Kevään kuvia…

1.Virtaa 2.Virtavästäräkkiä rapsuttaa 2.Virtavästäräkki: Rajausversio 3.Kyy 4.Sirittäjä 5.Viitasammakko 6.Valkovuokot 7.Saniaislehto 8.Närhi 9.Korkeakoski 10.Rentukat

En harmikseni päässyt eiliseen kuvankatseluiltaan. Joten laitan kuvia tänne sivuille,  jotka olisivat muussatapauksessa olleet tikulla mukana. Mika Pöyliön tällä sivustolla olevien kuvien innoittamana, laitoin osan kuvista mustavalkoisina. Vaikkakin se nykyään on taas niin suosittua luontokuvissakin, niin siitäkin huolimatta.. muttei missään tapauksessa siksi.  Kuvat ovat Puijolta, kyypaikalta ja Korkeakoskelta.

8 vastausta artikkeliin ”Kevään kuvia…

 1. MikaP

  Teron lintukuvista olen aina tykännyt, eikä nämäkään tee poikkeusta. Tosin närhipotretin olisin ehkä kuitenkin halunnut nähdä mieluummin väreissä. Sirittäjä-kuvassa on upea tausta!
  Viitasammakosta hieno kuva myös, harmittamaan jää vain tuo mikälieruoko, joka ”rikkoo” sammakon heijastuksen.
  Valkovuokko-kuva iskee näistä kyllä kovimmin. Upea!

 2. TeroP Artikkelin kirjoittaja

  Kiitos Mika kommenteista!

  Linnuista en näköjään pääse eroon, kokonaan. Närhi on hienon värikäs lintu, metallisinisine siipikoristeineen. Väritys korostuu etenkin talvella lumiseen aikaan. Tämä närhi oli vähän tunkkaisen värinen. Olisiko rypenyt muurahaispesässä tai missäliekään, loisia poistamassa.

  Viitasammakkokuvassa tuo korsi kyllä rikkoo aika pahasti heijastuksen. Sammakoista tuli monenlaista kuvaa kuvattua tänäkeväänä. Mutta puuttumaan niistä jäi jotain. Ehkä kivoja heijastuksia, valoja, välkkeitä/kimalluksia jne. Sekä kunnolliset ryhmäpotrettikuvat jäivät ottamatta.

  Yritin ottaa valkovuokkokuvaa, jossa kuvan keskusta olisi ollut mahdollisimman tarkka ja kuvan reuna-alaa kohti mentäessä valotusaika ja liike muuttaisivat vuokot pelkiksi valkoisiksi tasaisiksi viiruiksi. Viirukuvat onnistuivatkin, siis viirut onnistuivat mutta keskiosa jäi niissä epätarkaksi mössöksi.

 3. JuusoJ

  Hienot kuvat!
  Kävin lauantaina Korkeakoskella yrittämässä kuvata tätä virtavästäräkkiä, josta Terolla on kuva. Ääni kuului kyllä kosken kuohujen läpi, mutta itse linnusta taisin nähdä vain nopean vilahduksen.
  Onko närhi Puijolta?

 4. MarkkuU

  Teron kuvissa on kevään värit ja tunnelmat. Virtaväinön tervehdyskuva on ilmeikäs ja aikas sotilaallinen, kättä (no, hyvä on, jalkaa sitten) vedetään ”lippaan”. Oikeastaan aluksi hieman kuvaa sotkeneet, eri suuntiin sojottavat oksatkin sopivat kuvaan, kun linnun pitkä pyrstö on osa tuota oksamaailmaa. Vihreä-harmaa tausta sulautuu hyvin linnun höyhenpukuun. Samoin sirittäjäkuvan tausta on hyvin sopusoinnussa linnun asun kanssa ja lintu on napsahtanut täydellisesti tumman taustalaikun kohdalle, jolloin linnun muoto korostuu. Keväiset värit ja keväinen toiminta sirittäjäkuvassa.

  Kyymatto on eleettömyydessään kaunis. Otuksen pehmeästi kaareilevat ääriviivat, selän kuviot ja kuviorytmistä poikkeavan pään V-kuvion paikka sommmittelullisesti oikeassa paikassa tekevät kuvasta ryhdikkään. Ja vielä kun kaikki on kuvassa terävää. Sama koko kuvakentän terävyys ja lehdyköiden rytmiikka miellyttävät silmääni myös kevätvihreässä saniaiskuvassa.

  Tykkään närhikuvan erilaisesta mv-versiosta. Miten skarppi kuva-ala onkaan aina nokan kärjestä alkaen! Taidokas kuva. Viitasammakkokuva on informatiivinen, tuollainenhan lajin elinympäristö on, vähän sotkuinen kun rehevien järviympäristöjen laji on ja kyllä itse pääkohdekin sieltä kuvasta ponnistaa esiin ihan tyylikkäästi heijastuksineen kaikkineen. Minusta nuo v-sammakon ympärillä olevat rehut vain lisäävät ja elävöittävät kuvan tunnelmaa ja sopivat ehdottomasti kuvaelementeiksi.

  Viannakosken kuvasta olisin rajannut hieman panoraamamaisemman, jolloin kuvan yläosan kaidepuut olisi saanut pois. Loppukevään vaaleanvihreys on kuvassa hienosti esillä raamittamassa samettisia kuohuja.

  Ja sitten tuo valkovuokkokaruselli, onpas jänskä. Mites tuommoinen kuvana rakennellaan, että saadaan kuva keskeltä pysymään terävänä, mutta reunat ”pyörivät”? Visuaalisuudessaan todella tyylikäs ja mustavalkopelkistys toimii myös hyvin.

 5. henrye

  Tero jatkaa vahvasti tutulla tiellä. Kuvissa on jo selkeästi oma käsiala ja pohdiskeleva ote. Lintukuvat ovat taattua tavaraa, mutta tällä kertaa käännyn kasvikuvien puoleen.

 6. TeroP Artikkelin kirjoittaja

  No kiitti!

  Noista kymysyksistä:

  Niin, on se arka tapaus tämä virtaväiski Juuso. Piiloudu ensikerralla, ihan siihen korkeakosken alkupäähän ja vähän aikaa odotusta, niin saat kuvat. Kiertelemällä ja väijymällä ei onnistu. Muistelin ensin, että närhi oli Puijolla kuvattu, mutta se onkin Haminalahden metsissä.

  Markulle valkovuokkokuvasta. Visio valkovuokkokarusellikuvasta on päässä, mutta toteutus menee sitten kokeilemisen puolelle. Kuva on helpompi saada toimivaksi laajakulmalla kuin telellä, luulisin(?) Käsivaralta mahdollisimman vakaa ja tasainen kameran pyöritysliike. Valon määrästä riippuen himmennystä mahdollisimman paljon ja sellainen suljinaika, että kuvan keskiosaan ei tule kovin paljon liike-epäterävyyttä pyörityksen aikana. Idea perustuu siihen, että kuva-alan reunoja kohti mentäessä liikerata pitenee. Info kyseisestä otoksesta: 24mm, ISO200, 1/30s, f16.

 7. Ilkka Kokkonen

  Onpa taas kokonaisuudessaan miellyttävää katseltavaa tämä Teron kevätsarja! Ja parhaimmillaan suorastaan herkullista meininkiä. Ja ihanko pitää lintukuva valita ykkössuosikiksi? Kyllä tuo sirittäjäkuva on niin hieno kokonaisuus, että näin kai se vain on! Kyllähän lintu siinä niin antaumuksella kevätvirttä vetää, että ei ole pönötyksestä kyse. Tuuli mukavasti vielä höyheniä pölläyttää ja valo osuu kohteeseen kauniisti. Kun taustakin on noin herkullinen, niin täytyy todellakin nöyrtyä tähän rankkaukseen.
  Ja toinenkin lintukuva rokkaa, on niin tiukka lippaanveto tuolla västiksellä. Ja siinäkin tausta on niin nannaa, niin nannaa. Valitettavasti vain nuo etuoksat risteilevät niin kovin jäykän oloisesti, ja istumaoksa jakaa tilaa tylsästi kahtia (tällehän ei kuvaaja tietysti voinut mitään), että siinä ratkeaa ykkössija sirittäjälle. Voisikohan muuten kuvan rajauksen vetää (formaatissa) niin tiukaksi, että tuo alareunan rehu häviäisi kokonaan pois. Kokeiluversio olisi kiva nähdä!
  Kyykuva on mukavasti graafinen esitys ja sommittelu pelaa!
  Närhi näyttäytyy minun silmääni hienosta teknisestä toteutuksesta huolimatta kovin jäykkänä, aivan kuin kyseessä olisi täytetty lintu. Ykköskuvan vaahtopyörteet toimivat mukavasti, mutta yläosan suorat viirut rikkovat sitä tunnelmaa ja kokonaisuus jotenkin hajoaa. Ehkäpä nuo elementit toimisivat paremmin eri kuvissa. Viitasammakkokuva on erittäin dokumentaarinen, tuollaisessa rääheikössähän ne mielellään piileksivät pulputtamassa.
  Vuokkokasvustoon tuollainen pyöritys sopii, tykkään. Niiden keskimmäisten kohteiden teräväksi saaminen onkin sitten todella vaikeaa, eikä edes niin viimeisen päälle välttämätöntäkään mielestäni.
  Saniaiskuva on taas minun mieleeni. Nuo saniaiskasvuston aukoista pilkistelevät ketunleivät ovat pikantti lisä näkymään, olisipa siihen alareunan aukkoon keskelle sattunut sellaisia myös!
  Kahdessa viimeisessä veden/vaahdon liike on mielestäni juuri sopivasti hallittu, tykkään. Rentukkakuva on kokonaisuuden kärkeä!
  Kiitos sarjasta, Tero!

 8. TeroP Artikkelin kirjoittaja

  Lisäsin Ilkan pyynnöstä rajatun version virtaväiskistä. Kun kyllähän tuo yksittäinen vihreä lehdykkä tuossa kummittelee ikävästi. Kuvaan jäi nyt oksasta tuollainen kolmio vas. alanurkkaan. Ei liene hallittu sellainen, vaan täysin hallitsematon. Kokeilin myös rajata kolmion pois kuvan nurkasta…joten sitten kuvasta tuli melko epätasapainoinen kokonaisuus. Painottaen liikaa kuvan alaosaa. Neliörajaus varmaan poistaisi kuvasta kaiken häiritsevän? No kaikkea sitä tulee sunnuntai-iltana mietittyä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *