8 vastausta artikkeliin ”Hakki se oksalla kakki

 1. HannuM

  UUpeita otoksia! Kolmonen on mielestäni tosi hyvä, mutta nuo mv. kuvat ovat todella vaikuttavia. Vitosesta tykkään eniten hakki/puu ovat molemmat todella kuvauksellisesti… (adjektiivit loppuivat) ..erinomaisia.

 2. Ilkka Kokkonen

  On tuo kolmonen kyllä mainio! Ihan kuin toinen kettuillessaan leikittelisi herkulla, ja toinen sitä vieressä kateellisena katselisi…Tarkkuusalue on juuri kohdallaan, vai olisiko ollut mahdollista hiukan suurentaa taustan kannalta? Valon leikki on kuvassa kivaa. Tykkään kovasti!
  Kakkoskuvan asetelmasta tykkään myös, silhuetti toimii tuossa kohteessa mainiosti!
  Nelosessa mustavalkoisuus varmaankin pelastaa paljon, ihan jees.
  Vitosessa olisi mukava nähdä (vaikka Tero haluaakin pitäytyä formaatissa) panoraamamainen versio, jossa tuo istumaoksa laskeutuisi vasempaan kulmaan, ja ylhäältä rajautuisivat taustan vaaleimmat, isot oksat pois. Näin tehden saatttaisi kärsiä tuo puun rungon muoto, mutta vertailu olisi mukavaa.

 3. TeroP Artikkelin kirjoittaja

  Kiitos kommenteista! Lisätty versio toimii, ainakin minun mielestäni. Kuvasta lähti häiritsevää elementtiä mm. kiiltävät oksat. Puun rungon mutkaisuutta jäi jäljelle riittävästi. Nämä vanhat petäjät ovat usein todella kuvauksellisia käkkyrä oksineen.

 4. MarkkuU

  Kuvauksellinen lintu myös tuo hakki. Ykköskuvassa lintu ei ehkä ole ihan sweet spotissa oksien suhteen, mutta iso aukko kuitenkin nostaa lintua ylös taustasta (btw. voikos näistä siikan sivun kuvista jollakin napin painalluksilla saada näkyviin kuvaustietoja/kamera-arvoja, niistäkin vois ottaa oppia?). Kakkonen on sommitellullisesti levollinen.

  Tami Tammista laveasti mukaellen voisi kai vääntää, että photography is a momentum game (tosin Aurinkokuningas taisi käyttää sloganissaaan momentum-sanaa liikevoima-merkityksessä). Kolmosessa Tero on hiffannut tsäänssin ja ratkaiseva momentum on nassahtanut onnistuneesti kennolle. Vielä kun päänseudulle on osunnut hienosti valon ja varjon vaihtelu sekä linnuilla on hauskat kade- ja ilakointi-ilmeet ja terävyys on kohillaan, kokonaisuus on nappifoto. Hieman eksoottista, että hakit ovat aterioimassa lehmuksen oksistossa tuossa kolmos- ja neloskuvassa (sembraevästä kai silti napostellaan?)

  Myös vitonen on hyvä, vaikka otus on enempi staattisemmin esillä kuin muissa kuvissa. Vänkkyrämänty lisää kuvan ilmettä ja tuo kapeampi versio on minusta nasakampi rajaus.

 5. TeroP Artikkelin kirjoittaja

  Mm. kamera-arvot saa selville esimerkiksi kopioimalla tästä kuva kovalevylle ja sitten valitsee ominaisuudet ja tiedot. En tiedä onko kätevämpää tapaa, mutta näin kuvaustiedot saa ainakin selville.

  Joo yhdessäkään näistä kuvista ei ole sembramäntyä, niinkuin yleensä hakkikuvissa. Maljalahden puistossa oli muutamia sembroja, joista hakit useasti lentelivät käpy nokassaan puiston lehmuksiin avaamaan käpyjä.

 6. jiitee

  Yleisesti ottaen netissä olevista kuvista voi tonkia noita kuvausparametreja (EXIF -data) esimerkiksi selaimen laajennososien avulla. Itse olen käyttänyt Firefoxissa esim FxIF lisuketta. Tuon avulla EXIF:n voi katsoa klikkaamalla kuvaa hiiren kakkosnapilla.

  Edellyttää tietysti sitä että tuota dataa ei ole poistettu ennen nettiin vientiä ko. kuvasta. Meidän sivullamme tätä neuvoa on vähän hankala hyödyntää suoraan, koska isompi kuva avautuu tuohon sivun ”päälle” tummalla taustalla. Siinä ei kuvaa voi klikata kakkosnapilla. Tällä sivulla pikkukuvaa pitää ensin klikata kakkosnapilla -> ”Open link in new tab”. Nyt isoa kuvaa voi klikata kakkosnapilla, ja käyttää esim tuota FxIF:ää

 7. Ilkka Kokkonen

  On se helppoa, kun osaa! Kiitos neuvosta, Jarkko!
  Ja ihme, kumma, tämä oli jopa minulle helppoa saattaa käyttöön. Todella kätevä systeemi!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *