Koivumäen honka Savulahdessa

Panoraama Koivumäen honka”Toista peninkulmaa Kuopiosta itään päin Riistavedellä Koivumäellä on petäjä, jonka pituus on 17 syltä ja paksuus juuresta yhden metrin. Kauas näkyy, peninkulmien päähän, tuo korkealla mäellä pienten vesojen keskellä seisova korven kuningas… Kun honka on luonnonihanan seudun ympäröimä, niin sopisi matkailijan, joka tahtoisi tutustua vielä esi-isiemme suuruuksiin, pistäytyä hongan juurella panemassa tupakka.” Uusi Savo 6.5.1901

Puu on aloittanut kasvunsa 1600-luvulla. Kerrotaan, että sen latvasta saattoi kirkkaalla ilmalla nähdä seitsemän kirkon tornit ja että puulle on uhrattu.

Ikihongat ovat Pohjois-Savosta käytännössä kadonneet. 400-vuotinen Koivumäen honka on kuitenkin lajinsa mahtava edustaja ja vierailemisen arvoinen paikka. Tuostahan saisi kivan tähtitaivaskuvan puun juurelta ylöspäin kuvattaessa…no ainakin teoriassa.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *