11 vastausta artikkeliin ”Tuulisen kelin tuojat

 1. Ilkka Kokkonen

  Onpa arasta närhestä hienosti kaapattu potretti Terolla. Vaalea tausta toimii tuossa hyvin. Ja palokärkisetistä tuo silhuettimainen viimeinen on eniten mieleiseni.
  Lieneekö kuvaaja itsekin jo eläytynyt eläinmaailmaan, mallannut palokärkeä ja samalla painanut vahingossa laukaisinta, siitä viimeinen kuva? :-)

 2. MarkkuU

  Tosi hyvin närhen oikeat ja aidot värit näkyvillä ja tausta pelkistetyn talvinen. Myös palokärjen silhuettikuvasta tykkään. Suorastaan pelottava hahmo tuossa kuvassa ja kun päälle päätteeksi kuvan tilanteessa lintu päästää ilmoille railakkaan kirkaisunsa, ei ihme, että kansalle on tullut linnusta mielleyhtymiä negatiivisiin asioihin.

  Viimeisessä kuvassa joko 1) Tero on palokärkeä kuvatessaan pudonnut puussa olleen piilokojunsa pohjan läpi ja kamera on lauennut : ), 2) vanhassa piilokojussa on vanhat ikkunalasit : ), 3) objektiivin linssien lasi on alkanut valua kevätauringon kuumotuksessa : ) tai 4) on käytetty jotakin selityksen kaipaavaa kuvaustapaa. Joka tapauksessa epätodellista tunnelmaa luova kuva.

 3. Ilkka Kokkonen

  Mutta tosipuheessa arvelisin, että Tero kokeili viimeisessä näytteessä tekniikkaa, jolla otettiin viime piirikilpailussa parhaan kuvan palkinnon saanut otos. Eipä tullut kysyttyä, että keneltä Rönkön Jussi vaikutteensa oli saanut. Finlandia-talollahan oli syksyllä näyttely, jossa oli useita tätä tekniikkaa käyttäen luotuja tunnelmakuvia erilaisista metsäaiheista. Tuota kannattaa kyllä vaikka kaikkien kokeilla, siinähän yksinkertaisesti valotuksen aikana liikutetaan kameraa vertikaalisessa suunnassa. Variointia voi siis tehdä muuttamalla valotusaikaa ja/tai liikkeen laajuutta, hieman sivuttaista liikettä voi myös kokeilla mukaan.
  Muuten, onko tuo viimeinen otettu suorasta maisemanäkymästä, vai vesiheijastuman kautta (ja sen jälkeen kuva käännetty ylösalaisin)? Ei, kyllä tuo aaltomainen kuvio lienee tullut kameran sivuttaisesta liikkeestä kuitenkin. Joka tapauksessa, jännä tunnelma, tykkään kuvasta!

 4. Ilkka Kokkonen

  Ja vielä lisää pohtien, ei heijastuskuvaa varten olisi noin tyynessä tilassa olevaa vettä vielä tähän vuodenaikaan tarjolla, joten kyllä tuo viimeinen täytyy olla suora metsämaisemaotos. Käytitkö muuten jalustaa, vai käsivaraltako kameraa liikutit?

 5. TeroP Artikkelin kirjoittaja

  Jostakin syystä en saanut kuvatekstejä näihin kuviin mukaan. Ehkä ne olisivat kertoneet näistä kuvista enemmän, ehkä eivät.

  Idea metsäkuvaan syntyi näistä viime päivien tuulisesta keleistä. Ja kuvaustilanteessa liikuttamalla kameraa halusin luoda vähän myräkkää lisää. Metsäkuva on palokärjen metsästä pahalla ilmalla…niin pahalla, että kamerakin tärisi käsissä, vaikka vakaaja oli päällä. Käsivaralta se on kuvattu ja en todellakaan tiedä miksi käytin kuvanvakainta näin tärähtäneessä otoksessa?

  Nerokkaita ja hauskoja arvauksia teiltä löytyi kuvan synnystä. Tuota vanhan lasin läpi kuvausta täytyisi päästä kokeilemaan.

 6. Juhani H

  Hyvä Tero!

  Kylläpä olet napannut hienon kuvan nähistä. Sinulla vain tulee silloin tällöin hienoja lintukuvia. Noita ei synny joka käynnillä mutta noin nuori mies kun olet ja jos onnistut ottamaan vaikka yhden tuollasen kuvan vuodess, sinulla on 30v kuluttua jo hyvä kokoelma linnuista.

 7. TeroP Artikkelin kirjoittaja

  Kiitokset kommenteista. Tummalta alueeltaan aika kohinaisia nämä keskimmäiset kuvat kylläkin ovat. Palokärki vastavalossa-kuvassa kohinaa ei huomaakaan.

  Närhi on niin varovainen ja arka kuvauskohde, että minulle on jo suuri saavutus, että saan sen edes kameran etsimeen. Kuvat siitä ovat olleet sitten mitä ovatkaan…pääasiassa huonoja. Tällä kertaa hyvällä onnella tuli kelpo kuva.

 8. Juuso Jonninen

  Kuvat ovat minusta todella hienoja. Kolmos kuvassa puun kaarna on hauskasti irronnut.
  Närhi on minulle vaikea kohde. Muutaman kerran olen nähnyt, mutta ei ne olleet yhteistyön haluisia. Ilmankos en saanut niistä kuvaa, jos ennustavat huonoatuuria. Toisella kerralla minulla loppui juuri ”sopivalla” hetkellä kamerastani virta.

 9. TeroP Artikkelin kirjoittaja

  Kiitos Juuso! Kyllä nämä kaikki varislinnut ovat niin vaikeita valokuvata. Ne ovat oppineet olemaan kokoajan varuillaan, kun elävät rinnakkaiseloa ihmisen kanssa. Muistan sen sinun ottaman harakkakuvan kuvankatselussa. Miten pääsit harakkaa kuvaamaan niin läheltä? Minun harakkakuvat on vain kaukaa kuvattuja, lintu näkyy niissä aina onnettoman pienenä.

 10. Juuso Jonninen

  Minä yritän tehdä itsestäni mahdollisimman mielenkiintoisen harakalle, tarkkailen sen eleitä ja toimin sen mukaisesti ja välillä puhun ääneen ”ei tarvitse pelätä, otan vain valokuvia”. Mutta en usko tuon viimeisen asian tehokkuuteen. Ja yritän hiipiä lähemmäksi.
  Välillä minuakin ihmetyttää, miten pääsen eläimiä niin lähelle…
  Kaverini tuumi, että eläimet vaistoavat minun rauhallisuuden ja etten haulua tehdä pahaa niille.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *