12 vastausta artikkeliin ”Kevättä…harmaata ja kirkasta valoa

 1. Ilkka Kokkonen

  Rantakoivu ja jään vanki miellyttävät, ykkösen oksistossakin on ihan meininkiä. Aallokosta olisi tiukemmalla rajauksella saanut mielestäni tehokkaampaa jälkeä. Pulmuskuva jää sinänsä mielenkiintoiseksi kevään lintutilanteen dokumentoinniksi. Otitko muuten tuosta vaahteran siemenestä muunlaista asetelmaa? Diagonaalisommittelullinen versio olisi mukava nähdä, jos sellaisen otit!

 2. TeroP Artikkelin kirjoittaja

  Kiitos, heh..ihan samaa mieltä olen näistä itsekin. Vaahteransiementä kuvatessa valitsin turvallisen ja tavallisen tylsähkön sommitteluasetelman. Keskityin lähinnä syväterävyyteen ja sen riittämättömyyteen/riittävyyteen. 1:1 kuvaus-suhteessa syväterävyys ei riittänyt kuin noihin ylimpiin jääkupliin. Joten nostin kameraa vähän kauemmas kohteesta, että saisin syväterävyyden riittämään edes vähän paremmin kuvan eri kohteisiin.
  Nyt kun mainitsit tämän diagonaalisommittelun, niin Hitsi vie. Olisi ilman muuta pitänyt kokeilla sitä. Vähän jännitettä kuvaan lisää. Onko se niin kiire kuvaamaan muutakin vai mitä se on, kun kuvaustilanteessa ei tämä ns. ”luovuus” aina pääse valloilleen.

 3. Ilkka Kokkonen

  Niinpä, jarruja vaan ja harkintaa, kun hyvännäköinen kohde löytyy. Vaahteransiemenkuvassa on hienoja kohtia sekä siemenessä että jääkuplissa. Tuo siemenen asettelu kuvaan on ihan perusperussellainen, ja todellakin tuollainen tilanne suorastaan vaatii erilaisten versioiden ottamista! Ensi kerralla muistanet!

 4. MarkkuU

  Koivukuva on pelkistetty ja silmääni miellyttävä. Haapakuvakin katsotutti pitkään – oksisto on kuin metsän verisuonitusta. Vedenpinnan välähtely on myös mielenkiintoinen efekti – mites noi tähtikimallukset syntyvät (objektiiviin liittyvä ominaisuus, vain pieni aukko vai jokin suodin?)?

 5. TeroP Artikkelin kirjoittaja

  Tämä lähikuva vaahteran siemenestä on kevään viimeisen luontovalokuvauskurssin satoa. Ja kohteen löysi J.P opettajamme. Siitä tulikin mieleen, kun Siikalaisiakin oli paikalla kohdetta kuvaamassa, niin olisi mielenkiintoista nähdä olisiko jollakin teistä eri tavalla sommiteltua lähikuvaa tästä kohteesta. Kuvanhan voisi ladata tuohon vierelle tai omaan osioonsa.
  Markku kun kyselit veden tähtikimalteista niin kyseisen otoksen infoa 35mm, 1/500s, f13 ISO200. Tuuli aiheutti senverran nopeaa väreilyä aaltoihin, että halusin pysäyttää veden liikkeen. Siksi tuo suljinaika on noinkin nopea. Muuten olisin himmentänyt niin paljon mahdollista.

 6. Ilkka Kokkonen

  Toinen ei käsittääkseni pysty laittamaan kuvaa toisen ketjuun, vain omaa aloittamaansa ketjua pystyy editoimaan.
  Mutta olisi tosiaankin mukava nähdä eri kuvaajien versioita vaahteransiemenaiheesta! Niin, kuvasikohan esim. Jouni sitä, tai entäs Lea?

  Tuosta tähtikuvioasiasta olen muuten jo pitempään miettinyt, että tekeeköhän Nikonin systeemit tämän ilmiön kuvaan isompana, kuin esim. Canonin. Näyttäisi ainakin siltä, kun olen esim. Juhanin kuvia katsonut. Toisaalta, tykkään (ihan ilman puolueellisuutta, väitän) enemmän Canonin tuottaman tähtikuvion mallista.
  Millaisen kuvion tuottanee Pentax-välineistö? Tapsa ja Erkki voisivat asiaa valaista esimerkkikuvin, eikö vain?

 7. Ilkka Kokkonen

  Siis varsin yksinkerteisesti, pistemäisestä valolähteestä tuleva valo muodostaa kuvaan tähtikuvion, kun objektiivissa aukkoa tarpeeksi pienennetään. Tähden sakarat ovat sitä pidemmät, mitä pienempi aukko on. Tätä kannattaa käyttää hyväkseen aukon valinnassa, monesti tuo tähtiefekti on varsin tyylikäs lisä!

 8. MarkkuU

  Onkos objektiivin himmentimen lehdillä – muoto, määrä – mitään tekemistä efektin näyttävyydessä? Esim. selittämässä mahdollisia eroja eri valmistajien optiikoiden välillä, kun aukot ovat minimissä.

 9. Ilkka Kokkonen

  Tästä en osaa mitään varmaa sanoa. Mutta voisi kuvitella, että mitä monilehtisempi himmennin, sitä enemmän säteitä lähtisi…who knows…

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *