10 vastausta artikkeliin ”Kuvankatseluillan kuvia…

 1. VilleM Artikkelin kirjoittaja

  Hmm, mitähän tuo gimp nyt temppuaa, kun pienensin kuvat, ja resoluutio huononeni jostain syystä. No, koittakaa kestää. :/

 2. Ilkka Kokkonen

  Siis kuvia pienennettäessä tietysti resoluutio ”huononee”, pienenee, sehän on pienennyksen tarkoituskin. Että mikähän lie ongelma?

  Sitten vielä neuvoja kuvien asettelusta (nythän tuo kokopuoli näyttäisi olevan kunnossa). Kun olet kirjoittanut tekstin, niin lyö enteriä kerran, ja sitten ala laittamaan kuvia. Kun olet saanut kuvan siirrettyä tekstin alle, niin lyö kerran välilyöntinäppäintä, silloin seuraava kuva sijoittuu entisen viereen jne. Tällöin esityksen kokonaisuudesta tulee kompakti!

  Hyvin muistit katselussa ehdotetut rajaukset. Vaahtokuvioiden dalmatialainenkin tulee nyt mukavasti esiin. Lintukuvasta olisi joutanut vielä ihan pikkusiivu ylhäältä pois, samoin voikukkakuvasta olisi voinut hiukkasen höylätä sivuilta, vaikka formaatin kustannuksellakin. Kauriskuvassa luulisin sen formaattiversion toimivan paremmin. Jälkikuvassa on nyt jo meininkiä mukavasti, samoin pyöritys näyttää noin paljon paremmalta! Näin se kehitys etenee, ennustaisin, että sinunkin kohdallasi erittäin nopeasti.

 3. VilleM

  Tuota kuvien sommittelua ihmettelin itsekkin, kun ensin näytti, että menee kiinni toisiinsa, ja sitten tuommoiseksi kuin nyt on. Ongelmana siis edelleen tuo gimp, kun ennen ei ole noin ”huonoksi” mennyt, paljon terävempänä näkyy muut pienennetyt. Pitää varmaan latailla tuo uudestaan, kun ei nyt oikein suostu yhteistyöhön. Noh, tekemällä oppii.

  Kiitokset kommenteista! :)

 4. JuusoJ

  Minun mielestäni kuvat näkyvät selvästi.
  En osaa kertoa millaisia eroja kuvankatselun rajauksissa oli näihin verrattuna. Hienoja kuvia rajauksien kera. Metsäkauriskuvan rajaus sopii lajikuvaukseen. Mutta olen samaa mieltä Ilkan kanssa, että formaatti versiona se ehkä toimisia tässä tarkoituksessa tehokkaammin.
  Pyöräytyskuva on jännä.
  Digiaika antaa hyvät mahdillisuudet nopeaan kehittymiseen kuvaamisessa. :)
  Hyvä, hyvä!

 5. VilleM Artikkelin kirjoittaja

  Tero: Juu, näyttävät paremmille koneelta käsin. Ennen ei kyllä tämmöistä ole tullut vastaan. Tosin, minun tietokone onkin omaa luokkaansa, näyttää millon minkäkin näköisenä kuvia… 😀

  Kiitokset kommenteista!

 6. TeroP

  Hyvä huomio Ville! Itse olen aivan samaa mieltä myös omista pikkukuvista. Siis pikkukuva näyttää paljon paremmalta kovalevyltä katseltaessa, kuin ladattuna kuvana mihin tahansa nettiin. Näille pienennetyille nettikuvillehan on olemassa erilaisia terävöitysohjeita nettikäyttöä varten.

  Ja värit ovat myös oma juttunsa. Kuvia nettiin ladattessa väriavaruuden pitää olla sRGB, mitä se varmaan useimmilla onkin. Ongelmana on kuitenkin se, että usein värit toistuvat erilaisina eri monitoreilla. Kuvaa säädettäessä näytön olisi hyvä olla kalibroitu. Tavoitteena mahd. luonnolliset oikein toistuvat värit. Esimerkkinä vaikkapa laittamani kuvat kirkiruohoista ja maariankämmekästä. Niissä kukinnot ovat lilan värisiä omalla monitorillani mutta kalibroimattomalla läppärin näytöllä ne näkyvät vaaleansinisinä. Siikallahan on oma Spyder Pro näytönkalibrointilaite: Siinähän olisi myös kurssintynkää ja purtavaa johonkin tapaamiseen tai koulutukseen..asiaa väreistä ja väritoistosta. Asiantuntijoita seurasta löytyisi omasta takaa.

 7. VilleM

  Senhän voisi vaikkapa pistää samaan viime kuvankatselu illassa puhutussa kennonpuhdistus kurssissa? Mitäs Ilkka tuumaa tähän?

  Juu tosiaan itse käytän juuri tuota sRGB:tä, mutta näyttävät tosiaan erilaisille netissä, itselläni on onneksi tämän pöytäkoneen lisäksi tuo miniläppäri, joten näinden kahden välillä vaihdan muistitikkua, niin saa ainakin suht.koht luonnoliset värit. Hyvä niksi, jos sattuu olemaan kaksi konetta, tosin minun tapauksessani totuus olisi lähempänä 1,5 konetta… 😉

 8. MarkkuU

  Vaahtodalmatialainen on hauska löytö. Jälkikuvaan on saatu jäljenjättäjään sopivaa hämäränhyssyä ja pitkulainen formaatti sopii jotosnauhaan.

 9. jiitee

  Kuvan pienentämisen jälkeen sitä yleensä kannattaa terävöittää. Pienennyksen jäljiltä kuva jää muuten pehmeäksi. Näissäkin kuvissa olisi varaa vähän lisätä terävyyttä. Liika terävöittäminen taas voi tehdä esim ääriviivojen ympärille halo-efektejä.

  Jos värit näkyvät eri tavalla selaimen ja kuvankatseluohjelman välillä, niin silloin on yleensä kyse noista erilaisista väriavaruuksista. sRGB on edelleen se nettikäyttöön sopivin, koska kaikki selaimet osaavat sen toistaa. Teknisesti parempia ovat esim. ProPhotoRGB ja AdobeRGB, mutta ne eivät toimi (kaikissa) selaimissa. Katselu/editointiohjelmissa kylläkin.

  Huomioitava on myös että satunnaisen nettiselaajan näyttö ei ole kalibroitu eikä edes säätöjä ole tarkistettu millään tavalla. On myös paljon edullisia näyttöjä joista ei säätämälläkään saa hyvää kuvaa. Näillä voi olla kaikkein suurin vaikutus kuvan esille tuloon nettimaailmassa.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *