Panoraamasiaa

Semmosta kyselisin, että millälailla panoraamapää vaikuttaa panoraaman tekoon?

Mitä nyt netistä katselin niin vaikuttasi olevan vain tikku jossa ruuvi ja jalustakierre päissä.

Tämän tapainen: Click

Onko ideana siis saada kamera pyörimään kauempana keskipisteestä, ja miten se kuvaan vaikuttaa?

Itse olen kuulapäällä saanut kaikki panoraamat kasaan ilman ongelmia (tähän asti), itselläni eritoten pystykuvissa ongelmaksi muodostuu ”miten pitää kuula paikoillaan horisonttiin nähden ja kääntää sitä samalla vaakasuunnassa” -syndrooma. Tietysti liveview toimii melko hyvin, mutta silläkin on aika kökkö lopputulos.

Siihenkin eilen keksin ratkaisun sattumalta ja yllättävän hyvin toimi! Tosin ei toimi kovin laajoissa otoksissa, mutta n. 100° räpellykset onnistuu.

Jalusta ensin vaateriin sen jälkeen kuulapää pois, ja kiertää sitä takaisin sen verran että pysyy kiinni jalustassa mutta edelleen pyörii ruuvin ympärillä, kamera kiinni ja ei kun kuvaamaan.

Aika luolamies meiningillä mennään mutta menköön. Tuntuu toimivan yllättävän hyvin!

Eiliseltä muutama kuva tuolla tekniikalla kuvattuna, otin myös molemmista itse kuulaa kiertäen panoraamat, toinen ei yhdistynyt lainkaan ja toinen oli täynnä kaikenmaailman häröjä kohdistuksen puolesta.

Mutta nämä jotka oli otettu itse päätä jalustakierteen ympärillä kiertäen menivät kasaan helposti. Miksi näin? Kuvistakin saa antaa palautetta tähän samaan syssyyn!

Presidentinkatu, kahden pystykuvan panoraama 28 millisellä Puijon hiihtostadion, kuuden kuvan panoraama 18 millisellä

-Ville M

9 vastausta artikkeliin ”Panoraamasiaa

 1. jiitee

  Perusidea on sellainen, että objektiivin ’nodal point’ on se piste, jonka ympärillä kamera pyörii. Useimmissa objektiiveissa tuo piste on siinä etulinssin paikkeilla. Jos ei parempaa tietoa ole, niin sitä värillistä rengasta (punainen, kultainen, jne) objektiivin keulilla voi pitää jonkinlaisena merkkinä. Tuossa linkin kuvassa on yksinkertainen apuväline, jolla kameraa siirretään taaksepäin jalustan päällä. Tarkoituksena saada tuo ’nodal point’ siihen jalustan pystyakselin kohdalle.

  Vaakakuvissahan tuo toimii hyvin. Pystykuvia taas otetaan sen takia että saadaan enemmän ulottuvuutta ylä-ala-suunnassa. Tuolla linkin laitteella homma toimii, jos kamera laitetaan sen päälle L-kiskon avulla. Tällöin myöskin ylhäältä katsottuna objektiivin nodal point pysyy jalustan akselin kohdalla.

  Jos käyttää pelkästään kuulapäätä (näin itse teen), niin kuulasta olisi hyvä löytyä erillinen panorointi sen varsinaisen kuulan alapuolelta. Kuula voi silloin olla muuten lukittuna, mutta kameraa voi kääntää vasemmalle ja oikealle. Jalusta (ei kuulapää) olisi hyvä saada vaateriin ennen kuvien ottoa. Linkin takana kuulapää, jossa tuo panorointi on mukana. Ymmärsin tekstistäsi että sinulla ei ole tällaista? Silloin tuollainen kuulapään löysääminen jalustasta tekee vähän vastaavan asian.

 2. VilleM

  Juu ei ole (vielä, hankinnassa kunhan lompakko antaa myöten), itselläni ”halpis” Slik:in SBH-100 kuulapää. Jossa tuota pannausta ei ole. On vain kiristysvipu mutta tuntuu toimivan tuolla edellämainitulla ruuviviritelmälläkin.

  -Ville

 3. VilleM

  Kokeilinpa varsin tehdä 360° panoraamaa makrokiskoa panoraamapäänä käyttäen, (ilmeisesti oikea termi on virtualikierros, tai jotain sinne päin).

  Tuolta löytyy, osa ei jostain syystä käänny kokonaan ympäri vaikka ilmoittaa kuvakulmaksi 360 astetta, varmaan koostamisessa joku bugi tms.

  Kuitenkin virittelin nämä kasaan Dermandarilla, yllättävän kätevä, joskin välillä tekee liitoskohtiin kaikkea sontaa. Mutta ratkaisin sen yksinkertaisesti tälläämällä kuvat ensin Huginilla / Microsoft ICE:llä kasaan ja sitten vasta vein ne tuonne Dermandariin.

  Dermandar löytyypi tuolta, kokeilemisen arvoinen: http://www.dermandar.com/

  Kuvia pääsee pyörittelemään tuolta: http://naturephotographyfinland.blogspot.fi/p/oista-kotikaupunkia.html

 4. janne

  Horisontti pitäisi olla panoraamassa keskellä jotta Dermandar osaisi näyttää ne oikein, nyt kuvat kaareutuvat. Virtuaalikierroksella on perinteisesti tarkoitettu semmoista [pallo]panoraamoista koostuvaa kokonaisuuttaa, jossa hotspoteilla tai muuten siirrytään panoraamasta toiseen. Tämmöinen kokonaisuus saattaa sisältää panoraamojen lisäksi videota, stillkuvia ja ääntä.

 5. Tommi Prami

  Off Topic…

  Tuo resitentinkavun mäki tuli aikoinaan käyräsarvisella polettua (Oisko ollu -95, juuri kun Suomi voitti jääkendon MM-kisat) niin paljon kun käyräsarvisella Cresentilläni vaan pääsin. Paransin kiihdytystä tietysti aeroynaamisella ja liikenne-epäturavallisella asennolla.

  Tuolla mäen aivan juuren tuntumassa sitten tuli sillena EI S******N V***U!, kun näkökenttään ilmestyi olutpullo. Ja tietenkään ei kerkee väistelemään minnekkään. Pullo kimpoaa renkaasta suoraan sääreen, pullo menee siihen rikki (Samoin kun iho sääriluun kohilta), kipu sellanen, että hiki puskee pintaan ja happikaan ei kule.

  Sellanen on meikäläisen Jääkendon mm-tarina 😀

  -Tee-

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *