Yöpanoraamaa

Tuossapa yksi Huginilla kasattu panoraama. Piti ottaa panoraamana kun ei mahtunut silta ja korkea rakennus samaan kuvaan muuten. Kuvassa on Keilankannan silta Kuopiosta. Kuva on otettu huhtikuun lopussa noin klo 23 aikaan.

Otin kuvaan tavalliselta jalustalta kaksi 30sek valotusta 18mm optiikalla vierekkäin. Noista raw:eista tein sitten molemmista kolme valotusta (muistaakseni -2, 0, +2EV). Noilla säädöillä sain lisää yksityiskohtia kirkaaseen ja tummaan päähän. Näin syntyneet kuusi jpg-kuvaa on sitten yhdistetty Huginilla panoraamaksi. Huginin mukana tuleva Enfuse yhdistelee samasta kohdasta otetut valotukset samaan tapaan kuin HDR-ohjelmat. Olisi tietysti ollut hyvä ottaa ihan oikeasti useampi valotus, mutta ei aina voi muistaa kaikkea.

Lopuksi photoshopissa on säädetty värisävyjä ja kontrasteja alueittain. Tuossa kuvassa monenlaisia valoja, jotka kaikki ovat erivärisiä. Jos valkotasapainon mittaa vain yhdestä kohdasta, niin muut kuvan osat menevät sitten pieleen. En sano että kuvan sävyt olisivat juuri oikeat joka kohdassa, mutta tuollaisena maisema jäi mieleen.

12 vastausta artikkeliin ”Yöpanoraamaa

 1. TeroP

  Hieno ja näyttävä hdr/tonemapping-panoraama. Värit näyttävät minun silmääni luonnollisilta, vaikka en ollut itse paikalla. Yleensä tuntuu paljon herättävän keskustelua tämä sävy- ja värimaailma, joka oli vallitsevana kuvaustilanteessa. Etenkin sen saman värimaailman vangitseminen kuvaan kuvauspaikalta.
  Itse myönnän, että en kyllä pysty muistamaan useankaan kuvaustilanteen sävyjä jälkeenpäin kovinkaan tarkkaan. En niin tarkkaan kuin kuvaus/kamera-kirjojen valkotasapainoa käsittelevissä sisällöissä sitä korostetaan ja sen tärkeyttä tuodaan aina esille. En väitä, etteikö Jarkko sävyjä ja värejä muistaisi, vaan kerron pelkästään omista kokemuksistani.

 2. jiitee Artikkelin kirjoittaja

  Kiitoksia kommenteista.

  Tarkennuksena siis että Enfuse tekee samankaltaisen asian kuin HDR+tonemappaus, mutta algoritmi on erilainen. Tässä kohtaa puhutaan ”Exposure fusion”:sta. Tällä tekniikalla raskas 32bit HDR-kuvan tekeminen jätetään kokonaan tekemättä ja tuotetaan suoraan näytölle/tulosteeseen sopiva 8bit kuva.

 3. jiitee Artikkelin kirjoittaja

  Ai niin. Huginilla voi tehdä myös perspektiivivääristymän korjauksen. Tarkoittaa tässä sitä että talon nurkat ja sillan tolpat ovat pystysuorassa, vaikka kamera on kuvia otettaessa ollut hieman yläviistoon suunnattuna. Ilman korjausta nuo pystylinjat kaatuisivat kuvan keskustaa kohden.

  Optiikan tynnyrivääristymä (EF-S 18-55 IS) ja vinjetointi on korjattu DPP:llä raw-käännöksessä.

 4. Ilkka Kokkonen

  Tekniikka tuntuu olevan hanskassa, mutta sen lisäksi myös sommittelu pelittää. Ja vaikka en miellä noita sinisiä ihan luonnollisiksi, niin tykkään kuvasta kovasti. Hienoa, Jarkko! Tuossa voisi olla kilpailuainesta!

 5. Ilkka Kokkonen

  Ne sähkösellaiset eivät silmässä kiikastaneet, mutta tuo taivaan sini on jotensakin vahvasti saturoidun oloinen. Mutta tosiaankin, kun noin monenlaista valonlähdettä kohteeseen pukkaa, niin tasapainottelepa siinä sitten…ei varmasti ole helppoa!

 6. Tapsa

  Oikein hyvä että näitä uusia kuvatekniikoita tulee näytille koko ajan lisää. Aina on sitten mahdollisuus löytää ihan oma tyylisuunta kun on kyllin kokeillut. Tykkään kuvasta.

 7. Juhani Hynynen

  No kyllä kannatti tulla taaksepäin näin pitkälle. En ollut nähnytkään tätä kuvaa kun joskus jää tauko ettei tule käytyä osoitteessa. Kyllä olet hienon kuvan rakentanut. Luulen että kelpaisi talossa asuvillekin tuo kuva.

 8. ilkkak

  Ihanpa totta. Jarkon kannattaisi käydä laittamassa tuloste tuosta talon ilmoitustaululle ja yhteystiedot mukaan, veikkaisin, että puhelin alkaisi soimaan! Tai sitten yhteys isännöitsijään tai hallituksen puheenjohtajaan, mieluummin ehkä jälkimmäiseen. Ilman muuta kannattaa näin toimia!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *