerkki, mitä oikeasti kuvannee? Väittäisin, ettei mitään oikeaa.

  Täysin ymmärrettävää tällainen, moneltakin kantilta. Vaihtelu virkistää, todetaan vanhassa hyvässä sanonnassa. Se vaihtelu vain on mielestäni toteutettu monesti ihan väärässä paikassa. Jos nyt miettii noita menestyneitä ylioppilaskuviakin, jotka nyt ovat niin silmäkarkkia, niin silmäkarkkia. Entäs tilanne muutaman vuosikymmenen kuluttua, millaiset kicksit saaneekaan keski-ikäinen perheenäiti tai myöhemmin mummona tuollaisista YO-kuvista seinällä. Hyvä, kun pystyy kasvojen piirteitä erottamaan, että minkä näköinen sitä oikeasti oli tuolloin nuorena, kun kuvassa on pääosissa vaikka tuollainen pilvienkelifantasia. Luulenpa, että moni tulevaisuuden mummo katuu monta kertaa muodin perässä menoaan!

  Mutta tosiaankin, tuollaisiin menestyskuviin pääseminen on myös selvästi helpompaa kuin menestyä oikeana muotokuvaajana, etenkin tällaisessa murrosvaiheessa, jos on tämän muodin eturintamassa. On varmasti moninkertaisesti helpompaa opetella hyväksi photoshoppailijaksi verrattuna, että opettelisi hyväksi muotokuvaajaksi. Edellinen kun ei edellytä muuta kuin teknisen taidon ja hieman taiteellista silmää, jälkimmäisessä tarvitaan taas paljon, paljon enemmän! Saattaa olla aika hurja kilpavarustelu edessä tällä rintamalla, jos tällainen muoti kantaa pitemmälle. Itse tosin uskon, että jossain vaiheessa tulee vastareaktiota, ja tämä hullu kehitys saa jarruja!

  Vielä täsmennän omaa näkemystäni: omasta mielestäni valokuvataiteellisesti tuollaiset linkkaamasi kuvat ovat pintaliitoista, imelää PASKAA! Miksi ihmeessä tällainen menee läpi valokuvataiteessa, kun esim. maalaustaiteessa tuollaiset imelyysteokset löytyvät torimyynnistä ja erittäin halvalla hinnalla. Mielestäni myös sinun toteuttamasi YO-kuva tuon tytön mieltymyksen mukaan otettuna on suorastaan MESTARITEOS noihin linkkaamisiin verrattuna.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *