9 vastausta artikkeliin ”Uusi lasi

 1. TeroP

  Hyvinhän se piirtää ja syväterävyyttä riittää, varmaankin olet himmentänyt kunnolla…nupit kaakkoon. Paljonko oli polttoväli kuvanottohetkellä? Näyttäisi kuitenkin, että on ainakin jonkinverran zoomattu ja silti kuvala kokonaisuudessaan toistuu skarppina läheltä ja kaukaa. Kuvasta huomaakin, että keli oli jo hyvän matkaa lauhtumassa.

  Tarkoititko tuolla tärinällä, että ilman vakaajaa tärisee? Huomaako sitä tärinää koko polttovälialueella vai lähinnä telepäätä käytettäessä? Onko pitkä tötterö vastavalosuojan kanssa? Ja vielä yksi kysymys: Näkyykö kuvassa taka-alalla Kinahmin rinteitä? Minua kun aina nämä kuvauspaikat kiinnostavat.

 2. Hynynen Juhani

  Minä olin ajatellut että nuo vakaajat on vain valmistajien myyntikikka. Kuitemkin nyt kun on niillä jonkunverran kuvaillut huomaa miten vakaajat rauhottavat kuvaa. Kokeilin nimittäin 180mm optiikkaa jossa ei ollut vakaajaa huomasi miten paljon kuva vapisee. Sensijaan vakaajallisen kuva 200 millisenäkin on ihan vakaa ja rauhallinen. Hyvinhän tuo näyttää piirtävän Tamronin putki, komian kuvanhan se on tallentanut.Siinä on hinta-laatu suhde hyvin kohdallaan, vaikka tuohan maksaa kuitenkin uutena huomattavasti enemmän. Siinä on vain joku halunnut päästä nopeasti eroon tuosta. Luultavasti tuossa on tuo edessäkin oleva metsäkin on ollut aika kaukana kun on noin terävää kauttaaltaan ja zoomattuhan tuota on aikapaljon. Vai otitkinkos tuon kuvan jalustalta?

 3. Ilkka Kokkonen

  Epäilen, että Benbo on ollut Tapsalla käytössä tuota kuvatessa. Tai muussa tapauksessa on K5:n herkkyysasetuksia rääkätty säälittä.
  Tässä kuvassa löytyy kyllä noita maiseman kerroksia enempi paljon, joten syvyysvaikutelmaa on runsain mitoin! Lieneekö sitten ollut tuolla vasemmassa reunassa puhat pa…eikun pahat puskat, kun Tapsa on jonkun raukan kotia noin kaltoin kohdellut.

 4. Tapsa

  Yhdistin tähän kuvaan uuden lasin testailun ja panoraaman. Oheinen kuva on koostettu kuudesta kuvasta jotka kaikki on kuvattu jalustalta 300mm polttovälillä aukolla 22. Kuvat on otettu vanhalla Pentax k10D rungolla 100 ISO:n herkkyydellä.

  Vakaajaa en ole tässä käyttänyt koska kamera oli jalustalla (Benbo Mk 1). Ja ihan helkkaristi tuntui lasi heiluvan, polttoväliksi croppikennolla tulee 450mm. Jalustalla kamera pysyi kuitenkin vakaana.
  Mutta, olen kuvannut tuolla 300mm polttovälillä käsivaralta 1/125s ajalla vakaaja päällä. Kuva on terävä! Uskoni vakaajaan on suuri.

  Kuvassa ei ole Kinahmi vaan Harjamäeltä kutakuinkin suoraan pohjoiseen oleva vaara, Kevättömän järven takana, nimeä en tiedä. Kuvat on otettu kerrostalon vintiltä ja kuten Ilkka arveli, heti kuva-alan vasemmalla puolen, lähellä taloa, on koivu konka latvaoksasto sotkee kuva-alan.

 5. Ilkka Kokkonen

  Vai että oli ihan naapurista otettu tuo kuva. Jännä, kun ei ollut minkäänlaista aavistusta moisesta. Mutta korkean paikanhan tuon näkymän kuvaaminen vaatiikin, täältä normaaliperspektiivistä noita maisemia ei näe yhtään.
  Mutta miten tuon muotoinen loppukuva on kuudesta eri kuvasta koostettu? Tuohan on ihan normaaliformaatissa…oletko lopuksi tuollaisen cropannut, vai…en jummarra.

 6. Tapsa

  Laitoin tuohon mallikuvan josta käy ilmi kuinka olen kuvat ottanut, kutakuinkin. Malli ei ole se originaali josta tuo ensin laittamani kuva on otettu. Ja onhan sitä cropattu, kuten aiemmin sanoin,olen rajaillut pois puita jne.

 7. Ilkka Kokkonen

  Ahaa, tuo selvensikin asian hyvin. Minä kun olen tähän asti ajatellut, että panoraaman osakuvat lätkitään aina vierekkäin, mutta ohjelma hoitaa sitten yhdistelemiset päällekkäinkin.
  Mikähän lienee, että tällainen ei ole minua vielä yhtään innostanut. Panoraamamuoto on sinänsä oikein miellyttävä ja sopii moneen juttuun, mutta…kai se on, että kun pitäisi jotain täysin uutta tietokonejuttua hanskata, niin se vain tökkii minulla!

 8. TeroP

  Ohjelma yhdistää kuvat automaattisesti, tosin LR:stä en tiedä. Mutta ainakin Elements ja Jarkon mainitsema Hug-ilmaisohjelma sen tekee. Saattaapa löytyä muitakin ilmaisohjelmia.

  MAKROPANORAAMAA! Siinä haastetta riittäisi, kun kuvaisi vaikkapa MP-E:llä 1-3x suurennus-suhteella esim. neljän..aluksi vaikkapa kahden otoksen panoraaman. Eli läheltä ja PALJON.

 9. tapsa

  Photoshop elementsin Photomerge yhdistelee nuo kuvat tosi vaivattomasti. Ohjelman käyttö on helpompaa kuin heinänteko. Tykkään noista yhdistämällä tehdyistä laaja-alaisista kuvista joista puuttuu laajkaulman vääristävä vaikutus. Kuvan laatu on huippua jos hyväksyy suuret tiedostokoot.

  Kuka ottaa ensimmäiset panoraamamakrot?

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *